Categorieën

Tips tegen inbraak

Een inbraak voorkomen kan niet altijd. Maar je kunt het de dief wel moeilijk maken. Hoe inbraak (on-)veilig is jouw bedrijf? Gebruik deze checklist om het risico op inbraak te verkleinen.
  • Sleutelplan

Leg in een sleutelplan vast wie welke sleutels heeft. Maak gebruik van gecertificeerde sleutels, zodat het namaken wordt bemoeilijkt. Neem ook op hoeveel mensen een sleutel hebben van het pand en wie er een code van het alarmsysteem hebben. Zijn de sleutels makkelijk na te maken?

  • Personeel 

Veel diefstal wordt door eigen personeel gedaan. Bind de kat niet op het spek en berg geld en aantrekkelijke spullen als gsm’s op.

  • Na een werkdag

Wie schakelt het alarm in en uit? Wie is er verantwoordelijk voor het sluiten van deuren en ramen? Stel regels op voor het personeel wat betreft het afsluiten van het kantoor. Ga na of de spelregels (procedures) ook in acht worden genomen en of het systeem nog voldoet aan de eisen van het gebruik. Een preventieplan kan nog zo goed zijn, als het niet wordt nageleefd, werkt het niet.
  • Weten wie er binnen is

Zorg voor een goede toegangscontrole. Denk hierbij aan een receptionist, portier, slagbomen en sloten die alleen met speciale pasjes zijn te openen. Laat ook gasten zich registreren.
  • Weet wat je hebt

Voorzie waardevolle goederen van postcode en huisnummer. Noteer wat het bedrijf bezit en maak eventueel foto’s van bepaalde goederen. Dit maakt opsporing van gestolen goederen eenvoudiger.
  • Ramen en deuren

Zorg voor hardhouten deuren met een dikte van minimaal 40 mm en voor ramen met een inbraakvertragende constructie. Let erop dat schuifdeuren en ramen niet uit de geleiders kunnen worden getild. Zet beweegbare ramen vast aan de binnenzijde en plaats waar mogelijk rolluiken.
  • Het gebouw

Deel het bedrijf op in apart beveiligde delen, zodat het veel moeilijk door te komen is.

  • Kijk door de ogen van de inbreker

Zet nooit ‘s avonds een volgeladen bedrijfsauto klaar op het bedrijfsterrein. Zorg dat waardevolle spullen binnen niet in het zicht liggen en goed opgeborgen worden. Gebruik een kluis waar nodig. Leg goede buitenverlichting aan.
Lees ook…
Hou jij databestanden bij met gegevens van anderen? Stel jij flexwerkers, salesmensen, leveranciers en freelancers in staat om op afstand verbinding te…
Een veilige onlineomgeving vraagt om een scherp cloudbeleid. Ondernemers staan op dat gebied voor steeds grotere uitdagingen. Hackers worden slimmer en…
Grote datalekken, schandalen, fraude. Het zijn zaken die zelfstandig hacker Sijmen Ruwhof (30) regelmatig tegenkomt tijdens zijn werk. Hij wordt als…