Nog steeds worden er e-mailberichten verstuurd door malafide afzenders, die zich voordoen als helpdesk van je bank of bijvoorbeeld Microsoft. Dergelijke berichten gaan altijd vergezeld van het verzoek om in te loggen op je account.  Niet doen en je herkent ze zo.

Deze tip is van toepassing op:

  • alle mailprogramma’s

Phishing mail steeds professioneler
Zat een mail een jaar geleden nog vol met spelfouten (door vertaalprogramma’s) nu is dat verleden tijd. Het e-mailbericht ziet er echt uit en bevat ook goed Nederlands taalgebruik.

Wat is phishing mail?
Phishing is afgeleid van fishing (vissen). Kwaadwillenden vissen naar je gegevens. Het algemene kenmerk is dat een mail wordt verzonden met mededelingen als ‘uw gegevens zijn geblokkeerd’ of ‘er is een crash geweest’. Uiteindelijk wordt gevraagd om in te loggen met je persoonlijke gegevens bij een bank of bijvoorbeeld je Microsoft-account.

Doe dat niet! Doe je het wel, dan beschikt de verzender van deze phishing mail over al je inloggegevens.

Hoe herken je een malafide mail?
Ergens in het mailbericht staat altijd een link waarvan de verzender wil dat je naartoe moet gaan. Dit website adres is te zien als je met je muis over de link beweegt (let op: niet erop klikken).

In bovenstaand plaatje eindigt de url (website-adres) waar de link naartoe gaat op .vc – de landextensie van Saint Vincent. Nou, daar is je bank of Microsoft echt niet gevestigd!

Als er echt iets mis is…..
Een bank, want daar gaat het meestal om, heeft gewoon een backup en zal die terugzetten, maar nooit vragen om in te loggen en je gegevens in te voeren.

Virusscanner up-to-date houden
Uiteraard geldt ook hier dat je altijd moet zorgen dat je virusscanner en anti-spam software up-to-date is, maar soms schieten ze er toch doorheen of moet de update nog komen.

TIP: ga ook niet in op telefonische verzoeken om in te loggen op je account! Nog aflgeopen maand zijn veel mensen het slachtoffer geworden van zo’n telefonische belronde zogenaamd namens Microsoft!

Werkinstructie met schermafdrukken bij Easy Learning
Op de website van Easy Learning is deze tip uitgewerkt met duidelijke schermafdrukken. Bekijk deze tip op >> Computertips: zo herken je phishing mail

Over de auteur
Easy Learning levert via de website gratis computertips voorzien van handige schermafdrukken, voorbeeldbestanden en filmpjes. Easy Learning is leverancier van Online trainingen. Met Microsoft Office E-learning cursussen studeer je in je eigen tempo en tijd.

.
Beleggen in vastgoed is een langetermijnbelegging. Benieuwd wat jouw opties zijn? Lees meer in de brochure. Prognose gemiddeld jaarrendement over 7 jaar: 8,1%.
Verbeter Je Cashflow
Een populaire oplossing is factoring van je facturen. Probeer het uit met 1 factuur.
Lees ook…