Ondernemers lijden steeds meer schade door computercriminaliteit en verwachten dat dit alleen maar erger zal worden. Dat blijkt uit onderzoek van De Zaak en ING Economische bureau. Plus: tips tegen criminaliteit van collega-ondernemers.

Vier op de tien ondernemers in Nederland is in het afgelopen jaar slachtoffer geworden van criminaliteit. De meeste ondernemers kregen met diefstal te maken.

Opkomst computercriminaliteit

Een steeds groter deel van de totale schade die ondernemers lijden, is het gevolg van computercriminaliteit. Dat is nu al 25%. Tweederde van alle respondenten denkt dat de schade die ze oplopen door computercriminaliteit de komende twaalf maanden sneller zal stijgen dan de schade opgelopen door andere vormen van criminaliteit. Kleinere bedrijven zijn vaker het slachtoffer van computercriminaliteit dan de grotere.

Diefstal

62% van de ondernemers die het slachtoffer werden van criminaliteit, kreeg te maken met diefstal. Hierbij gaat het meestal om diefstal door derden, maar een op de vijf ondernemers geeft aan ook bestolen te worden door het eigen personeel.

Wakker liggen

Ongeveer de heflt van de ondernemers ligt wel eens wakker van de criminaliteit waar zij mee te maken kregen, of uit angst voor wat ze mogelijk kan overkomen. Een op de tien ligt hier zelfs regelmatig wakker van.

Rol overheid

Ondenemers zijn niet te spreken over de inspanningen van de overheid om criminaliteit tegen te gaan. De overheid krijgt hiervoor gemiddeld een 5,2 als rapportcijfer.

Preventie

Ondernemers die slachtoffer zijn geworden van criminaliteit investeren jaarlijks gemiddeld 2000 euro aan preventieve maatregelen. Hierbij valt op dat ondernemers uit het noorden het minst investeren in preventie, maar zij zijn minder vaak slachtoffer van criminaliteit dan ondernemers uit het zuiden.

Tips

Ondernemers geven elkaar de volgende preventietips:

– Probeer je bedrijf door de ogen van een crimineel te bekijken: wat zijn zwakke plekken?
– Sla de handen ineen met ondernemers uit de buurt om criminaliteit tegen te gaan
– Teken pas een contract met een bedrijf als je de vertegenwoordiger persoonlijk hebt ontmoet
– Ban  cashgeld uit en communiceer dat
– Zorg voor goed wachtwoord- en inlogbeheer

Nieuw personeel werven?
Talent is schaarser dan ooit, het aanbod in vacatures verschuift en werving en selectie vindt steeds vaker op afstand plaats. Lees deze 5 redenen waarom werkgevers waardevolle kandidaten verliezen tijdens het recruitmentproces én tips hoe je dit kunt voorkomen.
Financiering zonder businessplan of papierwinkel?
Wil je investeren of juist tekorten oplossen? Bereken online binnen 15 minuten wat je financieringsopties zijn en tegen welke voorwaarden. Simpel, snel en zonder gedoe.
Lees ook…
Een veilige onlineomgeving vraagt om een scherp cloudbeleid. Ondernemers staan op dat gebied voor steeds grotere uitdagingen. Hackers worden slimmer en…
i.s.m.
Cybercriminaliteit kan serieuze financiële schade veroorzaken aan je onderneming. Onderzoek laat zien dat mkb-bedrijven en zzp’ers extra kwetsbaar…
Hoe weet je of de mail van je bank niet van cybercriminelen komt? Met deze tips van cybercrime expert Wouter Parent trap jij niet in de…