Als website eigenaar ben je verantwoordelijk voor het hebben van een veilige en betrouwbare website. Als je op die website ook nog gegevens van bezoekers verwerkt, ben je zelfs wettelijk verplicht die data veilig te verwerken. Dat kan met een SSL certificaat. Het beveiligingsalgoritme dat daarvoor wordt gebruikt, is vernieuwd. Browsers als Chrome en Firefox waarschuwen nu al bij websites met een verouderd certificaat. Vanaf 1 juli 2016 accepteert Chrome verouderde certificaten helemaal niet meer.

Beveiligings-algoritme

Een SSL certificaat gebruikt een algoritme om een sleutel aan te maken in de vorm van een rij letters en cijfers. Deze altijd unieke sleutel wordt door de certificaat uitgever gemaakt en verzonden naar de webbrowser. De webbrowser maakt op basis van het certificaat en het algoritme ook een sleutel aan en vergelijkt die met die van de certificaat uitgever. Als beide overeenkomen weet de browser dat het goed zit en toont hij een groen slotje bij de URL.

Sinds lange tijd gebruikte men hiervoor het SHA-1 algoritme. Dit bleek echter te zwak en zou te kraken zijn. Met SHA-2 is er een veiliger algoritme beschikbaar dat nu gebruikt wordt voor het uitgeven van certificaten.
Browsers gaan stoppen met het accepteren van SHA-1 certificaten, dus certificaten die een oud algoritme gebruiken zullen dan stoppen met werken. Reeds bestaande certificaten kan men opnieuw uitgeven met SHA-2, zodat ze weer veilig zijn.

Hoe kom je aan een nieuw certificaat?

Als je op dit moment op je website een certificaat hebt dat is uitgegeven door middel van SHA-1 kan je deze opnieuw uitgeven, maar dan met een SHA-2 algoritme. Hiermee is je site weer bij de tijd en voorkom je dat je klanten foutmeldingen in hun browsers zien verschijnen bij een bezoek aan je website.

Bij de leverancier van je certificaat kan je het certificaat opnieuw laten uitgeven. Dit kan je doen door het uploaden van een nieuwe CSR (Certificate Signing Request), om daarna het nieuw gemaakte certificaat te kunnen installeren. Afhankelijk van hoe je SSL hebt afgenomen kan je provider dit ook automatisch regelen.
Omdat iedere situatie weer anders kan zijn, is het handig om contact op te nemen met je provider.

Heb je nog geen certificaat en wil je er één bestellen, dan is het nieuwe certificaat automatisch voorzien van SHA-2, aangezien SHA-1 nu niet meer uitgegeven wordt. Heeft je provider de mogelijkheid om automatisch een certificaat op te leveren en te koppelen aan je website, dan geniet dit de voorkeur.

Wat kost een certificaat?

Certificaten zijn er in verschillende validatieniveaus, waarbij ieder niveau hoger een strengere controle doet.

Domeincertificaat
valideert puur de domeinnaam
Organisatiecertificaat
toont ook de bedrijfsgegevens in het certificaat en doet een KvK check bij uitgifte
EV (Extended Validation) certificaat
bekend van de groene balk die alle banken in internetbankieren tonen, bevat de strengste validatie. Naast de KvK check neemt men bij uitgifte telefonisch contact op met de aanvrager om alle gegevens te verifiëren.

Voorbeeld: een los SSL certificaat neem je bij hostingprovider Argeweb af vanaf € 15,- per jaar, waarbij geautomatiseerde oplevering op een Argeweb webhostingpakket mogelijk is zonder dat je alle technische handelingen zelf hoeft uit te voeren.
Hiermee voorkom je bovendien dat je zelf je certificaat moet gaan onderhouden, zoals bij een heruitgifte naar SHA-2, dit gaat dan allemaal automatisch.

Goed om te weten: Google stimuleert SSL (SHA-2)

Sinds augustus 2014 heeft Google bekend gemaakt dat het websites die gebruik maken van SSL hoger gaat ranken in Google. Ook als je website dus geen persoonsgegevens verwerkt is het aan te raden om een SSL certificaat op je website actief te hebben.

Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.

.
Beleggen in vastgoed is inflatiebestendig. Stijgt de inflatie? Dan stijgt ook de huur en dus het directe rendement. Benieuwd wat jouw opties zijn?
Hoe ver ben jij met automatiseren?
Het MKB is vaak (te) veel tijd kwijt aan administratieve taken en mist actueel inzicht. Wat is jouw automatiseringsbehoefte? Ontvang direct jouw resultaten.
Lees ook…
Elk bedrijf bewaart data die erg waardevol is of die valt onder strenge privacyeisen. Uiteraard moeten organisaties er alles aan doen om deze data te…
i.s.m.
Cybercriminaliteit kan serieuze financiële schade veroorzaken aan je onderneming. Onderzoek laat zien dat mkb-bedrijven en zzp’ers extra kwetsbaar…
Hou jij databestanden bij met gegevens van anderen? Stel jij flexwerkers, salesmensen, leveranciers en freelancers in staat om op afstand verbinding te…