Categorieën

Wil je een videobewakingssysteem aanschaffen, of wil je een analoog systeem vervangen? Lees hier waar je op moet letten.

Analoog

Bewakingscamera’s zijn onmisbaar voor de beveiliging van een winkel, bedrijfspand, horecagelegenheid of bedrijfsterrein. Vaak wordt daarvoor een videobewakingssysteem met analoge camera’s gebruikt.

Nadeel hiervan is dat de beeldkwaliteit vaak minder is en de verwerkingsmogelijkheden beperkt. Een ander bezwaar is dat beelden terugkijken een langdurige aangelegenheid kan zijn en dat opnamen op videotapes of -banden moeten worden bewaard.  

Je kunt bovendien de beelden alleen op afstand bekijken door de analoge camera’s aan een videoserver te koppelen die de beelden digitaliseert en via een IP-netwerk (LAN/intranet/internet) verspreidt. Op den duur ben je dan echter duurder uit, omdat je eerst een videoserver moet aanschaffen.   

Digitaal

IP- of netwerkcamera’s hebben als voordeel dat je ze vanaf elke locatie kunt bedienen en de beelden op andere apparatuur kunt overzetten.

De belangrijkste voordelen van een digitaal bewakingssysteem op een rij:

 • beelden via internet bekijken
 • beelden ook mobiel beschikbaar (Android, Blackberry, iPhone)
 • vrijwel alle typen camera’s zijn er op aan te sluiten
 • back-up inbegrepen
 • opslag inbegrepen
 • beelden tegelijk bekijken én opslaan
 • meerdere beelden tegelijk terugkijken
 • geen dure bekabeling nodig

Keuze videobewakingssyteem: 5 stappen

 1. Ga eerst na waarvoor je het wilt gebruiken. Is het bedoeld voor de bewaking van een winkel, bedrijfsterrein of een datacenter?
 2. Moeten met het systeem ook personen worden geïdentificeerd, zoals bij het achterhalen van interne fraude? Dan moet je hogere eisen stellen aan de kwaliteit van de camera’s.
 3. Stel ook de vraag of in jouw specifieke situatie een draadloos systeem misschien beter is.
 4. Met welk besturingssysteem werk je? Lang niet elke camera biedt bijvoorbeeld ondersteuning voor de Apple Mac.
 5. Vraag offertes aan bij verschillende leveranciers en vraag specificaties op.

Voor een digitaal videobewakingssysteem heb je Network Video Recorder-software nodig. Deze kun je van betrouwbare merken betrekken, maar ook als open source downloaden. Je hebt in dat geval echter geen ondersteuning.

Software

Wil je beelden opslaan, dan heb je voor Apple-computers aparte software nodig, zoals Security Spy. Om ze op een iPhone te kunnen bekijken, kun je een app als Remote Patrol gebruiken.

Voorbeelden van totaaloplossingen

Het meest praktisch is een totaaloplossing. Je hebt hierbij wel per camera een licentie nodig. Een aantal voorbeelden:

Prijs

De prijs van een systeem hangt nauw samen met het aantal licenties dat je gebruikt. Voor een compleet digitaal systeem met 16 kanalen, inclusief camera’s, switch, server en ethernet-netwerk, ligt het bedrag rond de € 1.000,-.  

Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.

Lees ook…
i.s.m.
Cybercriminaliteit kan serieuze financiële schade veroorzaken aan je onderneming. Onderzoek laat zien dat mkb-bedrijven en zzp’ers extra kwetsbaar…
Elk bedrijf bewaart data die erg waardevol is of die valt onder strenge privacyeisen. Uiteraard moeten organisaties er alles aan doen om deze data te…
Een veilige onlineomgeving vraagt om een scherp cloudbeleid. Ondernemers staan op dat gebied voor steeds grotere uitdagingen. Hackers worden slimmer en…