Categorieën

Of je nu alleen Gmail gebruikt, Google Docs, YouTube of Google Plus, inloggen doe je altijd. En met dat inloggen loop je een (steeds groter) risico. Om dat risico te verkleinen, heeft Google - naast al bestaande veiligheidsmaatregelen - onlangs een 'wachtwoord alert' geïntroduceerd.

Denk niet dat een phishing-aanval jou niet kan overkomen. Uit het jaarlijkse rapport dat Symantec publiceert over de veiligheid van websites blijkt dat zogenaamde spear-phishing aanvallen in toenemende mate ook het mkb als doelwit hebben.
Zelf geeft Google het voorbeeld van een e-mail bericht dat bedrieglijk veel lijkt op een authentiek bericht van Google waarin de ontvanger wordt aangespoord om even snel in te loggen zodat je ‘nog makkelijker bij al je documenten kan komen’:

Alert als Chrome-extensie

Om te voorkomen dat een gebruiker in een onbewaakt ogenblik toch inlogt, introduceert Google de gratis Wachtwoord Alert. Om die te activeren moet je eenmalig een extensie van Google’s Chrome-browser installeren.

Eenmaal geïnstalleerd krijgt een gebruiker een waarschuwing te zien elke keer dat hij  zijn Google-wachtwoord intypt bij een website, die geen Google inlog-pagina is. Op die manier word je beschermd tegen phishing-aanvallen. Bovendien wordt je aangemoedigd om verschillende wachtwoorden te gebruiken voor verschillende websites.

Hoe werkt het?

Eenmaal geïnstalleerd en geactiveerd zal Google een versleutelde versie van je Google-account wachtwoord bewaren. Toets je dat wachtwoord op een onbewaakt ogenblik in bij een website die géén Google inlog-pagina heeft, dan krijg je de volgende waarschuwing te zien:

Bovenstaande waarschuwing maakt je er op attent dat je het risico loopt opgelicht te worden. Je kan dan zelf je wachtwoord aanpassen.

Google Apps for Work

Maak je binnen je bedrijf gebruik van Google Apps for Work, dan kan Wachtwoord Alert ook ingesteld worden. Neem daarover contact op met de beheerder van jullie software.  Die kan vervolgens op deze Help-pagina meer informatie vinden.

Lees ook:

Zo maak je een veilig wachtwoord »
– Infographic: cybercrime in het mkb »

Lees ook…
Elk bedrijf bewaart data die erg waardevol is of die valt onder strenge privacyeisen. Uiteraard moeten organisaties er alles aan doen om deze data te…
Een veilige onlineomgeving vraagt om een scherp cloudbeleid. Ondernemers staan op dat gebied voor steeds grotere uitdagingen. Hackers worden slimmer en…
i.s.m.
Hoe houd je cybercriminelen buiten de deur? Heeft jouw bedrijf voldoende beschermende maatregelen getroffen om gevoelige informatie veilig op te slaan?…

top 11 Must Read Belastingtips 2023

Belangrijkste Belastingwijzigingen + Adviezen 2023 om zeker te zijn van maximaal belastingvoordeel.