Of je nu alleen Gmail gebruikt, Google Docs, YouTube of Google Plus, inloggen doe je altijd. En met dat inloggen loop je een (steeds groter) risico. Om dat risico te verkleinen, heeft Google - naast al bestaande veiligheidsmaatregelen - onlangs een 'wachtwoord alert' geïntroduceerd.

Denk niet dat een phishing-aanval jou niet kan overkomen. Uit het jaarlijkse rapport dat Symantec publiceert over de veiligheid van websites blijkt dat zogenaamde spear-phishing aanvallen in toenemende mate ook het mkb als doelwit hebben.
Zelf geeft Google het voorbeeld van een e-mail bericht dat bedrieglijk veel lijkt op een authentiek bericht van Google waarin de ontvanger wordt aangespoord om even snel in te loggen zodat je ‘nog makkelijker bij al je documenten kan komen’:

Alert als Chrome-extensie
Om te voorkomen dat een gebruiker in een onbewaakt ogenblik toch inlogt, introduceert Google de gratis Wachtwoord Alert. Om die te activeren moet je eenmalig een extensie van Google’s Chrome-browser installeren.

Eenmaal geïnstalleerd krijgt een gebruiker een waarschuwing te zien elke keer dat hij  zijn Google-wachtwoord intypt bij een website, die geen Google inlog-pagina is. Op die manier word je beschermd tegen phishing-aanvallen. Bovendien wordt je aangemoedigd om verschillende wachtwoorden te gebruiken voor verschillende websites.

Hoe werkt het?
Eenmaal geïnstalleerd en geactiveerd zal Google een versleutelde versie van je Google-account wachtwoord bewaren. Toets je dat wachtwoord op een onbewaakt ogenblik in bij een website die géén Google inlog-pagina heeft, dan krijg je de volgende waarschuwing te zien:

Bovenstaande waarschuwing maakt je er op attent dat je het risico loopt opgelicht te worden. Je kan dan zelf je wachtwoord aanpassen.

Google Apps for Work
Maak je binnen je bedrijf gebruik van Google Apps for Work, dan kan Wachtwoord Alert ook ingesteld worden. Neem daarover contact op met de beheerder van jullie software.  Die kan vervolgens op deze Help-pagina meer informatie vinden.

Lees ook:
Zo maak je een veilig wachtwoord »
– Infographic: cybercrime in het mkb »

Pensioen Scan 2022
Bouw jij al op een slimme manier je pensioen op? Check nu in 2 minuten welke van de 8 pensioenopties voor jou een zorgeloze oude dag oplevert, met maximaal rendement én inzet van al je belastingvoordeel.
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Pensioen Scan 2022
Bouw jij al op een slimme manier je pensioen op? Check nu in 2 minuten welke van de 8 pensioenopties voor jou een zorgeloze oude dag oplevert, met maximaal rendement én inzet van al je belastingvoordeel.