Hackers slagen er elk jaar opnieuw in betere methoden te ontwikkelen om wachtwoorden te kraken. Dat betekent dat u steeds hogere eisen moet stellen aan het gebruik ervan. Een wachtwoord manager-programma wordt ten zeerste aangeraden! Daarnaast bieden steeds meer online diensten 2-staps authenticatie aan om in te loggen.

Uw identiteit staat online constant aan gevaren bloot. Als gevolg van een aantal spectaculaire inbraken zwerven er momenteel al meer dan 100 miljoen gekraakte wachtwoorden vrij rond op het internet.

De volgende wachtwoorden mogen dan ook gewoon niet meer voorkomen:
 • de naam van uw partner, kind of huisdier (misschien gevolgd of vooraf gegaan door een cijfer, omdat daar meestal om gevraagd wordt);
 • de laatste vier cijfers van uw burgerservicenummer;
 • een opeenvolging van telwoorden, zoals 12345678;
 • uw woonplaats, of school, de naam van uw sportclub, uw geboortedatum, of die van partner of kind. Net zo min als ‘wachtwoord’, ‘God’, ‘Ikwilerin’, ‘Geld’ en ‘Liefde’ of alle mogelijke variaties daarop.

Zes wachtwoordmanagers

De praktijk wijst uit dat de meeste mensen nog steeds niet in staat zijn om sterke wachtwoorden te bedenken, terwijl bovendien de eisen waaraan een sterk wachtwoord moet voldoen elk jaar weer strenger worden. Twee jaar geleden werd een wachtwoord bestaande uit minimaal 8 lettertekens nog afdoende beschouwd, anno 2015 is die norm al naar minimaal 14 lettertekens opgeschoven.
Omdat internetgebruikers gemiddeld 25 wachtwoorden gebruiken, wordt het onthouden ervan steeds moeilijker.
Om die reden wordt het gebruik van een wachtwoord manager aanbevolen. Een aantal van die programma’s biedt ook de mogelijkheid om uw credit card-gegevens op te slaan, zodat u bij het bezoek aan een webwinkel niet steeds weer dezelfde gegevens hoeft in te vullen.
De Zaak noemt een vijftal die hun sporen al hebben verdiend:
 • 1Password – was jarenlang uitsluitend voor gebruikers van Apple apparatuur, maar er is nu ook een Windows-versie. Kost 50 US dollars.
 • Password Safe – alleen voor Windows. Gratis. Open source programma.
 • LastPass – synchroniseren met uw smartphone, laptop of tablet tegen betaling
 • KeePass – zowel voor Windows als voor Apple Mac. Gratis. Open source programma. Voor Iphone en iPad zijn programma’s verkrijgbaar die qua naam sterk lijken op KeePass, maar niet afkomstig zijn van dezelfde bron.
 • Dashlane – synchroniseert ook met uw smartphone (zowel Apple als Android). Gratis.
 • F-Secure Key – synchroniseert, evenals LastPass, met alle apparaten.

N.B. Sinds de Heartbleed-bug bekendmaking in april 2014 is het aan te raden ook de master-wachtwoorden van bovengenoemde applicaties aan te passen. Tip van G-Data: houd gewoon uw wachtwoorden bij in een papieren (jawel) notitieblok.

Authenticatie in 2 stappen

Steeds meer sites en toepassingen maken het mogelijk om gebruik te maken van authenticatie in twee stappen. Het werkt ongeveer hetzelfde als inloggen op de site van uw bank. Wanneer u zich eenmaal voor het gebruik ervan heeft aangemeld, krijgt u op uw telefoon een sms-bericht met een inlogcode. Deze beveiligingsmethode verdient verreweg de voorkeur boven de bovengenoemden.
Authenticatie in 2 stappen is onder meer mogelijk bij Google en Dropbox.

Vijf tips voor een goed wachtwoord

 1. Maak gebruik van een gespecialiseerd programma om al uw wachtwoorden op te slaan. Zorg er voor dat het ‘meester wachtwoord’ waarmee u toegang krijgt tot het door u gekozen programma aan de laatste veiligheidseisen voldoet (sterk, uniek en toch makkelijk te onthouden).
 2. De wachtwoorden die u door het gespecialiseerde programma laat maken moeten volkomen willekeurig zijn en minstens 13 lettertekens bevatten. Houd er rekening mee dat de toetsenborden van smartphones en tablet-computers beperkter mogelijkheden hebben. Voor die apparaten kunt u het best wachtwoorden gebruiken zonder symbolen (zoals #, @, ^).
 3. Zorg ervoor dat u voor iedere account die u online gebruikt een apart wachtwoord heeft. Met een wachtwoord manager kunt u dat makkelijker beheren.
 4. Verander wachtwoorden minstens een keer per half jaar.
 5. Maak er een gewoonte van om alleen websites te vertrouwen die u een beveiligde verbinding garanderen (herkenbaar aan het voorvoegsel https:// in het website-adres, waar u toegang tot wilt hebben).

Zo kunt u uw wachtwoord niet meer vergeten

De Zaak heeft samen met Easy Template een handig hulpmiddel ontwikkeld om al uw inlogcodes en bijbehorende wachtwoorden veilig te bewaren. Klik hier om het volledig Nederlandstalige programma gratis te downloaden.

Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.

Lees ook…
Elk bedrijf bewaart data die erg waardevol is of die valt onder strenge privacyeisen. Uiteraard moeten organisaties er alles aan doen om deze data te…
Grote datalekken, schandalen, fraude. Het zijn zaken die zelfstandig hacker Sijmen Ruwhof (30) regelmatig tegenkomt tijdens zijn werk. Hij wordt als…
Oplichters kunnen jou of een van je medewerkers bellen, mailen vanaf een willekeurige nummer of e-mailadres. Bijvoorbeeld met het nummer van jouw bank….
Cybercriminaliteit is een van de grootste kopzorgen van ondernemend Nederland. Elk jaar krijgt een op de vijf bedrijven – van groot tot klein – te…
i.s.m.
Cybercriminaliteit kan serieuze financiële schade veroorzaken aan je onderneming. Onderzoek laat zien dat mkb-bedrijven en zzp’ers extra kwetsbaar…
i.s.m.
Hoe houd je cybercriminelen buiten de deur? Heeft jouw bedrijf voldoende beschermende maatregelen getroffen om gevoelige informatie veilig op te slaan?…