Er is in de media veel te doen over de aanschaf van nieuwe auto's via internet, maar insiders weten dat die aantallen veel kleiner zijn dan men wil doen geloven. De koper wil toch graag zaken doen met een ‘tastbaar' autobedrijf waar hij op kan terugvallen.

Het verkopen van auto’s via op het internet actieve gespecialiseerde partijen neemt de afgelopen tijd echter wel een grote vlucht. Al was het maar omdat je daarna vrij bent om naar hartenlust met een autoverkoper te onderhandelen. Neem bijvoorbeeld de showroom aanbiedingen zoals die in bepaalde tijden van het jaar voorbij komen. Niet zelden met duizend euro’s voordeel en een extra uitgebreide uitrusting omdat de importeur ze in een fikse partij heeft ingekocht. In zo’n geval weet je precies waar je over onderhandelt wanneer er geen inruilauto in de berekening zit.

Ook bij de verkoop van een auto speelt het aspect van het tastbare bedrijf flink mee. Een goed voorbeeld is wijkopenautos.nl dat in meerdere Europese landen actief is. Ook als onderneming zelf interessant trouwens. Ze zijn specialist in auto-inkoop met naast de ‘contactpoort’ op internet ook een twaalftal fysieke vestigingen over het land verdeeld. Binnenkort dertien zelfs, als Goes de deuren opent. Ze zijn allemaal niet aan een bestaande dealer of iets dergelijks gekoppeld.

Dedicated auto inkoop dus en kennelijk in dermate grote aantallen dat het een dermate groot aantal vestigingen rechtvaardigt. De basis van de deal wordt veelal op de site gelegd, waarna je met het vrijblijvende bod – in feite de zogenaamde handelswaarde – kunt overwegen om gratis een nadere taxatie te laten uitvoeren op een vestiging. Eventueel kan de deal dan meteen worden gesloten en vertrek je met een vrijwaringsbewijs en geld op de bank.

In het algemeen geldt dat een live taxatie soms een hoger bedrag kan opleveren als het een nette auto is of extra accessoires aan boord zijn. Een automatische internet taxatie gaat uit van model, leeftijd en aantal kilometers. Maar geeft je wel een indruk van een basisbedrag.

Wordt ook op ondernemers gemikt? Dat blijkt zeker het geval, ook bij dit type auto inkoop. Een zogenaamde ‘BTW auto’ (zoals bij de meeste ondernemers het geval zal zijn) kan zelfs een  positieve invloed hebben op de prijs. Dat geldt trouwens ook voor lage bijtelling, want bij jonge auto’s profiteert een volgende zakelijke rijder gewoon nog van de 60 maanden na de eerste koopdatum van de auto. Een onderwerp apart waar we nog wel eens op terugkomen.

Daar moet worden bij gezegd dat een inkoper toch vooral naar de staat van de auto zal gekeken. Toch is het een troefkaart dat in tegenstelling tot een ‘marge auto’ wèl de btw kan worden verrekend. En veelal dus wel de bijtellingsklasse meetelt. Zodat hij ook goed als occasion aan een bedrijf kan worden verkocht. De doelgroep wordt breder dus is de auto interessanter.

Bij de kleine ondernemers speelt soms mee dat de auto meteen een beetje een financieel vangnet is, bijvoorbeeld voor het geval dat een opdracht waar de auto voor nodig was na verloop van tijd wegvalt. Op zo’n moment zit je niet op de extra kosten te wachten van een auto die veelal voor de deur staat. En in waarde van je weg loopt, zogezegd. Snel een stuk van de investering terughalen kan belangrijk zijn.
Met name de niet al te grote en betaalbare modellen zijn in de autohandel op dit moment zeer gewild omdat er in de occasionwereld een tekort aan is.

Verkoop aan een particulier zal in de praktijk wellicht iets meer opleveren, maar niet iedereen zit op het gedoe te wachten met onderhandelen, overschrijving, vrijwaringsbewijs en de betaalprocedure. Bovendien is tijd geld, voor een ondernemer. Vanzelfsprekend is het ook de moeite waard om naast zo indicatie ook een bod van een autobedrijf te leggen. Zaken zijn zaken, uiteindelijk. Liggen ze niet ver van elkaar, dan is het slim om de auto zelf eerste te verkopen en bij aanschaf van een nieuwe je onderhandelingsvaardigheden aan te spreken.

Praktische tips: zorg dat de auto er van buiten en van binnen netjes uitziet wanneer hij door de taxateur of autoverkoper wordt bekeken. Overdrijf het niet, want of bandenzwart en hoogglans gepoetste lak nu echt wat oplevert is zeer de vraag. Belangrijker is dat alles compleet is: neem zeker het complete kenteken mee, maar denk ook aan het onderhoudsboekje en de reservesleutel. Ook winterbanden extra zijn een troefkaart.

Het komt ook nog wel eens voor dat een auto snel wordt verkocht om inbeslagname te voorkomen – dan wordt hij veel lager ingeschaald – of om van een wat optimistisch aangegane financiering af te komen. De mogelijkheid bestaat dat dat bij de auto-inkoop met de financier wordt verrekend en een eventueel restbedrag uitgekeerd. 

Lees ook…
Het zal jou vast ook wel eens overkomen: je maakt formules in Excel en wilt waarden voor je berekeningen gebruiken uit een ander werkblad. Dat kan…
Het beheer van een website kost aardig wat tijd, hoofdbrekens en – wanneer je het hebt uitbesteed – ook nog geld. Met een content management systeem…
i.s.m.
Het internet is in de ban van ChatGPT. Voor het eerst is er een aanspreekbare AI (artificiële of kunstmatige intelligentie) ontwikkeld. Voor het eerst…
Vrijwel iedereen gebruikt WhatsApp om berichten te sturen. Maar wist je dat je de app veel meer kunt personaliseren dan veel mensen doen? Zo kun je…
Je hoeft geen glazen bol te hebben om te voorspellen dat kunstmatige intelligentie de manier waarop werken ingrijpend verandert. Als ondernemer is het…
Misschien werk je zelf niet met weeknummers, je klanten en relaties meestal wel. In de communicatie is het wel zo handig als alle partijen weten over…