Wil je als zzp'er of ondernemer naamsbekendheid opbouwen, dan is een eigen plek op het web een absolute voorwaarde. Met deze 4 stappen zorg je voor een onweerstaanbare website of webshop.

Of je nu online spullen gaat verkopen of informatie over je bedrijf of eenmanszaak met de wereld wilt delen, een aantrekkelijke, goed vindbare website helpt je gegarandeerd aan meer klanten. Je kunt het maken van een website helemaal uitbesteden of het van A tot Z zelf doen. Voor welke optie je ook kiest, het is goed om stap voor stap te bekijken wat er nodig is.

Stap 1: voorbereiding

Voordat je aan de praktische zaken toekomt, zoals het registreren van een domeinnaam, is het slim om te bedenken wat je precies met je site wilt. Waarschijnlijk heb je wel voor ogen wat voor soort website je gaat maken: een webwinkel of een plek waar mensen informatie over je bedrijf, voorbeelden van je werk of reacties van klanten kunnen vinden.

Ook als je het maken van je website niet uitbesteedt, is het handig om voor jezelf al het een en ander op papier te zetten. Wat moeten mensen in ieder geval op je site kunnen vinden? Ga je veel tekst gebruiken of vooral afbeeldingen of zelfs video?

2. Een domeinnaam kiezen

Een goede domeinnaam, het webadres van je site, is makkelijk te onthouden en geeft als het even kan duidelijk aan met wat voor bedrijf klanten te maken hebben. Daarnaast kan het zinvol zijn om niet (alleen) te kiezen voor een domeinnaam die eindigt op .nl, maar (ook) voor een andere extensie te kiezen. Je kunt heel makkelijk online een domeinnaam controleren op beschikbaarheid.

3. Een plek voor je site creëren

Ben je nog niet direct van plan een website te (laten) bouwen maar wil je er alvast zeker van zijn dat je domeinnaam is vastgelegd, dan kun je je domeinnaam registreren. Het is ook mogelijk om alvast mailboxen met je domeinnaam te maken, zodat je e-mail kunt versturen en ontvangen met je domeinnaam.

Wil je al direct aan de slag met je website, dan heb je een plek op het web nodig, ofwel webhosting. Een webhosting pakket bestaat uit ruimte bij je webhoster voor het opslaan van je website en je mail. Webhosters bieden verschillende pakketten aan. Als je een eenvoudige site hebt met maar een of enkele pagina’s, heb je een minder uitgebreid pakket nodig dan wanneer je een flinke site met veel afbeeldingen en filmpjes gaat maken.

4. Zelf maken, uitbesteden of van allebei een beetje

Je hebt een goed idee hoe je site eruit moet zien en misschien wil je die site ook helemaal zelf gaan bouwen. Of je hebt geen tijd of geen zin om je in de techniek te verdiepen en laat het liever aan iemand anders over.  De meeste hostingbedrijven kunnen de bouw van je website van A tot Z regelen, zodat jij er verder niet naar om hoeft te kijken. Zo hoef je je zelf geen zorgen te maken of je website goed, snel en veilig functioneert, zowel op computers als mobiele apparaten. Een veelgebruikt systeem voor het bouwen en beheren van websites is WordPress. Wil je na verloop van tijd zelf iets aan je website veranderen of toevoegen, dan gaat dat dankzij WordPress heel makkelijk. Ook als je je website helemaal zelf wilt maken, is WordPress een prima systeem.

Financiering zonder businessplan of papierwinkel?
Wil je investeren of juist tekorten oplossen? Bereken online binnen 15 minuten wat je financieringsopties zijn en tegen welke voorwaarden. Simpel, snel en zonder gedoe.
Ook praktische tips in je mailbox?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste artikelen, gratis whitepapers en handige tips en tricks voor ondernemers.
Lees hier ons Privacy statement
Lees ook…
Het beheer van een website kost aardig wat tijd, hoofdbrekens en – wanneer je het hebt uitbesteed – ook nog geld. Met een content management systeem…
i.s.m.
Tijdens corona leek de hele wereld stil te staan. Toch zijn er juist enorme stappen gezet als je kijkt naar de technologische ontwikkelingen. Maar wat…
i.s.m.
Steeds weer opnieuw verbinden, vertraging in je videocalls of oneindig lange downloads. Als ondernemer is er niets zo vervelend als slechte…