In de afgelopen tien jaar steeg het aantal internetgebruikers dat online shopt van 50% naar 77%. En dat gebeurt in toenemende mate met de smartphone. Dat betekent dat je website mobielvriendelijk moet zijn, anders loop je klanten mis. Zeker als Google vanaf 21 april haar algoritmes gaat wijzigen. Wat betekent dat voor jouw site? En heb je ook (al) een app?

Met ingang van 21 april past Google de algoritmes van haar zoekmachine zodanig aan dat mobielvriendelijke websites meer kans hebben om hoger in de zoekresultaten te verschijnen dan niet-mobielvriendelijke websites. Met die algoritmes bepaalt Google namelijk ‘het belang’ van een zoekresultaat en dus de rangschikking.
Google wijzigt de algoritmes van haar zoekmachine regelmatig: gemiddeld één keer per maand. De wijzigingen hebben vaak kleurrijke codenamen als ‘Panda‘ of ‘Penguin’.

Google indexeert nu ook apps

Eind februari is Google al begonnen met het indexeren van apps op nuttige content.

Mobiele telefoons

Nu de mobiele of smartphone in een groot deel van de wereld het meest gebruikte apparaat wordt waarmee mensen internetten, heeft Google dus besloten om expliciet bij zoekresultaten te vermelden of een site ‘mobielvriendelijk’ is.

Grofweg moet een site aan de volgende vooorwaarden voldoen om dat predikaat te verdienen:

  • geen software gebruiken die niet op mobiele apparaten wordt toegepast (zoals Flash)
  • tekst moet goed leesbaar zijn, zonder te hoeven ‘inzoomen’
  • de inhoud wordt automatisch op maat getoond
  • links staan ver genoeg van elkaar, zodat zij makkelijk met de vinger kunnen worden aangeraakt

Test zelf of je site mobielvriendelijk is

Google biedt je om een en ander op orde te krijgen ook zelf de nodige hulp:
Handleiding voor mobielvriendelijke websites »
Test of je site mobielvriendelijk is »

Lees ook:

– Leidraad voor een mobiele strategie »

Zakelijke autoverzekering
Uitgebreide dekking, een uitstekende service en extra exclusieve collectieve korting via De Zaak. Benieuwd hoeveel jij kan besparen?
Pensioen Scan 2022
Bouw jij al op een slimme manier je pensioen op? Check nu in 2 minuten welke van de 8 pensioenopties voor jou een zorgeloze oude dag oplevert, met maximaal rendement én inzet van al je belastingvoordeel.
Lees ook…
Foto’s per mail verzenden levert vaak een foutmelding op of je krijgt bericht dat de mail niet verzonden kon worden. De oplossing is eenvoudig. Zet de…
Vergoedingen en verstrekkingen voor telefoon, internet en computers zijn volledig vrijgesteld, als er voldaan wordt aan het noodzakelijkheidscriterium….
Outlook stelt tijdens het typen automatisch mailadressen voor. Vaak erg handig, maar niet als het om een e-mailadres gaat dat je niet meer nodig hebt….