Categorieën

Navigatiesystemen voor de auto worden connected. Dankzij een telefoonchipje groeit de simpele spoorzoeker uit tot een heus informatiecentrum dat zelfs kan Googelen. Een adres, telefoonnummer en restaurantrecensie zijn rap gevonden.

Navigatiesystemen zijn zeker in het zakelijk verkeer niet langer weg te denken. En de nieuwste slimme generatie spoorzoekers zal zeker volgen. Met een permanente dataverbinding bieden ze een steeds verder gevulde ‘gereedschapkist’ vol handige extra mogelijkheden. Niet zelden tijd- en kostenbesparend.

TomTom

Marktleider TomTom gooide de knuppel al een tijdje geleden in het hoenderhok met zijn geavanceerde ‘HD Traffic’ verkeersinformatie en (via de daarvoor al aanwezige telefoonchip) later ook ‘live’ diensten. Brandstofprijzen, weer, flitslocaties en meer recent ook adresinfo.

De toestellen zijn er vanaf een betaalbare € 200,-, maar het minder aangename nieuws is dat na een gratis proefperiode een abonnement nodig is (€ 9,95 per maand).

Daar staat tegenover dat hun filegegevens uitstekend zijn en razendsnel worden ververst. Ook voor provinciale wegen. En we kregen zelfs in de grote steden soms een omrij waarschuwing.

Daarbij komt dat de meeste diensten ook in de landen om ons heen werken. Ideaal wanneer de zaken een ondernemer ook wel eens met de auto over de grens voeren.

Garmin

De concurrentie was kennelijk verrast door de diensten van TomTom, maar de afgelopen weken kwamen diverse merken dan toch eindelijk met een antwoord.

De meest opvallende noviteit komt van de ándere navigatiegigant Garmin: de Nüvi 1690 met NuLink. In de ietwat straffe prijs van € 349,- zit gelukkig meteen een jaarabonnement voor de dataverbinding. Ook die werkt in de landen om ons heen en verlengen kost € 79,- per jaar.

In een vergelijkende praktijktest ontpopte de Nüvi 1690 zich als de meest praktische en veelzijdige connected navigator van dit moment.

Naast de actuele file- en flitsinformatie is er bijvoorbeeld direct toegang tot een meerdaags weerbericht, brandstofprijzen, wisselkoersen, parkings, aankomsttijden van vliegtuigen en een handige Google-oplossing. Als alternatief is er ook een digitaal telefoonboek, mocht een naam, adres of nummer je zijn ontschoten. Een zojuist gevonden adres start desgewenst meteen de navigatie.

Daarnaast is er de mogelijkheid de locatie van bijvoorbeeld andere bedrijfsauto’s te volgen. Garmin werkt speciaal voor ons land aan een simpele oplossing om ritten bij te houden. Ideaal voor de administratie van onder andere ‘bijtellingvrije’ rijders. Nu kan dat ook al, maar helaas via een minder praktische omweg.

Navigon

Het Duitse Navigon vaart twee koersen. Zo is er een MobileNavigator ‘applicatie’ voor de iPhone. Met Google adressen zoekmodule en opvallend genoeg ook een voetgangersstand. Zodat de wandeling van parkeerplek naar klant soepel verloopt. Over de grens wel opletten. Het voordeel dat het systeem via het reeds bestaande telefoonabonnement werkt, kan in het buitenland juist een kostbare grap worden.

Uiteraard stopt men dat alles – en meer – ook in de eigen navigatieapparaten, zoals de 6350 Live (€ 359,-). Helaas is daar al na drie maanden een abonnementverlenging nodig (€ 79,- per jaar, inclusief buitenland). Het is bovendien onhandig dat de extra techniek in een los kastje zit. Een beetje een gedoe met kabeltjes dus. Daardoor is hij niet de meest handige navi-gereedschapkist, maar de range van diensten is wel ongeveer als die van de concurrentie.

Wat opviel: van restaurants vonden we niet alleen de zakelijke info, maar ook de recensies van eerdere klanten.

Groeiende trend

Kortom: de nieuwe trend van ‘maatwerk informatie onderweg’ zal onstuitbaar groeien. Je kunt wachten op meer merken en extra diensten. Zo loopt er in België nu een testproject waarbij je parkeerplekken kunt vinden en de auto zelfs met een druk op de knop via de navigatie kunt aanmelden. En betalen. Toekomstmuziek, maar het komt.

Mio

Tot slot nog even het merk Mio. Dat lanceert zijn Spirit 300 en 500 met ‘Live TMC’ (vanaf € 159,-). Zonder extra kosten, zo meldt men in grote chocoladeletters. Ietwat optimistisch, want ondanks de naam Live betreft het ook geen connected apparaten. Wel bieden ze vanuit een centrale extra actuele file-, flits- en verkeerscontrole informatie. De ontvangst loopt gewoon via het bekende RDS TMC systeem, dat elke vijf minuten een bestandje op de gewone radiogolven laat meeliften.

Lees ook…
Wil jij weten wanneer de leden van het Koninklijk Huis en leden van de koninklijke familie jarig zijn? Wij hebben een handige oplossing, waarmee je…
Vergoedingen en verstrekkingen voor telefoon, internet en computers zijn volledig vrijgesteld, als er voldaan wordt aan het noodzakelijkheidscriterium….
i.s.m.
Tijdens corona leek de hele wereld stil te staan. Toch zijn er juist enorme stappen gezet als je kijkt naar de technologische ontwikkelingen. Maar wat…