Categorieën

Gratis WiFi, wie wil dat nou niet? Meerdere aanbieders, zoals Ziggo en KPN, maken dat op een of andere manier mogelijk. Bij bovenstaande aanbieders overigens alleen als je klant bij hen bent. Anders kun je altijd wel ergens inloggen met of zonder wachtwoord. Wat komt er bij kijken en waar moet je op letten?

Inhoudsopgave

WiFi netwerken Ziggo en KPN

Zowel Ziggo als KPN werken aan gedeeld mobiel internet, waarbij klanten via wifi gebruik kunnen maken van elkaars breedbandinternet. Hiervoor wordt een publiek signaal, dat bedoeld is voor andere leden van het netwerk, toegevoegd aan jouw eigen privé signaal. Wat betreft veiligheid zijn dit twee totaal gescheiden signalen die – zo wordt beloofd – nooit met elkaar in contact kunnen komen.

Om hiervan te profiteren moet je allereerst klant zijn bij Ziggo of KPN en over apparatuur beschikken waarmee je gebruik kan maken van wifi. Denk aan een smartphone, laptop of tablet.

Bovendien werkt dit gedeelde mobiele internet op basis van wederkerigheid: je moet je eigen verbinding openen om die van iemand anders te kunnen gebruiken.

WiFiSpots from Ziggo

Alle Ziggo-klanten hebben nu een modem/router die geschikt is voor wifispots. Met Wifispots van Ziggo ben je nu al op 2 miljoen plekken online, zonder extra kosten. En omdat dit netwerk los staat van je eigen verbinding, zal dit geen gevolgen hebben op je eigen internetsnelheid. 

KPN Hotspots

Zowel KPN-klanten als niet-klanten kunnen gebruikmaken van de KPN HotSpots. Deze 4.500 Wifi punten zijn op allerlei publieke plekken in Nederland te vinden, zoals op de NS-stations, hotels en restaurants.

Ben je klant van KPN? Dan kan je altijd gratis gebruiken maken van de KPN Hotspots. Als niet-klant zijn sommige HotSpots gratis en andere HotSpots tegen betaling toegankelijk. 

Veiligheid

Uit onderzoek blijkt dat een op de vier Nederlanders wel eens een hotspot gebruikt zonder wachtwoord. De verleiding is natuurlijk groot om op vakantie of gewoon ergens onderweg gebruik te maken van een openbare wifi-verbinding, zeker als daar geen wachtwoord voor nodig is.

Je loopt echter een verhoogd beveiligingsrisico. Het is dan ook geen overbodige luxe om ook beveiligingssoftware voor een smartphone of tablet aan te schaffen.

Preventieve maatregelen

Als je de verleiding om wat voor reden dan ook niet kan weerstaan, neem dan de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Ga niet online bankieren op een onbeveiligde hotspot;
  • Voorkom dat je apparaat automatisch contact maakt met een openbare hotspot;
  • Zodra je thuis bent, verwijder je alle gratis wifi-hotspots die je hebt gebruikt;
  • Log niet in op apps die je niet nodig hebt tijdens een reis.
  • Controleer of een hotspot inderdaad hoort bij het hotel/restaurant/locatie waar je op dat moment verblijft.
KPN logo

KPN, partner van De Zaak

KPN is dé toonaangevende leverancier van telecommunicatie en IT en marktleider in Nederland. Met onze vaste en mobiele netwerken voor internet, telefonie en televisie zorgen we voor het netwerk van de toekomst. Met passie werken we aan veilige, betrouwbare, en toekomstbestendige netwerken en diensten, zodat mensen en apparaten altijd en overal met elkaar verbonden kunnen zijn. Zo zetten wij alles op alles om iedereen in Nederland te verbinden met een duurzame toekomst.

Bekijk alle artikelen van KPN

Lees ook…
Vrijwel iedereen gebruikt WhatsApp om berichten te sturen. Maar wist je dat je de app veel meer kunt personaliseren dan veel mensen doen? Zo kun je…
Veel MKB-organisaties vinden arbodienstverlening maar onzin. Ze zeggen bijvoorbeeld dat arbodiensten alleen maar dure abonnementen verkopen, of dat ze…
Wil jij weten wanneer de leden van het Koninklijk Huis en leden van de koninklijke familie jarig zijn? Wij hebben een handige oplossing, waarmee je…