Gratis WiFi, wie wil dat nou niet? Meerdere aanbieders, zoals Ziggo en KPN, maken dat op een of andere manier mogelijk. Bij bovenstaande aanbieders overigens alleen als je klant bij hen bent. Anders kun je altijd wel ergens inloggen met of zonder wachtwoord. Wat komt er bij kijken en waar moet je op letten?

Inhoudsopgave

WiFi netwerken Ziggo en KPN

Zowel Ziggo als KPN werken aan gedeeld mobiel internet, waarbij klanten via wifi gebruik kunnen maken van elkaars breedbandinternet. Hiervoor wordt een publiek signaal, dat bedoeld is voor andere leden van het netwerk, toegevoegd aan jouw eigen privé signaal. Wat betreft veiligheid zijn dit twee totaal gescheiden signalen die – zo wordt beloofd – nooit met elkaar in contact kunnen komen.

Om hiervan te profiteren moet je allereerst klant zijn bij Ziggo of KPN en over apparatuur beschikken waarmee je gebruik kan maken van wifi. Denk aan een smartphone, laptop of tablet.

Bovendien werkt dit gedeelde mobiele internet op basis van wederkerigheid: je moet je eigen verbinding openen om die van iemand anders te kunnen gebruiken.

Je bent het liefste bezig met je klanten en je werk, maar daarnaast moet je óók nog je administratie doen, bestanden aanleveren of de promotie regelen. Download de gratis whitepaper “Top 100 Webtools voor ondernemers” en ontdek hoe jij slimmer kan werken.

WiFiSpots from Ziggo

Alle Ziggo-klanten hebben nu een modem/router die geschikt is voor wifispots. Met Wifispots van Ziggo ben je nu al op 2 miljoen plekken online, zonder extra kosten. En omdat dit netwerk los staat van je eigen verbinding, zal dit geen gevolgen hebben op je eigen internetsnelheid. 

KPN Hotspots

Zowel KPN-klanten als niet-klanten kunnen gebruikmaken van de KPN HotSpots. Deze 4.500 Wifi punten zijn op allerlei publieke plekken in Nederland te vinden, zoals op de NS-stations, hotels en restaurants.

Ben je klant van KPN? Dan kan je altijd gratis gebruiken maken van de KPN Hotspots. Als niet-klant zijn sommige HotSpots gratis en andere HotSpots tegen betaling toegankelijk. 

Veiligheid

Uit onderzoek blijkt dat een op de vier Nederlanders wel eens een hotspot gebruikt zonder wachtwoord. De verleiding is natuurlijk groot om op vakantie of gewoon ergens onderweg gebruik te maken van een openbare wifi-verbinding, zeker als daar geen wachtwoord voor nodig is.

Je loopt echter een verhoogd beveiligingsrisico. Het is dan ook geen overbodige luxe om ook beveiligingssoftware voor een smartphone of tablet aan te schaffen.

Preventieve maatregelen

Als je de verleiding om wat voor reden dan ook niet kan weerstaan, neem dan de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Ga niet online bankieren op een onbeveiligde hotspot;
  • Voorkom dat je apparaat automatisch contact maakt met een openbare hotspot;
  • Zodra je thuis bent, verwijder je alle gratis wifi-hotspots die je hebt gebruikt;
  • Log niet in op apps die je niet nodig hebt tijdens een reis.
  • Controleer of een hotspot inderdaad hoort bij het hotel/restaurant/locatie waar je op dat moment verblijft.

[Gratis whitepaper] Welke tools en websites zijn er voor ondernemers om slimmer en efficiënter te werken? Download de gratis whitepaper met de Top 100 Webtools voor ondernemers.

KPN logo

KPN, partner van De Zaak

KPN is dé toonaangevende leverancier van telecommunicatie en IT en marktleider in Nederland. Met onze vaste en mobiele netwerken voor internet, telefonie en televisie zorgen we voor het netwerk van de toekomst. Met passie werken we aan veilige, betrouwbare, en toekomstbestendige netwerken en diensten, zodat mensen en apparaten altijd en overal met elkaar verbonden kunnen zijn. Zo zetten wij alles op alles om iedereen in Nederland te verbinden met een duurzame toekomst.

Bekijk alle artikelen van KPN

Lees ook…
Outlook stelt tijdens het typen automatisch mailadressen voor. Vaak erg handig, maar niet als het om een e-mailadres gaat dat je niet meer nodig hebt….
Mobiel betalen. Steeds meer klanten gebruiken mobile Wallets. En het is een stuk goedkoper dan een pinautomaat. Het duurde lang, maar de opmars van…
Het beheer van een website kost aardig wat tijd, hoofdbrekens en – wanneer je het hebt uitbesteed – ook nog geld. Met een content management systeem…
Je werkt in Excel met verschillende werkbladen, print en ontdekt dat één kolom net op de tweede pagina wordt afgedrukt. Niets aan te doen? Jawel…
Misschien werk je zelf niet met weeknummers, je klanten en relaties meestal wel. In de communicatie is het wel zo handig als alle partijen weten over…
Vrijwel iedereen gebruikt WhatsApp om berichten te sturen. Maar wist je dat je de app veel meer kunt personaliseren dan veel mensen doen? Zo kun je…