Hoe herkent u op Twitter een nepaccount? Wanneer u Twitter al een tijd gebruikt, dan heeft u wellicht wel eens een tweet voorbij zien komen van @Koningin_NL. Dat is duidelijk een nepaccount, een onschuldige ook. Er zijn echter ook nepaccounts die niet als zodanig herkenbaar zijn en risico opleveren. Vaak zitten er zogenoemde spambots achter. Wat kunt u tegen zo'n nepaccount doen en is dat altijd nodig?

Hoe herkent u een nepaccount?

De meeste nepaccounts zijn Engelstalig en zijn daardoor vrij snel te herkennen, al komen er steeds vaker Nederlandse langs. Ze hebben vaak het profiel van een aantrekkelijke dame, wellicht in de veronderstelling dat mannelijke Twitter-gebruikers daar gevoelig voor zijn.

Nepaccounts hebben verder vaak een of meerdere van de volgende kenmerken:

  • Vaak is het profiel niet ingevuld, of er staat alleen een nietszeggend, ingekort linkje;
  • Als ze wel een profiel hebben, dan zitten er verdacht veel aantrekkelijke vrouwen tussen;
  • Ze zeggen vaak dat ze u ‘makkelijk’ aan duizenden nieuwe volgers kunnen helpen;
  • Ze hebben vaak geen of weinig, of juist heel veel, berichten verstuurd;
  • Als u de account goed bestudeert, is er eigenlijk nooit sprake van interactie met andere Twitteraars;
  • Vaak wordt er gebruik gemaakt van een absurde accountnaam (al betekent dat niet altijd dat er sprake is van een nepaccount);
  • Het aantal volgers staat meestal niet in verhouding tot het aantal mensen dat gevolgd wordt;
  • De tweets van een nepaccount hebben nauwelijks inhoud en zijn doorgaans eenrichtingsverkeer. Vaak bevatten de berichten tegelwijsheden in de trant van “Alleen is maar alleen” en “Een nieuwe relatie is een goed begin van het nieuwe jaar”.

Welk risico leveren nepaccounts op?

Doorgaans hopen de verspreiders van nepaccounts dat u klikt op een link in het profiel of in een van de berichten. U loopt dan het risico op een spamsite terecht te komen, of malware of virussen binnen te halen. Daarnaast kan een heel actieve nepaccount uw tijdlijn vervuilen met onzinberichten. Wanneer u een nepaccount niet terugvolgt, dan loopt u niet veel risico.

Daarnaast kan het zo zijn dat iemand zich als u voordoet of als uw bedrijf.

Wat kunt u er aan doen?

Laten wij eerst het geval behandelen dat u nepaccounts onder uw volgers ontdekt en daarvan af wilt. U kunt dan twee dingen doen:

  1. Het nepaccount blokkeren.
  2. Het neppaccount rapporteren voor spam.

Voor beide opties klikt u eerst bij Volgers op het icoontje naast de button Volgen (zie ook plaatje rechtsboven). Onderaan het dropdown menu staat dan de mogelijkheden ‘Blokkeren’ en ‘rapporteren voor spam’.

Iemand doet zich als u of uw bedrijf voor

Maar wat nu als iemand onder uw (bedrijfs)naam een Twitter-account voert? Nadat in 2009 iemand zich op Twitter had voorgedaan als een bekende Amerikaanse honkbalcoach begon het bedrijf met zogeheten ‘verified accounts’ voor bekende personen en publieke instellingen.

Wanneer u geen BN’er bent en iemand anders blijkt zich toch voor u (of uw bedrijf) uit te geven, dan kunt u dat direct melden bij Twitter via deze pagina.

Houd er wel rekening mee dat u gevraagd wordt om uw identiteit te bewijzen. Ook stelt Twitter het op prijs wanneer u door middel van screendumps (of foto’s) en links aantoont dat iemand misbruik maakt van uw (bedrijfs)naam.

Zodra Twitter heeft vastgesteld dat er inderdaad sprake is van overtreding van Twitter’s eigen regels, zal die account worden stopgezet of gevraagd worden om de naamgeving te wijzigen.

Serie over Twitter:

Dit is deel 3 van een serie over Twitter. Lees ook de overige artikelen in de serie »

Lees ook…
Foto’s per mail verzenden levert vaak een foutmelding op of je krijgt bericht dat de mail niet verzonden kon worden. De oplossing is eenvoudig. Zet de…
Outlook stelt tijdens het typen automatisch mailadressen voor. Vaak erg handig, maar niet als het om een e-mailadres gaat dat je niet meer nodig hebt….
Iedereen die in Word met nummering in documenten werkt voor hoofdstukken en paragrafen loopt er vroeg of laat tegenaan: de nummering geeft ‘ineens’ een…
Het beheer van een website kost aardig wat tijd, hoofdbrekens en – wanneer je het hebt uitbesteed – ook nog geld. Met een content management systeem…
Mobiel betalen. Steeds meer klanten gebruiken mobile Wallets. En het is een stuk goedkoper dan een pinautomaat. Het duurde lang, maar de opmars van…
Misschien werk je zelf niet met weeknummers, je klanten en relaties meestal wel. In de communicatie is het wel zo handig als alle partijen weten over…