In samenwerking met
Het internet is in de ban van ChatGPT. Voor het eerst is er een aanspreekbare AI (artificiële of kunstmatige intelligentie) ontwikkeld. Voor het eerst bestaat er nu een taalmodel dat de menselijke taal begrijpt én produceert. ChatGPT biedt enorme kansen voor professionals. Maar er zijn natuurlijk ook bedreigingen. Lees verder wat deze AI chatbot voor jou zakelijk kan betekenen. En met welke uitdagingen je rekening moet houden.

Inhoudsopgave

10 manieren waarop je ChatGPT kunt gebruiken en wat het je oplevert

1. Meer content met meer inspiratie in minder tijd 

Of het nou gaat om het schrijven van artikelen, het creëren van content voor social media, het maken van rapporten of het vertalen van documenten… 

ChatGPT levert je snel en makkelijk iedere gewenste content en kan je bovendien inspireren met andere invalshoeken voor het maken van nieuwe verhalen.

Je bent het liefste bezig met je klanten en je werk, maar daarnaast moet je óók nog je administratie doen, bestanden aanleveren of de promotie regelen. Download de gratis whitepaper “Top 100 Webtools voor ondernemers” en ontdek hoe jij slimmer kan werken.

2. Beter klantenservice met minder inspanning 

ChatGPT kun je inzetten om snel antwoorden te vinden op veelgestelde vragen. Hierdoor gaat de reactietijd omlaag en houdt de klantenservice tijd om betere service te verlenen.

3. Productontwikkeling met meer inzichten

ChatGPT kan helpen bij de ontwikkeling van projecten, producten, campagnes of diensten door het genereren van nieuwe ideeën. Ook kan het nieuwe trends en inzichten ontdekken. Zo kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je product of dienst nog beter aansluit bij de wensen van de markt.

4. Efficiënter en sneller marktonderzoek 

ChatGPT kan jouw marktonderzoek ondersteunen. De tool heeft inmiddels vele duizenden artikelen, rapporten en andere bronnen onderzocht en kan die informatie door de juiste vraagstelling moeiteloos opleveren. Zo weet jij bijvoorbeeld in een handomdraai wat de trends zijn en wie je concurrenten in jouw markt.

5. Snellere tekstanalyse met belangrijke inzichten

ChatGPT analyseert razendsnel grote hoeveelheden tekst en kan hieruit direct belangrijke informatie, trends en patronen destilleren. Zo krijg je belangrijke inzichten snel boven tafel. Bovendien kan de chatbot een prima samenvatting maken van de nieuwe inzichten. Je hoeft er alleen maar om te vragen.

6. Training van virtueel personeel

Je kunt je chatbots en virtuele assistenten laten trainen door ChatGPT voor een nog betere klantenservice en nog meer efficiëntie en productiviteit van je bedrijf.

7. Gratis marketingassistentie

Niet alleen kan ChatGPT teksten en advertenties genereren die precies zijn afgestemd op jouw doelgroep. Maar ook kan je vragen om nieuwe doelgroepen te identificeren en hoe je die het beste kunt bereiken.

8. Snelle data-analyse inclusief rapportage

Ook data kan ChatGPT voor je analyseren en vervolgens omzetten in een rapport in Excel of Google Sheets. ChatGPT kan namelijk je vragen omzetten in de juiste formule voor Excel of Sheets. Je hoeft hiervoor geen inhoudelijke informatie te delen, maar een verwijzing naar cellen in je werkblad is voldoende.

9. Efficiënte en effectieve verkoopondersteuning

Of het nou gaat om een brochure, een presentatie of ander salesmateriaal, vraag het ChatGPT. Bovendien kan bestaand verkoopmateriaal worden geüpdatet door de chatbot, want ChatGPT maakt gebruik van machine learning en verbetert zichzelf dus continu. 

10. Opleidingsmateriaal op maat

ChatGPT kan voor jou je lesmateriaal genereren. Denk aan e-learning modules. Bestaand materiaal kan de chatbot verbeteren. En tenslotte kan ChatGPT om het lesmateriaal beter te laten aansluiten bij verschillende doelgroepen. Bijvoorbeeld door taal of schrijfstijl aan te passen.

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.

ChatGPT brengt ook risico’s met zich mee

Naast alle kansen en mogelijkheden, zijn er ook risico’s verbonden aan deze technologie. Met de ChatGPT kan er nepnieuws, of andere misleidende boodschappen de wereld in worden gestuurd. 

ChatGPT kan worden ingezet om persoonlijke gegevens te verzamelen, die de privacy van individuen schenden of worden gebruikt om mensen te manipuleren, te beïnvloeden in hun doen en denken. 

Het is daarom belangrijk dat we de ontwikkelingen op de voet volgen en ervoor zorgen dat andere ontwikkelingen, zoals betere algoritmes, blijven doorgaan zodat we de schending van privacy, desinformatie of manipulatie kunnen blootleggen. Ook is er nieuwe wet- en regelgeving noodzakelijk voor het gebruik van deze technologie.

Conclusie

ChatGPT is voor de professional een enorm hulpmiddel om de productiviteit omhoog te brengen. Maar tegelijkertijd is het goed om waakzaam te blijven of alle informatie klopt, dus goed rekening te houden met de risico’s die deze aanspreekbare AI met zich meebrengt. En zorg er dus voor dat je zelf scherp blijft opletten.

[Gratis whitepaper] Welke tools en websites zijn er voor ondernemers om slimmer en efficiënter te werken? Download de gratis whitepaper met de Top 100 Webtools voor ondernemers.

KPN logo

KPN, partner van De Zaak

KPN is dé toonaangevende leverancier van telecommunicatie en IT en marktleider in Nederland. Met onze vaste en mobiele netwerken voor internet, telefonie en televisie zorgen we voor het netwerk van de toekomst. Met passie werken we aan veilige, betrouwbare, en toekomstbestendige netwerken en diensten, zodat mensen en apparaten altijd en overal met elkaar verbonden kunnen zijn. Zo zetten wij alles op alles om iedereen in Nederland te verbinden met een duurzame toekomst.

Bekijk alle artikelen van KPN

Lees ook…
Je werkt in Excel met verschillende werkbladen, print en ontdekt dat één kolom net op de tweede pagina wordt afgedrukt. Niets aan te doen? Jawel…
Het zal jou vast ook wel eens overkomen: je maakt formules in Excel en wilt waarden voor je berekeningen gebruiken uit een ander werkblad. Dat kan…
Foto’s per mail verzenden levert vaak een foutmelding op of je krijgt bericht dat de mail niet verzonden kon worden. De oplossing is eenvoudig. Zet de…
Iedereen die in Word met nummering in documenten werkt voor hoofdstukken en paragrafen loopt er vroeg of laat tegenaan: de nummering geeft ‘ineens’ een…
Je hoeft geen glazen bol te hebben om te voorspellen dat kunstmatige intelligentie de manier waarop werken ingrijpend verandert. Als ondernemer is het…
Mobiel betalen. Steeds meer klanten gebruiken mobile Wallets. En het is een stuk goedkoper dan een pinautomaat. Het duurde lang, maar de opmars van…