Verlies van uw interne gegevens door een virusaanval of computerinbraak kunnen catastrofale gevolgen voor uw bedrijf hebben. De volgende maatregelen helpen u bij de beveiliging van uw gegevens.

> Voorschriften voor werknemers en stappenplan
Stel voorschriften op voor de interne beveiliging bij het gebruik van internet en het bedrijfsnetwerk. Zorg er voor dat al uw werknemers er kennis van nemen. Wijs voor de beveiliging een hoofdverantwoordelijke aan (directeur, hoofd automatisering of hoofd administratie). Stel ook een stappenplan op van nodige maatregelen bij eventuele calamiteiten.

> Sta open voor waarschuwingen
Meld u als abonnee/klant aan bij een beveiligingsdienst en neem dagelijks kennis van de e-mails met waarschuwingen (alerts) inzake nieuwe en lopende bedreigingen.

> Kies betrouwbare leveranciers en softwarebouwers
Installeer gebruikerssoftware en -updates van een betrouwbare aanbieder. Wijs ontwikkelaars (in-/extern) van uw bedrijfswebsite en/of -database op het belang van beveiliging in elke fase van het ontwerp. Zet bij het ontwerpen en updaten van de software die websitebouwers in die nadrukkelijk op veiligheid letten.

> Gebruik up-to-date antivirussoftware
Installeer een virusscanner en houd die up-to-date via, bij voorkeur, één of meerdere (automatische) updates per dag.

> Gebruik een firewall 
Installeer een firewall (die ook geschikt is voor beveiliging tegen interne hacks) en houd die up-to-date. Loop dagelijks het firewall-logboek na om inzicht te krijgen in het aantal en de aard van verdachte manipulaties. Voorbeeldsoftware: ZoneAlarm.

> Dagelijkse back-ups naar een veilige plek
Maak dagelijks een backup (meer of minder frequent, afhankelijk van de noodzaak), en berg deze op een veilige plek op, bij voorkeur op een ander adres. Test backups steekproefsgewijs. Laat backupmedia op logische wijze rouleren, bijvoorbeeld iedere dag van de week een ander medium. In plaats van een fysieke kunt u natuurlijk ook een online backup maken.

> Stel belangrijke administratie veilig
Brand belangrijke bestanden en correspondentie – jaarstukken! – op CD en sla die op in een kluis of in een ruimte elders, bijvoorbeeld bij uw bank.

> Laat een deskundige de beveiliging controleren
Laat een onafhankelijk deskundige of bureau geregeld de beveiliging van uw hard- en software doorlichten, in ieder geval eens per jaar en na grote systeemwijzigingen.  

Indeed
Nieuw personeel werven?
Wat zijn veelgemaakte fouten bij het werven van nieuw personeel? Welke vragen wil je zeker stellen tijdens een gesprek? En hoe voorkom je ghostinggedrag van kandidaten? Ontdek Indeed Inspiration, het nieuwe kennisplatform met praktische tips om je te helpen bij jouw zoektocht naar toptalent.
Crypto
Starten met crypto’s?
Wil je ook starten met het kopen, verkopen en bewaren van cryptovaluta? Maak nu gratis een account aan bij het grootste handelsplatform van Nederland: Bitvavo, en handel de eerste €1000 zónder transactiekosten. Al meer dan 1 miljoen tevreden gebruikers.
Lees ook…
Je website is natuurlijk het online uithangbord van je bedrijf. Het is belangrijk dat deze goed en fijn werkt zodat bezoekers niet afhaken, maar juist…
Misschien werk je zelf niet met weeknummers, je klanten en relaties meestal wel. In de communicatie is het wel zo handig als alle partijen weten over…
i.s.m.
Steeds weer opnieuw verbinden, vertraging in je videocalls of oneindig lange downloads. Als ondernemer is er niets zo vervelend als slechte…