Verlies van uw interne gegevens door een virusaanval of computerinbraak kunnen catastrofale gevolgen voor uw bedrijf hebben. De volgende maatregelen helpen u bij de beveiliging van uw gegevens.

> Voorschriften voor werknemers en stappenplan
Stel voorschriften op voor de interne beveiliging bij het gebruik van internet en het bedrijfsnetwerk. Zorg er voor dat al uw werknemers er kennis van nemen. Wijs voor de beveiliging een hoofdverantwoordelijke aan (directeur, hoofd automatisering of hoofd administratie). Stel ook een stappenplan op van nodige maatregelen bij eventuele calamiteiten.

> Sta open voor waarschuwingen
Meld u als abonnee/klant aan bij een beveiligingsdienst en neem dagelijks kennis van de e-mails met waarschuwingen (alerts) inzake nieuwe en lopende bedreigingen.

> Kies betrouwbare leveranciers en softwarebouwers
Installeer gebruikerssoftware en -updates van een betrouwbare aanbieder. Wijs ontwikkelaars (in-/extern) van uw bedrijfswebsite en/of -database op het belang van beveiliging in elke fase van het ontwerp. Zet bij het ontwerpen en updaten van de software die websitebouwers in die nadrukkelijk op veiligheid letten.

> Gebruik up-to-date antivirussoftware
Installeer een virusscanner en houd die up-to-date via, bij voorkeur, één of meerdere (automatische) updates per dag.

> Gebruik een firewall 
Installeer een firewall (die ook geschikt is voor beveiliging tegen interne hacks) en houd die up-to-date. Loop dagelijks het firewall-logboek na om inzicht te krijgen in het aantal en de aard van verdachte manipulaties. Voorbeeldsoftware: ZoneAlarm.

> Dagelijkse back-ups naar een veilige plek
Maak dagelijks een backup (meer of minder frequent, afhankelijk van de noodzaak), en berg deze op een veilige plek op, bij voorkeur op een ander adres. Test backups steekproefsgewijs. Laat backupmedia op logische wijze rouleren, bijvoorbeeld iedere dag van de week een ander medium. In plaats van een fysieke kunt u natuurlijk ook een online backup maken.

> Stel belangrijke administratie veilig
Brand belangrijke bestanden en correspondentie – jaarstukken! – op CD en sla die op in een kluis of in een ruimte elders, bijvoorbeeld bij uw bank.

> Laat een deskundige de beveiliging controleren
Laat een onafhankelijk deskundige of bureau geregeld de beveiliging van uw hard- en software doorlichten, in ieder geval eens per jaar en na grote systeemwijzigingen.  

Help de slachtoffers en doneer
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.
Nieuw personeel werven?
Talent is schaarser dan ooit, het aanbod in vacatures verschuift en werving en selectie vindt steeds vaker op afstand plaats. Lees deze 5 redenen waarom werkgevers waardevolle kandidaten verliezen tijdens het recruitmentproces én tips hoe je dit kunt voorkomen.
Lees ook…
Het beheer van een website kost aardig wat tijd, hoofdbrekens en – wanneer je het hebt uitbesteed – ook nog geld. Met een content management systeem…
i.s.m.
Steeds weer opnieuw verbinden, vertraging in je videocalls of oneindig lange downloads. Als ondernemer is er niets zo vervelend als slechte…
Je werkt in Excel met verschillende werkbladen, print en ontdekt dat één kolom net op de tweede pagina wordt afgedrukt. Niets aan te doen? Jawel…