Excel-tip: waarden van het ene werkblad overnemen in het andere

Het zal jou vast ook wel eens overkomen: je maakt formules in Excel en wilt waarden voor je berekeningen gebruiken uit een ander werkblad. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als de berekening niet verandert, maar wel het percentage.

Inhoudsopgave

Verwijzingen in Excel

Ten eerste moet je precies weten waar je berekeningen in de rekenbladen van Excel staan. Dat kan zijn in hetzelfde werkblad, in een ander werkblad in hetzelfde bestand of zelfs in een andere werkmap. Het is heel belangrijk dat de verwijzing klopt. Als je de formules via aanwijzen opbouwt, kom je daar het handigst en ook het snelst achter. 

Voorbeeld

Begin in een nieuwe Excel-werkmap. Standaard heeft die map drie werkbladen (zie de tabs onderin: Blad1, Blad2,Blad3).

 • Plaats in cel A1 als tekst ‘btw hoog’ en daarnaast in cel B1 de waarde ‘19%’.
 • Ga naar Blad2 (klik op de tab onderaan) en plaats in rij 1, respectievelijk onder A, B en C de kolomkoppen ‘Product’, ‘Prijs (ex. btw)’ en ‘btw’.
 • Zet in rij 2 een product en een prijs.
 • Ga naar cel C2 en bouw de formule op om de btw te berekenen:
 • Typ een = (isgelijkteken).
 • Klik op de prijs (cel B2).
 • Typ het vermenigvuldigingsteken (het handigst via de toets [*] van het numerieke deel van het toetsenbord).
 • Klik onderaan op de tab Blad1.
 • Klik daar op het btw-percentage (cel B1).
 • Druk op [Enter].

Formule kopiëren naar een andere locatie

Nu wil je de formule kopiëren naar een andere locatie. Selecteer eerst decel waarin de formule staat (C2) en voer de volgende handelingen uit:

 • Klik met de rechtermuisknop op de geselecteerde cel.
 • Kies ‘Kopiëren’ in het contextmenu.
 • Ga naar de cel waarin je de formule wilt plakken (bijvoorbeeld op hetzelfde werkblad of op een ander werkblad).
 • Klik met de rechtermuisknop op de nieuwe locatie en kies ‘Plakken’.

De uitkomst van de berekening staat in cel C2 van Blad2 en als je die selecteert, zie je hoe de formule luidt: =B2+B2*Blad1!B1.

Die laatste verwijzing had ook een cel in andere rekenbladen in Excel kunnen zijn (dat tijdens het aanwijzen van de formule wel geopend moet zijn). De formule zou er dan bijvoorbeeld zo uit kunnen zien: =B2+B2*[Map1]Blad1!B1.

Berekeningswaarden up-to-date houden

Het handige van een verwijzing op deze manier is dat je berekeningswaarden, maar op één plaats up-to-date hoeft te houden. Dit zorgt voor meer overzicht in Excel, waardoor handelingen veel gemakkelijker uit te voeren en te berekenen zijn. In sommige gevallen wil je misschien de formule kopiëren naar een cel in een andere werkmap. Hiervoor zijn de stappen vergelijkbaar:

 • Open beide werkmappen in Excel.
 • Selecteer de cel met de formule die je wilt kopiëren.
 • Klik met de rechtermuisknop op de geselecteerde cel en kies ‘Kopiëren’.
 • Schakel over naar de andere werkmap en ga naar de cel waarin je de formule wilt plakken.
 • Klik met de rechtermuisknop op de nieuwe locatie en kies ‘Plakken’.

Verwijzingen controleren

Let op: bij het kopiëren van formules tussen werkbladen of werkmappen moet je controleren of de verwijzingen nog steeds correct zijn. In sommige gevallen moet je de relatieve kolom- en rijverwijzingen aanpassen naar absolute kolom- en rijverwijzingen, of vice versa.

Met deze tips en trucs kun je eenvoudig formules kopiëren en plakken in Excel, waardoor je de productiviteit kunt verhogen en efficiënter kunt werken met je documenten. Houd er echter rekening mee dat in sommige gevallen de verwijzingen aangepast moeten worden, afhankelijk van de nieuwe locatie en de relatieve of absolute verwijzingstype die je gebruikt. Neem de tijd om de formule en de verwijzingen te controleren om ervoor te zorgen dat je berekeningen correct blijven.

Geavanceerde Excel-functies

In tegenstelling tot het kopiëren en plakken van formules, kun je ook gebruikmaken van Excel-functies zoals VERT.ZOEKEN, INDEX en VERGELIJKEN om waarden uit andere cellen, werkbladen of zelfs werkmappen te halen. Deze functies kunnen je helpen omnog efficiënter te werken, vooral wanneer je met grote datasets werkt.

Blijf je Excel-vaardigheden ontwikkelen

In ieder geval is het belangrijk om je Excel-vaardigheden en -kennis te blijven ontwikkelen om het beste uit deze krachtige tool te halen. Met de juiste aanpak en door het toepassen van de bovenstaande tips, kun je Excel optimaal gebruiken, je productiviteit verhogen en je werkprocessen optimaliseren.

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.

Veelgestelde vragen

Hoe verwijs ik naar de naam van het tabblad in de cel in Excel?

Je kunt de naam van het tabblad in een cel weergeven met de volgende formule: =MID(CEL(“bestandsnaam”;A1);VIND.SPEC(“]”;CEL(“bestandsnaam”;A1))+1;255).

Hoe werkbladen koppelen in Excel?

Om werkbladen in Excel te koppelen, kun jeformules gebruiken met verwijzingen naar de cellen in het andere werkblad. Bijvoorbeeld, om de waarde van cel A1 in Werkblad1 te gebruiken in Werkblad2, typ je “=Werkblad1!A1” in de gewenste cel van Werkblad2.

Hoe kan ik waardes op verschillende werkbladen gebruiken?

Je kunt waardes op verschillende werkbladen gebruiken door verwijzingen te maken naar de cellen op die werkbladen. Gebruik de notatie “Werkbladnaam!Cel” in je formules. Bijvoorbeeld, “=Werkblad1!A1+Werkblad2!B1”.

Hoe verwijzen naar een Excel-bestand?

Om naar een Excel-bestand te verwijzen, gebruik je de notatie “[Bestandsnaam]Werkbladnaam!Cel” in je formules. Zorg ervoor dat het bestand geopend is tijdens het maken van de verwijzing. Bijvoorbeeld, “=[Map1]Blad1!A1”.

Lees ook…
Ineens zit je met een probleem: je Windows-toetsenbord geeft verkeerde tekens. Zeker in de drukke periodes is het ontzettend vervelend wanneer je een…
Het beheer van een website kost aardig wat tijd, hoofdbrekens en – wanneer je het hebt uitbesteed – ook nog geld. Met een content management systeem…
Je hoeft geen glazen bol te hebben om te voorspellen dat kunstmatige intelligentie de manier waarop werken ingrijpend verandert. Als ondernemer is het…
Outlook stelt tijdens het typen automatisch mailadressen voor. Vaak erg handig, maar niet als het om een e-mailadres gaat dat je niet meer nodig hebt….
Misschien werk je zelf niet met weeknummers, je klanten en relaties meestal wel. In de communicatie is het wel zo handig als alle partijen weten over…
Mobiel betalen. Steeds meer klanten gebruiken mobile Wallets. En het is een stuk goedkoper dan een pinautomaat. Het duurde lang, maar de opmars van…