Categorieën

Tijdens de coronatijd hebben veel mensen verplicht kennis moeten maken met thuiswerken. Gelukkig is dat dankzij de huidige technologie geen probleem meer. Veel beroepen kunnen in principe aan de keukentafel worden uitgevoerd omdat je alleen een laptop en een internetverbinding nodig hebt. Naar alle waarschijnlijkheid is thuiswerken een blijvertje. Maar hoe doe je dat eigenlijk veilig? Want dreigingen van buitenaf liggen constant op de loer.

Werken met veilige programma’s

Vergaderen hoort erbij. Dat kan prima vanuit huis, maar dan moet je wel werken met veilige software. Veilige conferentiesoftware hoort daarbij. Veel mensen maken tegenwoordig gebruik van Zoom, maar dat is niet de veiligste optie. Kies voor een dienst die gebruikmaakt van end-to-end-encryptie, zodat je weet dat de verbinding aan beide kanten beveiligd is. Zoek ook uit welke codering de dienst gebruikt.

Houd rekening met de mogelijkheden van de software, maar ook met de zwaktes. Veiligheid en privacy zijn absoluut zwaarwegende factoren bij de keuze van de software. Eigenlijk zou de IT-afdeling van het bedrijf dit al voor je moeten hebben uitgezocht.

Een VPN gebruiken

Veel mensen hebben al eens van een VPN gehoord. Dat is een positieve ontwikkeling, want dat houdt in dat de kans op aanvallen van buitenaf afneemt. Vooral op openbare netwerken wordt een VPN gebruikt. Maar waar weinig mensen rekening mee houden, is het thuisnetwerk. Standaard is de verbinding thuis niet versleuteld. Daardoor kunnen hackers data onderscheppen en schadelijke software injecteren. Bedrijfsgegevens en persoonsgegevens kunnen dan buit worden gemaakt.

Dat is niet alleen schadelijk voor jouzelf, maar ook het bedrijf waar je werkt. Met de komst van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is een bedrijf namelijk verplicht om een datalek kenbaar te maken aan de Autoriteit Persoonsgegevens. Die kan een onderzoek instellen en een boete opleggen.

Kleine bedrijven hoeven niet meteen te denken aan dure zakelijke oplossingen. Een particuliere VPN waarbij je extra verbindingen kan toevoegen is al een goede oplossing. Ook een goed idee voor zzp’ers en kleine ondernemers!

Let op phishing

Krijg je opeens een mailtje van de baas met het verzoek toestemming te geven voor een order? En moet je daarbij geld overmaken? Bedenk dan twee keer of dit een goed idee is. Je zou namelijk te maken kunnen hebben met phishing. De hiervoor beschreven techniek is een veel gebruikte oplichtingstruc. We noemen het weleens de ‘CEO-fraude’. Het is altijd goed om bij dit soort verzoeken even contact op te nemen met de baas of de leidinggevende.

De bank stuurt je ook niet zomaar een mail met de vraag op een link te klikken. De mail van zogenaamd de Rabobank over een ‘antibacteriële betaalpas’ is flauwekul. Die pas heeft nooit bestaan en de link is niet van de bank. Zo worden je persoonlijke gegevens verzameld.

Backups maken en je werkplek organiseren

Maak regelmatig backups. Niet alleen op het bedrijfsnetwerk, maar ook persoonlijk. Het liefst backup je in de cloud, zodat de backup op meerdere computers bewaard wordt. Maak gebruik van een clouddienst met voldoende encryptie. Een externe harde schijf kan kapotgaan en gecomprimeerd worden als je te maken krijgt met gijzelsoftware (ransomware). Bewaar je wachtwoorden in een wachtwoordmanager en niet op papier. Dit kan in verkeerde handen komen. En wat te denken van brand? Dan ben je alles kwijt.

Thuiswerken is dus een goed alternatief voor kantoor, maar het kent wel risico’s. Het is goed bij deze risico’s stil te staan en ervoor te zorgen dat je optimaal beschermd bent. Denk regelmatig na over de risico’s waarmee je te maken hebt en neem passende maatregelen.

Lees ook…
Het beheer van een website kost aardig wat tijd, hoofdbrekens en – wanneer je het hebt uitbesteed – ook nog geld. Met een content management systeem…
i.s.m.
Steeds weer opnieuw verbinden, vertraging in je videocalls of oneindig lange downloads. Als ondernemer is er niets zo vervelend als slechte…
Je werkt in Excel met verschillende werkbladen, print en ontdekt dat één kolom net op de tweede pagina wordt afgedrukt. Niets aan te doen? Jawel…