Zorg dat je website voor iedereen toegankelijk is
Je doet er alles aan om je website zo gebruiksvriendelijk en toegankelijk mogelijk te maken. Denk je daarbij ook aan de zeer grote groep mensen die niet zonder hulpmiddelen op internet kan surfen?

Nederland telt zo’n vier miljoen mensen die een website niet op een ‘normale’ manier kunnen gebruiken. Denk aan blinden en doven, maar ook aan mensen die geen muis kunnen gebruiken. Wat kun je doen om ook deze omvangrijke groep goed te bedienen met je website?

Voor mensen met een visuele beperking:

Blinden en slechtzienden gebruiken screenreaders en brailletoetsenborden om op websites te surfen. Met een screenreader wordt de inhoud van een website voorgelezen en de braillebalk in het speciale toetsenbord aangestuurd. Dat betekent – simpel gesteld –  dat wat op een website staat, in gesproken vorm beschikbaar moet zijn. Hoe maak je dat mogelijk?

– Maak teksten met koppen en alinea’s

Teksten op een website zijn prettiger leesbaar als er gebruik wordt gemaakt van kopjes, tussenkopjes en alinea’s: hiermee wordt structuur aangebracht en kan iemand die een website bezoekt, snel bepalen of de inhoud interessant of relevant is. Mensen met een visuele beperking scannen een website op dezelfde manier. Als de content van een site met koppen en alinea’s is opgemaakt, wordt deze vanzelf goed voorgelezen.

De software van een screenreader heeft een speciale functie, vergelijkbaar met het genereren van een inhoudsopgave in Word. Koppen en tussenkopjes kunnen dan worden voorgelezen en zijn ook beschikbaar op het brailletoetsenbord.

– Voorzie afbeeldingen van alt-teksten

Op een website staan diverse soorten afbeeldingen, zoals het bedrijfslogo, maar denk ook aan grafieken en tabellen. In het contentmanagementsysteem (CMS) van een website kunnen zogenoemde alternatieve of alt -teksten aan afbeeldingen worden toegevoegd, die duidelijk maken om wat voor afbeelding het gaat of wat er op staat. Deze alt-teksten worden via een screenreader voorgelezen. Zo kan bijvoorbeeld via een logo duidelijk worden gemaakt op welke site de bezoeker is. Extra voordeel: goede alt-teksten maken een site ook beter vindbaar in zoekmachines.

– Geef goede namen aan hyperlinks

Zorg dat hyperlinks op je website een goede naam hebben. Vermijd de term ‘Klik hier’, want die heeft geen betekenis als die wordt voorgelezen en ook zoekmachines kunnen er niks mee. De software in een screenreader kan ook een overzicht van alle links een op webpag§ina maken. De tekst die is gelinkt, wordt dan voorgelezen. Als er tien keer ‘Lees verder’ als link op een pagina staat, dan heeft de bezoekers van de site er niks aan.

Met een goede naam, bijvoorbeeld ‘Ga naar het overzicht met de voordelen van product X ‘ hoort iemand met een visuele beperkping direct waar hij heen gaat als hij doorklikt.

TIP: investeer niet in spraaksoftware om een ‘lees voor’-knop op je website te maken. Dat is weggegooid geld. Blinden en slechtzienden hebben in de regel zelf veel betere apparatuur en software tot hun beschikking om op websites te surfen. In een iPhone zit dit standaard ingebouwd.

– Kleurenblinden

Een op de twaalf mannen in Nederland is kleurenblind. Die zijn daar gevoeliger voor dan vrouwen, van hen is een op de 200 kleurenblind. Om een website voor deze groep goed bruikbaar te maken, moet vooral rekening gehouden worden met helderheid en contrast van kleuren.

Er zijn diverse testen beschikbaar om te bepalen of je website geschikt is voor kleurenblinden.

Voor doven en slechthorenden

Mensen met een gehoorbeperking kunnen in de regel prima uit de voeten met websites, maar ook voor deze groep kunnen er problemen optreden. Het toenemende gebruik van filmpjes op websites is hier debet aan. Ze worden vaak ingezet om de werking van een product uit te leggen, maar als er geen ondertiteling is, heeft een dove of slechthorende er niks aan.

Tools om filmpjes te ondertitelen:

JW Player >>
YouTube-filmpjes ondertitelen >>

Voor mensen die moeite hebben met het bedienen van een muis

Mensen die geen gebruik kunnen maken van een muis, moeten op een andere manier op een website kunnen navigeren. Voor de webwinkeliers onder de lezers: kan iemand in je webshop een bestelling plaatsen zonder gebruik te maken van een muis? Als de website goed gebouwd is, kan dit bijvoorbeeld via de tabtoetsen van een keyboard. Als dat niet kan, zit de webwinkel niet goed in elkaar.

Voor mensen voor wie de inhoud van websites te ingewikkeld is

Voor de gemiddelde Nederlander zijn teksten van met name websites van de overheid veel te ingewikkeld. Met andere woorden: het taalniveau van de teksten is veel hoger dan het taalniveau van de websitebezoeker. Op de website van de stichting Accessibility staat een tool waarmee je het taalniveau van je website kunt bepalen.

Meer weten?

Op webrichtlijnen.nl vindt je meer informatie over het toegankelijk maken van websites.

Lees ook:

Checklist gebruiksvriendelijke website >>
Voorkom dode links op je website >>

Met dank aan Ron Beenen van de stichting Accessibility.
Wil jij jouw website scannen op techniek, populariteit en kwaliteit van de content? Doe dan nu onze gratis websitescan!

Doe de websitescan!

Help de slachtoffers en doneer
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.
Pensioen Scan 2022
Bouw jij al op een slimme manier je pensioen op? Check nu in 2 minuten welke van de 8 pensioenopties voor jou een zorgeloze oude dag oplevert, met maximaal rendement én inzet van al je belastingvoordeel.
Lees ook…
Je werkt in Excel met verschillende werkbladen, print en ontdekt dat één kolom net op de tweede pagina wordt afgedrukt. Niets aan te doen? Jawel…
Outlook stelt tijdens het typen automatisch mailadressen voor. Vaak erg handig, maar niet als het om een e-mailadres gaat dat je niet meer nodig hebt….
Gratis WiFi, wie wil dat nou niet? Meerdere aanbieders, zoals Ziggo en KPN, maken dat op een of andere manier mogelijk. Bij bovenstaande aanbieders…