Vraag jij je weleens af hoe jouw organisatie er over 10 jaar uitziet? Is jouw team helemaal klaar voor de toekomst? Als ondernemer is het een flinke uitdaging om de bedrijfsprocessen zo efficiënt mogelijk in te richten en je organisatie toekomstproof te maken.

Inhoudsopgave

Wat is digitalisering?

Digitalisering is het proces dat fysieke informatie naar een digitale vorm overzet. Dit kan op twee verschillende niveaus: het digitaliseren van data en het digitaliseren van bedrijfsprocessen. Met data bedoelen we losse informatie, zoals contracten, werkbonnen of klantgegevens. De meeste bedrijven hebben deze data deels gedigitaliseerd en deels op papier in archiefkasten.

Het digitaliseren van processen gaat een stap verder. Je digitaliseert hiermee niet alleen informatie, maar ook de manier waarop je die verwerkt. Oftewel: met wie je de informatie deelt en waar de informatie heen gaat. Daarnaast zorgt digitalisering van bedrijfsprocessen ervoor dat de processen meer gestroomlijnd en efficiënter zijn dan voorheen. Je brengt het aantal handmatige acties flink terug en je hebt beter overzicht over hoe je bedrijf ervoor staat. De efficiëntste manier om te digitaliseren is vaak door met één samenhangend pakket te werken, in plaats van verschillende programma’s. Lees hier alles over ERP-systemen.

Voordelen van digitalisering

Digitaliseren is eigenlijk niet eens meer een keuze. Het kan kostentechnisch vaak niet meer uit om processen handmatig uit te voeren. Door nieuwe technologieën en innovaties kunnen gegevens en bestaande processen op een betere en efficiëntere manier worden verwerkt. Administratieve processen kunnen zodanig worden geoptimaliseerd dat je ongekend veel inzicht hebt in bedrijfsresultaten en KPI’s.

Software is een belangrijke voorwaarde om de bedrijfsvoering op orde te hebben. Eén geïntegreerde oplossing voor jouw administratieve processen, van projectbeheer tot HRM en financiële zaken. Het implementeren van één overkoepelend softwarepakket is zonder haken en ogen te realiseren. Het wordt vaak lastig als meerdere pakketten en programma’s moeten samenwerken en moeten worden geïntegreerd. Dat vergt meer geld, tijd en geduld.

Wat is automatiseren?

Heb je je organisatie gedigitaliseerd? Dan ben je klaar voor de volgende stap: automatisering. Het automatiseren van je bedrijf is de kers op de digitaliserings-taart. Als je al je bedrijfsprocessen naloopt, zul je zien dat je daarvan veel automatisch kunt uitvoeren.

Automatisering met workflows

Het automatiseren van je processen gaat het makkelijkst met workflows. Een workflow zorgt dat je proces altijd verloopt volgens een vaste structuur. Je kunt workflows op zo’n manier inrichten, dat ze perfect bij jouw organisatie passen.

Dashboarding

Met dashboarding haal je nog meer uit je digitalisering en automatisering. Sterker nog, een digitale onderneming kan eigenlijk niet zonder dashboards. Deze tools maken je processen inzichtelijk en overzichtelijk. Een dashboard is een visuele weergave van je bedrijfsdata. Zo kun je je kritieke prestatie-indicatoren (KPI’s) goed in de gaten houden.

Lees ook…
Wil je een mailing versturen, adresstickers maken of een verhuisbericht versturen? Dan kun je de adressen vanuit Outlook exporteren naar…
Outlook kent vanaf versie 2013 een functie ‘onbelangrijke mail’. Dit is een zelflerende functie, maar ben je het wel eens met Outlook? Zo schakel je de…
Wanneer je in Excel gegevens gebruikt die worden aangeleverd, zijn deze niet altijd in het formaat wat je zelf zou willen. Een voorbeeld is tekst die…
ChromeOS is een besturingssysteem voor je computer. Net als bijvoorbeeld Windows van Microsoft of macOS van Apple. Maar dan minder bekend, zeker in de…