Excel-tip: grafieken maken
Grafieken in een Excel-document maken het net even wat leesbaarder en duidelijker. In de basis is het vrij eenvoudig, maar u kunt het net zo gek maken als u wilt. Van staaf- en lijndiagrammen tot cilinder- en pyramidediagrammen. 

Deze tip is van toepassing op:
– Excel 2010

Werkwijze grafiek maken in Excel
Wanneer u een grafiek in Excel wilt maken, is het belangrijkste de voorbereiding. Bepaal welke gegevens moeten worden weergegeven in een grafiek. Zorg er vervolgens voor dat de gegevens als één blok naast en/of onder elkaar in het Excel-sheet staan.

Wanneer er lege rijen en/of kolommen in de gegevens staan, kan Excel niet automatisch bepalen welke gegevens bij elkaar horen en welke gegevens als label moeten worden gebruikt.

In ons voorbeeld staan de jaartallen direct boven de gegevens. Zoals in het tweede voorbeeld is te zien.

Selecteer een cel in het gebied met gegevens

  • Ga naar tab >> Invoegen
  • Ga naar Grafieken >> Kolom
  • In ons voorbeeld maken we een 3D kolomgrafiek
  • Kies de gewenste grafiek
  • Bij de gegevens is direct te zien welke gegevens Excel gebruikt voor de grafiek
  • In het geval dat een witte regel in de gegevens staat, ziet u meteen dat de jaartallen niet worden herkend als reeks.
  • Excel geeft nu de grafiek weer

Gegevens wijzigen in een grafiek
De grafiek blijft gekoppeld aan de gegevens. Wanneer de gegevens worden aangepast of uitgebreid, werkt Excel de grafiek weer bij.

In ons voorbeeld zijn de gegevens aangepast en wordt de grafiek direct bijgewerkt.

Werkinstructie met schermafdrukken bij Easy Learning
Op de website van Easy Learning is deze Microsoft Office tip uitgewerkt met duidelijke schermafdrukken.

Lees ook:
– Verberg kolommen in Excel voor een compact overzicht »

Over de auteur
Easy Learning levert via de website gratis computertips voorzien van handige schermafdrukken, voorbeeldbestanden en filmpjes. Easy Learning is leverancier van Online trainingen. Met Microsoft Office E-learning cursussen studeer je in je eigen tempo en tijd.
Ook praktische tips in je mailbox?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste artikelen, gratis whitepapers en handige tips en tricks voor ondernemers.
Lees hier ons Privacy statement
Ontvang kortingscode tankpas
Weg met alle reisbonnetjes en ingewikkelde btw-terugvorderingen. Met een zakelijke tankpas ontvang je één overzichtelijke factuur met alle gemaakte kosten. Probeer via De Zaak 3 maanden gratis uit!
Lees hier ons Privacy statement
Lees ook…
Wanneer je in Excel gegevens gebruikt die worden aangeleverd, zijn deze niet altijd in het formaat wat je zelf zou willen. Een voorbeeld is tekst die…
Ben je een groot deel van je tijd kwijt aan steeds terugkerende werkzaamheden? Stel je eens voor dat je deze dagelijkse, wekelijkse, maandelijkse of…
Vraag jij je weleens af hoe jouw organisatie er over 10 jaar uitziet? Is jouw team helemaal klaar voor de toekomst? Als ondernemer is het een flinke…