Prikklok of biologische klok?
Is het nou wel zo verstandig om iedereen te verplichten op dezelfde tijd te beginnen en te stoppen? Niet echt, zo blijkt uit onderzoek. Aanpassen is beter.

Je hebt ochtend- en avondmensen
Waar let u meer op: de werkzaamheden of de biologische klok? Volgens Domien Beersma, hoogleraar chronobiologie aan de Universiteit van Groningen, kunt u zich het beste meer op de laatste richten. Onze biologische klok regelt namelijk ons dagritme en bepaalt of wij ochtend- of avondmens zijn. 

Als werkgever of zelfstandige is het verstandig om daar rekening mee te houden, en dan vooral als u of een medewerker avondmensen zijn. Want die zijn, als ze vroeg moeten beginnen, minder productief. Er gaan volgens Beersma soms uren voorbij voor ze een beetje gaan functioneren. 

Later beginnen, langer doorgaan
Vooral de maandagmorgen blijkt moeilijk te zijn, omdat avondmensen in het weekend laat naar bed gaan, en zich op de eerste werkdag weer moeten aanpassen. Streven naar regelmaat heeft geen nut: dat gaan ze niet doen.

De oplossing is volgens Beersma om de tijden aan te passen. Later beginnen en langer doorgaan. Bang zijn dat de werktijden steeds verder verschuiven richting avond hoef niet: “Als iemand zijn ritme heeft gevonden, zal hij zich daardoor laten leiden.”


Bron: nieuwsbrief AchmeaVitale

Help de slachtoffers en doneer
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Zakelijke financiering
Geen papierwinkel of businessplannen. Regel je zakelijke financiering nu volledig online en zonder gedoe.