Waar gaat het nu eigenlijk over in Excel?
Grote rekenmodellen in Excel kunnen er indrukwekkend uitzien. Maar wat staat er eigenlijk? Want vaak verdwijnt uit beeld wat de cijfers voorstellen. Zo selecteert u de juiste instellingen voor het overzicht.

In Excel kunt u rekenmodellen maken met vele kolommen en rijen. Meer dan er in uw beeldscherm of op één vel papier passen. Bij zulke grote modellen is het verstandig om de omschrijvende labels in beeld te houden als u de verderopgelegen cijfers bekijkt.

In uw werkvenster regelt u dat als volgt:

  • Selecteer de cel waarvoor geldt dat de labels links of erboven in beeld moeten blijven. In het voorbeeld in de figuur is dat cel B2.
  • Kies Venster >> Titels blokkeren (in Excel 2007: Beeld >> Venster >> Deelvensters blokkeren >> Titels blokkeren).

 

Als u nu gaat bladeren naar lager of rechtser gelegen cellen, blijven de rij(en) en kolom(men) met de omschrijvingen in beeld. In de figuur zijn dat rij 1 en kolom A (en zie de coördinaten van de actieve cel: K20).

De juiste instellingen

  • De labels die op alle pagina’s in beeld moeten staan om de cijfers te verklaren. Dit regelt u via de Afdrukopties van Excel. De meeste instellingen vindt u via Bestand >> Pagina-instelling (in Excel versie 2007 tab Pagina-indeling).
    Daar heeft u de keus of u de rij- en/of kolomnummers wilt tonen, of u het raster van het werkblad wilt onderdrukken, of u het model rechtop (=staand) of overdwars (=liggend) laat afdrukken, of u de omschrijvingen (titels) op volgende pagina’s wilt laten terugkeren, en dergelijke.
  • Welk rekenmodel van welke klant op welke datum is hier uitgeprint? Regel dat via de kop- en voettekst in Pagina-instelling >> tabblad Koptekst/voettekst (in Excel 2007 activeert u het venster via het kleine knopje rechts onderin de groep Pagina-indeling >> Pagina-instelling). Vermeld daarin bijvoorbeeld de datum, de naam van het rekenmodel of de klant, en dergelijke.
Voor welke auto ga jij?
Het brede aanbod van Mercedes-Benz is standaard rijk uitgerust en sluit naadloos aan bij de behoeften van de zakelijke rijder. En dat tegen een zeer aantrekkelijke prijs én netto bijtelling.
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Proefrit: Mercedes EQB
De EQB is de ultieme ruime elektrische SUV voor het gezin. Elektrisch, ruim en dynamisch. Nieuwsgierig geworden? Ervaar de EQB nu zelf en reserveer jouw proefrit.