Word-tip: AutoTekst toevoegen
Met autoteksten in Word kun je veel gebruikte teksten opslaan en invoegen in je document wanneer dat nodig is.

Deze tip is van toepassing op:

 • Microsoft Word 2010-2013

Het grote voordeel is dat iedereen dezelfde teksten gebruikt in dezelfde situatie en deze altijd beschikbaar zijn. Zeker wanneer het gevoelig ligt welke tekst wordt gebruikt, is dit de ideale oplossing.

Werkwijze autoteksten maken en opslaan

 • Selecteer de tekst die moet worden opgenomen als autotekst
 • Kies in de menu voor Tab >> Invoegen
 • Kies voor >> Snelonderdelen groep >> Tekst
 • Kies voor >> Selectie opslaan in galerie Snelonderdelen
 • Geef de naam op waarmee je de tekst straks kunt herkennen
 • Druk op >> OK

Galerie
Kies hier voor AutoTekst

Opslaan in
Word zal standaard de autoteksten opslaan in Normal.dot, maar het nadeel daarvan is dat wanneer Word een keertje vastloopt normal.dot opnieuw wordt aangemaakt en je de teksten dus kwijt bent. Ander nadeel van normal.dot is dat het bestand gekoppeld is aan een gebruiker. Je kunt dus geen teksten beheren die door iedereen worden gebruikt.

Eigen sjabloon in opstartmap
Gebruik één sjabloon waarin de autoteksten zijn opgeslagen. Door dit sjabloon in de opstartmap van Word te zetten, worden de autoteksten automatisch geladen bij het starten van Microsoft Word.

Werkwijze invoegen autoteksten

 • Open een Word document waarin de autotekst moet worden ingevoegd
 • Kies voor Tab Invoegen >> Groep Tekst >> Optie Snelonderdelen
 • Kies voor Autotekst
 • Kies de gewenste autotekst, in ons voorbeeld is dat Algemene voorwaarden

Wanneer zijn autoteksten handig?
In principe is deze functie handig voor teksten die je vaker nodig hebt.
Denk bijvoorbeeld aan een disclaimer of verwijzing naar algemene voorwaarden. Behalve voornoemde situaties kan het ook praktisch zijn voor correspondentie (zowel in- als extern).

Werkinstructie met schermafdrukken bij Easy Learning
Op de website van Easy Learning is deze Microsoft Office tip uitgewerkt met duidelijke schermafdrukken. Bekijk deze Office tip op >> Word tip: autoteksten invoegen in Word

Over de auteur
Easy Learning levert via de website gratis computertips voorzien van handige schermafdrukken, voorbeeldbestanden en filmpjes. Easy Learning is leverancier van Online trainingen. Met Microsoft Office E-learning cursussen studeer je in je eigen tempo en tijd.

Pensioen Scan 2022
Bouw jij al op een slimme manier je pensioen op? Check nu in 2 minuten welke van de 8 pensioenopties voor jou een zorgeloze oude dag oplevert, met maximaal rendement én inzet van al je belastingvoordeel.
De Zaak Magazine is terug
Ter ere van ons 30 jarig jubileum brengen we het vertrouwde De Zaak Magazine weer tot leven, mits 2000 ondernemers zich aanmelden. Doe jij ook mee?
Lees ook…
Vraag jij je weleens af hoe jouw organisatie er over 10 jaar uitziet? Is jouw team helemaal klaar voor de toekomst? Als ondernemer is het een flinke…
Wil je een mailing versturen, adresstickers maken of een verhuisbericht versturen? Dan kun je de adressen vanuit Outlook exporteren naar…
Wanneer je in Excel gegevens gebruikt die worden aangeleverd, zijn deze niet altijd in het formaat wat je zelf zou willen. Een voorbeeld is tekst die…