Zo weet u snel of een formule in Excel klopt
In Excel-rekenbladen komen vaak ingewikkelde formules voor met allerlei functies. Maar klopt de uitkomst wel van al die complexe berekeningen? Een simpele truc om het te controleren.

Het gaat er nu even niet om of u zelf de ingewikkelde rekenmodellen in Excel ontwerpt, of dat u die van anderen krijgt aangeleverd of gebruikt. In beide gevallen is het nuttig om te controleren of de formules kloppen.

Hoofdrekenen
Het grote probleem is echter dat u complexe berekeningen met meestal grillige getallen niet zomaar even uit uw hoofd narekent. Maar dat kan wel als u de waarden waarop de formules zijn gebaseerd, tijdelijk vervangt door ‘makkelijke’ getallen.

In bijgaande figuren is een btw-berekening gemaakt met de formule =A2*(1+B2). De uitkomst in cel C2 is dus de prijs inclusief btw. Het is knap als u in het bovenste voorbeeld uit het hoofd zou kunnen narekenen of de uitkomst klopt op basis van de prijs (exclusief btw). De onderste figuur laat met behulp van het ‘ronde’ bedrag € 100 zien dat de formule in ieder geval klopt.

 

Tip
Bij complexere formules werkt deze controle net zo goed. Wees alleen wel voorzichtig dat u alleen waarden vervangt door makkelijk na te rekenen getallen en niet – per ongeluk – de formules verwijdert. Gebruik in geval van nood de optie >> Ongedaan maken (of de sneltoets daarvoor: Ctrl+z).

Ook praktische tips in je mailbox?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste artikelen, gratis whitepapers en handige tips en tricks voor ondernemers.
Lees hier ons Privacy statement
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Pensioen Scan 2022
Bouw jij al op een slimme manier je pensioen op? Check nu in 2 minuten welke van de 8 pensioenopties voor jou een zorgeloze oude dag oplevert, met maximaal rendement én inzet van al je belastingvoordeel.