Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar het is o zo belangrijk: houd u aan uw budget! U heeft een bepaald bedrag beschikbaar voor de aanschaf. Wijk daar niet vanaf, tenzij er overtuigende argumenten worden aangevoerd om uw oorspronkelijke plan te wijzigen.
Eenmaal in een winkel kan een verkoper u totaal van gedachten doen veranderen, omdat hij u wijst op diverse, aantrekkelijke componenten van de computer. Houd uw hoofd koel en vraag u daarbij steeds af of u die extra componenten ook daadwerkelijk nodig heeft. Verkopers werken vaak op provisie-basis…
Welk model u ook koopt, u wilt een snelle pc. De snelheid van de microprocessor (de ‘motor’) wordt uitgedrukt in Gigaherz (Ghz). Ook de hoeveelheid en het soort geheugen is van belang voor de prestaties van uw computer. Beperkt u zich voor uw werk tot eenvoudige schrijf- en rekenwerk, dan is 1 Gigabyte (Gb) geheugen voldoende. Werkt u evenwel regelmatig met grafische bestanden (foto’s of films), dan is minimaal 2 GB absoluut nodig. Oriënteer u van te voren uitvoerig over de keuzes en mogelijkheden.
Een computer met geïntegreerde videokaart (grafische kaart) valt niet aan te raden, wanneer u regelmatig met grafische bestanden werkt. In het Engels wordt het ‘onboard’ genoemd. Helaas zijn de goedkopere computers vaak met een geïntegreerde grafische kaart uitgerust. Nadeel van ‘onboard’ kaarten is, dat ze niet uitbreidbaar zijn. Ook loopt u er het risico van oververhitting mee. Bent u in uw vrije tijd een spelletjesfanaat, dan is dat des te meer reden voor een zelfstandige grafische kaart. Meest bekende merken zijn NVidia en ATI.
Wanneer u uitsluitend schrijft en rekent met uw computer en er geen foto’s op bewaart, dan heeft u aan een harde schijf van 160 Gb voldoende. Bent u van plan om uw computer daarnaast bijvoorbeeld ook voor het bewaren van uw privé-foto’s te gaan gebruiken, dan heeft u zeker meer dan 200 Gb nodig.
Welke software heeft u nodig? Meestal is bij de koop van een nieuw systeem het besturingssysteem inbegrepen (in acht van de tien gevallen de laatste versie van Windows). Mocht er meer software bij de koopprijs zijn inbegrepen, dan is dat in principe alleen maar gunstig. Het kan echter ook volstrekt zinloos zijn. Maak van te voren voor uzelf een inventarisatie van de taken die u ermee gaat uitvoeren, bijvoorbeeld: corresponderen, berekeningen maken, ontwerpen maken, foto’s bewaren, foto’s bewerken… En bepaal vervolgens welke software u daarvoor nodig heeft.
Gebruikt u uw computer alleen voor zakelijke doeleinden of ook privé? Wanneer u uw computer voor beiden gebruikt, moet u de eisen aan hard- en software opschroeven. Muziek en films downloaden bijvoorbeeld, neemt aardig wat ruimte in beslag. Een harde schijf van 500 Gigabyte of meer is dan echt niet overdreven. Bent u een spelletjesfanaat, dan heeft u een sterke grafische kaart nodig.
Maar voor zakelijke doeleinden is een laserprinter meer geschikt. Kijk ook naar zogenoemde multifunctionals (printer, scanner en kopieerapparaat inéén).