Navigeren in Windows wordt steeds makkelijker. Versie 7 kent weer vele (nieuwe) mogelijkheden, bijvoorbeeld met het adresvak van een venster. Enkele handigheidjes die u snel brengen waar u wilt.

Het adresvak boven in een venster in Windows Verkenner lijkt op dat van browser Internet Explorer. En dat is niet zo vreemd, want het browservenster is een webvariatie op de Verkenner. Zodra u gaat navigeren (bladeren door uw mappen) wordt de locatie in de adresbalk aangepast. Open een map naar keuze: in het venster dat verschijnt staat in het adresvak de locatie waar die map zich bevindt. Een extreem voorbeeld vindt u in bijgaande figuur (deze locatie is standaard ingesteld voor het AutoHerstelbestand van Word 2007).

Wat daar dus ‘staat’: bewaar het AutoHerstelbestand van de tekstverwerker in de map Word, die zich bevindt in de map Microsoft, die zich … et cetera. In feite leest u van rechts naar links een steeds hoger niveau van de mappen.
De onderliggende notatie van die map (zoals dat onder het oude besturingssysteem DOS is ontstaan) luidt: C:\Users\Peter\AppData\Roaming\Microsoft\Word. En dat is toch ietsje anders dan u wellicht dacht. Maar soms moet u zulke paden toch aangeven, bijvoorbeeld voor de locatie van sjablonen, instellingen, en dergelijke.

Tekstweergave

Hoe de paden van de locaties in uw venster precies luiden, ziet u als u éénmaal klikt op het meest linkse pictogrammetje – meestal een geel mapje – of in een leeg deel van het adresvak. Voor bovenstaand voorbeeld verschijnt dan:

En die tekenreeks is daar voorgeselecteerd zodat u die direct zou kunnen kopiëren en weer ergens anders invoegen.
U mag in het adresvak ook wijzigingen aanbrengen, maar dat moet natuurlijk wel bestaande resultaten (mappen of bestanden) opleveren, anders krijgt u een foutmelding.

Eventueel kunt u in deze tekstweergave ook een bestandstype opgeven op de oude DOS-manier: C:\Mijn map\*.docx geeft dan alleen de documenten van Word 2007 weer in de map ‘Mijn map’ op de harde schijf, en niet bijvoorbeeld die van eerdere Word-versies die een uitgang *.doc hebben, of van andere programma’s met andere extensies.
Klik ergens anders in het venster om de tekstweergave van het adresvak terug te schakelen naar de ‘normale’ weergave.

Navigatie

In die normale weergave bevinden zich tussen de mappen pijlknopjes. Die kunt u aanklikken en u ziet dan de volgende map (rechts van het pijltje dus) in een submenu vet aangegeven.

Maar ook de andere mappen die zich in die map bevinden, staan in het submenu, dus u zou op dat punt een andere weg in kunnen slaan. Probeer maar in uw voorbeeld. En kies dan eventueel met het meest rechtse pijltje nieuwe mappen. Zo kunt u heel snel navigeren door uw mappen.

Tips

  • Typ in de tekstweergave van het adresvak een webadres en er verschijnt direct een nieuw venster in Internet Explorer.
  • Links naast het adresvak staan net als in de browser de knoppen >> Vorige (Terug naar…) en >> Volgende die u handig bij de navigatie kunt gebruiken.
  • Rechts naast het adresvak (maar links van de knop >> Vernieuwen) staat een keuzepijl die u een historie toont van onlangs bezochte locaties, inclusief de webadressen. Die geschiedenis gaat verder terug dan die van de knop >> Vorige.
  • In plaats van in tekstweergave DOS-notatie te typen voor bestandselecties, kunt u de uitgang waarop u wilt filteren (maar ook andere tekst, zoals een deel van de bestandsnaam of zelfs uit de inhoud) ook in het zoekvak rechts naast het adresvak typen. De inhoud van het venster wordt direct aangepast aan de overeenkomende tekens van uw zoekreeks, en als adres verschijnt in het vak: Zoekresultaten voor … (de mapnaam).
Lees ook…
De Maestro- en Visa-betaalpassen in Nederland worden in juli 2023 massaal vervangen door nieuwe pinpassen. Dus retailondernemers opgelet. Zorg dat in…
Een goed CRM-systeem bespaart je direct tijd en zorgt voor meer rendement. Maar wat is het precies en waarom is het belangrijk? Hieronder beantwoorden…