Categorieën

Het aantal manieren om op afstand te communiceren en gegevens uit te wisselen neemt nog steeds toe. Denk aan videoconferencing en internetbellen. Met glasvezel - dat datasnelheden van boven de 100 gigabyte per seconde mogelijk maakt - is dat geen enkel probleem.

Wat is glasvezel?

Glasvezelverbindingen worden gebruikt voor het snel en veilig verzenden van digitale informatie, die door speciale netwerkapparatuur wordt omgezet in lichtpulsen. Deze lichtpulsen flitsen door de glasvezel, waarbij de snelheid van de dataoverdracht wordt bepaald door het aantal lichtpulsen per seconde. Ofwel: hoe meer lichtpulsen per seconde, hoe hoger de bandbreedte.

De snelheden van het dataverkeer via glasvezel lopen uiteen van 100 megabits per seconde (Mbps) tot meer dan 100 gigabits per seconde (Gbps). Ter vergelijking: de maximale snelheid van ADSL komt vaak niet boven de 20 Mbps. De capaciteit van glasvezel is in wezen onbegrensd.

Wat kunt u met glasvezel?

Glasvezelverbindingen worden al jaren gebruikt voor het transport van vast en mobiel telefoonverkeer en internet. Door de hoge bandbreedte biedt glasvezel veel meer mogelijkheden dan alleen internet en telefonie. Ook toepassingen die veel ruimte vragen, komen hiermee binnen handbereik. Denk aan:

  • Videoconferencing;
  • Telewerken;
  • Beveiliging op afstand.

Daarnaast kiezen steeds meer ondernemers ervoor om hun hardware, software of de opslag van bedrijfsgegevens letterlijk en figuurlijk uit te besteden. Zo is het bedrijfsrisico minimaal en blijven de IT-kosten beheersbaar. Om optimaal data uit te wisselen met deze externe hostingorganisaties is een breedbandverbinding nodig.

Bartels Datastore Automatisering in Purmerend

Anders Bartels ontwikkelt software voor de schilders- en onderhoudsbranche. Met een glasvezelverbinding kan Bartels straks probleemloos een koppeling maken met gegevens bij de leveranciers van zijn klanten; bijvoorbeeld materiaalbestanden met pakketten. Bartels doet dat nu nog via e-mail en FTP. Dat is heel omslachtig – voor elke leverancier is een eigen protocol nodig. Met glasvezel kunnen diensten worden aangeboden, waarbij één muisklik volstaat voor het ophalen van een bestand.

Wat betaalt Bartels?

Bartels Datastore Automatisering betaalt nu voor ADSL € 80,- per maand en gaat € 120,- per maand betalen voor glasvezel.

Welke soorten glasvezel zijn er?

Het gebruik van glasvezel kan op meerdere manieren worden ingericht. De twee meest gebruikte vormen zijn Dark Fiber en Ethernet.

Dark Fiber is onbelichte glasvezel. Een afnemer van Dark Fiber koopt zelf netwerkapparatuur en heeft daarmee in feite een eigen glasvezelnetwerk in beheer dat naar wens meegroeit met de behoefte aan bandbreedte.

Wie voor Ethernet kiest, wordt aangesloten op een bestaand netwerk dat al belicht is door de aanbieder van de ethernetverbinding. Dit is relatief gemakkelijk te realiseren en in de regel ook goedkoper dan Dark Fiber. Overigens kan bij Ethernet de bandbreedte net zo goed verhoogd worden, als daar behoefte aan is.

Bij wie kunt u terecht?

In Nederland zijn er verschillende aanbieders van glasvezel- en ethernetverbindingen.
De twee grootste leveranciers zijn KPN en Eurofiber. Het grote verschil tussen deze twee zakelijke leveranciers zit hem in de keuzevrijheid voor diensten(aanbieders).
KPN levert zowel het netwerk als de diensten die u erop gebruikt.
Bij het Eurofibernetwerk, dat een open netwerk is, staat het de ondernemer vrij zélf een keuze te maken uit alle diensten(aanbieders).

Denk goed na over de diensten die u wilt gaan afnemen, ook die in de toekomst. En bepaal dan of u zelf de keuze wilt maken uit verschillende dienstenaanbieders of dat u zich tevreden stelt met het dienstenaanbod van de leverancier van uw glasvezelverbinding.
Voor veel ondernemers, bijvoorbeeld op een bedrijventerrein, kan het aantrekkelijk zijn om hun vraag naar bandbreedte te bundelen. Dat biedt een stevigere onderhandelingspositie in de contacten met een netwerk- of dienstenaanbieder. Zo kunnen ondernemers bij BreedNet (een samenwerkingsverband van een aantal provincies en gemeenten) kiezen uit meerdere dienstenaanbieders.

Mode Aankoop Centrum Zuid-Nederland

Het Mode Aankoop Centrum (MAC) Zuid-Nederland telt 29 showrooms. Elke showroom wil gebruik maken van zijn eigen diensten. De showrooms worden gehuurd door modemerken, die voor het merendeel in het buitenland gevestigd zijn. Weliswaar beschikt elke showroom over een 2 Mb internetverbinding, maar eigenaar Schreuder wil dat zijn klanten ook Voice-over-IP en videoconferencing kunnen gebruiken. Dat laatste is voor de modebranche – bij uitstek een vak waarin beeld essentieel is – een belangrijk pluspunt.

Wat betaalt Schreuder?

MAC Zuid-Nederland betaalt ongeveer € 250,- per maand (voor 20 Mb). De besparing per huurder van MAC Zuid-Nederland bedraagt ongeveer 50 procent ten opzichte van de oude situatie, waarin elke huurder zijn eigen ADSL-verbinding had. Wanneer het MAC overstapt op VoIP, kan er ook nog eens een aanzienlijke besparing op de telefoonkosten worden gerealiseerd.

Voor- en nadelen op een rij:

Voordelen:

  1. Hoge bandbreedte;
  2. Veilig; het netwerk is volledig ondergronds en daarmee relatief ongevoelig voor storingen;
  3. Op ieder moment uit te breiden naar hogere bandbreedte.

Nadeel:

U betaalt meer dan voor uw huidige ADSL-verbinding, maar gezien de enorme toename aan bandbreedte is dat verhoudingsgewijs ‘peanuts’.

Met dank aan Anders Bartels, Jouko Huismans, Rob Schreuder en Bart Oskam.

Lees ook…
Een goed CRM-systeem bespaart je direct tijd en zorgt voor meer rendement. Maar wat is het precies en waarom is het belangrijk? Hieronder beantwoorden…