Categorieën

Uit de jongste cijfers van het CBS blijkt het overduidelijk: sectoren die veel gebruikmaken van ICT, zoals zakelijke dienstverlening en de metaal, zien een duidelijke groei in arbeidsproductiviteit. Met name investeren in CRM, de cloud en het uitbesteden van de security leidt tot meer efficiëntie in de betrokken bedrijfstakken.

Volgens het CBS gaven sectoren als de metaalindustrie en de zakelijke dienstverlening over de periode 2000-2010 een groei van 12,5 procent in arbeidsproductiviteit. Die arbeidsproductiviteit daalde met gemiddeld 3,4 procent in branches waarin weinig ICT van pas komt, zoals de horeca en de bouw.

Klanttevredenheid 20% hoger

In opdracht van Microsoft onderzocht onderzoeksbureau Ipsos Mori hoe mkb’ers nut en noodzaak van technologie beoordelen. Zij gaven aan dat het implementeren van de juiste informatietechnologie binnen hun bedrijf zorgde voor een betere klantgerichtheid, en zij vonden dit ook direct het beste voordeel ervan.
Twintig procent geeft aan dat de klanttevredenheid is verbeterd dankzij de inzet van nieuwe technologie, en zeventien procent noemt zelfs dat nieuwe technologie de productiviteit van werknemers heeft verhoogd.

‘CRM-systeem in je broekzak’

Zeker gezien het toenemende aantal flex- en thuiswerkers is dit een stimulans voor ondernemers. “Tegenwoordig kan zelfs het CRM-systeem in je broekzak op je smartphone zitten”, zegt directeur mkb Ron Augustus van Microsoft. “Implementatie van de nieuwe technologie biedt enorme groeikansen voor het mkb – kansen die nu onbenut worden gelaten.”

Bij KPN ervaart Paul van de Velde, manager product management voor onder meer KPN EEN, dat ondernemers drie zaken belangrijk vinden. “ICT moet eenvoudig zijn. Het is iets wat ze gebruiken ter ondersteuning, zodat ze verder kunnen met hun zaak. Ten tweede moet het zorgen voor betere bereikbaarheid, zowel naar klanten als voor collega’s onderling. Daarbij kun je denken aan telefoon en email, maar ook steeds meer chat- of videofuncties. Ten derde moet ICT zorgen voor een soepeler manier van samenwerken, zowel met eigen collega’s, maar ook in jouw keten. Het moet de samenwerking met verschillende bedrijven makkelijker maken.”

Groeiende vraag naar clouddiensten

Behalve de zakelijke oplossingen van KPN EEN is er volgens Van de Velde een groeiende vraag naar clouddiensten. Dat gaat niet alleen maar via de directe online en offline verkoopkanalen van KPN, maar ook via regionale partners. “Die weten wat er speelt in de regio en waar ondernemers het meeste baat bij hebben.”

Ondernemers willen ook steeds meer applicaties in cloud hosten. “Vergeet de server in de kast binnen je bedrijf die je moet onderhouden en upgraden. Deze nieuwe oplossingen zorgen voor lagere investeringen en zorgen ervoor dat je altijd met de laatste versies online bent. De trend tegenwoordig is dat technologische ontwikkelingen steeds sneller op ons af komen. De levensduur van diensten wordt dus steeds korter. Daar moeten ondernemers in mee door te investeren in zaken als cloudproducten.”

Security uitbesteden

Duidelijk zichtbaar is de trend dat steeds meer werkzaamheden niet meer vanaf de traditionele desktop- en of laptop plaatsvinden, maar vanaf mobiele apparaten. Het spreekt voor zich dat deze mobiele apparaten dus ook over gedegen bescherming moeten beschikken. Nieuwe oplossingen brengen immers net zo goed nieuwe bedreigingen met zich mee, weet ook Pascalle Versleeuwen van F-Secure. “Net zoals je USB-sticks kunt gebruiken, kun je heel makkelijk met je eigen mobiele device op het bedrijfsnetwerk inloggen. Dat zijn apparaten waarvan je niet weet of ze besmet zijn. Daarvoor is adequate beveiliging essentieel.”

Op het gebied van online beveiliging zien ze bij F-Secure twee trends. “Grotere ondernemingen kloppen steeds vaker aan de deur voor gedegen advies op het gebied van de vertaling van hun security beleid naar concrete beveiligingsoplossingen. Het mkb gaat steeds meer gebruikmaken van de expertise van onze gecertificeerde resellers, die geschikte maatoplossingen aan klanten kunnen aanbieden. Steeds vaker zien we ook dat security als dienst aangeboden wordt: Software as a Service (SaaS).”

Alleen Apple en Samsung verdienen nog aan hardware

Dat er een duidelijke verschuiving plaatsvindt op het gebied van ICT blijkt ook wel uit de verkoop van hardware. We gaan immers van de harde schuif naar de cloud, van pc’s en laptops naar smartphones en tablets. En dat wordt ook gemerkt door bedrijven op de PC-markt. Apple en Samsung floreren, terwijl HP, Asus, Acer en Lenovo hun hardware in Europa aan de straatstenen niet kwijtraken.

Lees ook:

Kosten-baten model secuirty levert 25% kostenbersparing op »
– Download gratis whitepaper Financiering via factoring »

Lees ook…
Een goed CRM-systeem bespaart je direct tijd en zorgt voor meer rendement. Maar wat is het precies en waarom is het belangrijk? Hieronder beantwoorden…