Het gebeurt regelmatig: een nieuwe bedrijfsnaam. Je gaat samenwerken en je focus verandert, daar horen een nieuwe naam én domein bij. Hoe zorg je ervoor dat je je bezoekers niet in vertwijfeling achterlaat op je oude site? Met redirects!

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Wat is een redirect?

Het is een instelling op je website die ervoor zorgt dat een bezoeker die een url heeft ingetypt of aangeklikt automatisch wordt doorgestuurd naar een andere url. Handig dus, als je domeinnaam veranderd is. Dankzij de redirect raak je geen bezoekers kwijt.

De bekendste redirect statuscode is 301 Moved Permanently. De naam zegt het al, het geeft aan de browser door dat de opgevraagde url permanent is verhuisd naar een andere. Er hoort een stukje code bij die ook precies vertelt naar welke url de browser moet. Daarover straks meer.

De 301-status doet vermoeden dat er ook een minder permanente manier van doorverwijzen is en dat klopt. Statuscode 302 Moved Temporarily geeft aan dat – vanwege onderhoud of andere redenen – een url tijdelijk verwijst naar een andere.

 

Gebruik je een 301 of 302?

Voor een bezoeker is er geen verschil in 301 of 302, hij krijgt gewoon de nieuwe url voorgeschoteld. Dat is anders voor zoekmachines! Bij het gebruik van een permanente doorverwijzing gaat alle opgebouwde zoekfunctionaliteit en ranking (je ‘site autoriteit’) naadloos mee naar je nieuwe domein. Er zijn verschillende manieren om verkeer om te leiden via een redirect. Naast een redirect regelen via je webhoster, kan je ook een .htacces bestand gebruiken of redirects instellen via je CMS.

Server-side redirects

De naam zegt het al een beetje: dit is een instelling op de server áchter je website. Je hoeft dus aan je website zelf niets aan te passen, al het verkeer dat een url aanvraagt via de server wordt nog voordat er een pagina wordt getoond, direct doorgestuurd. Daarbij hoeft het nieuwe domein niet op dezelfde server te draaien. Via je hosting provider kun je vaak gemakkelijk je domeinnaam doorsturen.

Via een htacces bestand

Om de server te vertellen dat de doorverwijzing moet plaatsvinden, moet je een stukje code op de server plaatsen in de hoofdmap van je website (meestal ‘public_html’). Maak daarin een tekstbestandje aan genaamd .htaccess (let op de punt vooraan en géén extensie). Soms is dit bestand er al, er worden diverse server-gerelateerde zaken in geregeld. In dat geval voeg je gewoon deze regel toe: Redirect 301 / http://nieuwdomein. Met op de plek van ‘nieuwdomein’ uiteraard de juiste domeinnaam + extensie. In deze code staan 3 spaties. Let op: als je site https gebruikt, dan moet je dat ook in de nieuwe url gebruiken.

Het kan ook zijn dat je individuele pagina’s wilt doorverwijzen naar een andere pagina. Bijvoorbeeld op dezelfde site, omdat je de structuur van de website hebt veranderd. Dat kan natuurlijk ook, en gaat op dezelfde manier in de .htaccess. De code ziet er dan zo uit: Redirect 301 /oudepagina http://domein/nieuwepagina. Bij de eerste url gebruik je nooit de volledige domeinnaam, bij de tweede altijd, ook als je verwijst naar een pagina op dezelfde site. Voor elke redirect heb je een eigen regel nodig.

Er zijn verschillende tools online te vinden die je kunnen helpen bij het maken van het .htaccess bestand. Google maar eens op “htacces checker”. Dan vind je daar genoeg hulp. Wanneer je minder technisch bent, kan je het ook via je CMS instellen.

  • WordPress: er zijn talloze plugins die dit voor je kunnen doen
  • Drupal: heeft een ingebouwde Redirect-module
  • Joomla: heeft een ingebouwde Redirect Manager

Overigens geldt in alle gevallen: de .htaccess heeft de voorkeur.

 

Check of het goed is gegaan

Altijd spannend of de redirects goed gaan. Vul via deze website je website url in om te zien wat de status is van je link. Zie je hier geen 301 melding maar een 200 melding, dan weet je dat de redirect nog niet goed is ingesteld. Een andere manier is om in Google Search Console of een andere SEO-tool zoals Screaming Frog te checken op 404’s of redirect chains.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Heb jij als ondernemer grip op je bedrijfsprocessen? Enterprise resource planning (ERP) is een softwaresysteem dat je helpt bij het runnen van je…