Op 8 april stopt Microsoft met de ondersteuning van Windows XP. Het besturingssysteem wordt na elf jaar trouwe dienst afgedankt. Voor een op de tien computergebruikers in Nederland betekent dat overstappen naar een nieuw systeem.  

Wat betekent ondersteuningsstop concreet?

U kunt het besturingssysteem na de achtste april natuurlijk nog blijven gebruiken, maar dat doet u dan op eigen risico:
  1. Microsoft zal voor Windows XP vanaf dat moment geen automatische beveiligingsupdates meer beschikbaar stellen.
  2. Software leveranciers zullen geen ondersteuning meer verlenen.
  3. U loopt toenemende kans op hardware-problemen.

Overstappen

Voorafgaand aan het daadwerkelijk overstappen, is het raadzaam om eerst duidelijk voor uzelf (of uw bedrijf) op papier te zetten aan welke eisen een nieuw systeem moet voldoen. Waar gaat u het voor gebruiken? Welke toepassingen moeten er op draaien?
Vergeleken met elf jaar geleden (toen Windows XP voor het eerst werd uitgebracht) is veel software nu ‘in de cloud’ beschikbaar. Dat betekent dat een besturingssysteem in principe aan minder zware systeemvereisten hoeft te voldoen.
Microsoft biedt een aantal hulpprogramma’s aan voor het overstappen naar respectievelijk
  • Windows 7 (Upgrade Advisor)
  • Windws 8.1 (upgrade assistent)
Houd ook rekening bij de keuze van een nieuw besturingssysteem met de ondersteunings lifecycle die Microsoft heeft voorzien voor de laatste versies van Windows:
Ondersteuning Windows 7
Ondersteuning Windows 8
Uitgebreid tot 2020
Uitgebreid tot 2023
Nog iets om rekening mee te houden: Windows 7 wordt sinds oktober 2013 al niet meer ‘los’ verkocht.

Alternatieve besturingssytemen

Wanneer u toch aan het inventariseren bent waarvoor u een nieuw besturingssysteem gaat gebruiken, dan kunt u uiteraard ook alternatieven overwegen. Zo bent u met een open source programma vaak goedkoper uit qua aanschaf, maar moet u daar natuurlijk (het gebrek aan) ondersteuningsmogelijkheden bij incalculeren. 
Zeker wanneer u kunt volstaan met standaard toepassingen als tekstverwerker, spreadsheet, presentatie en agenda zijn er goede open source-alternatieven, zoals het op Linux gebaseerde
Ubuntu (en de lichtere  variant Lubuntu) of het veel robuustere
Red Hat.
En dan is er natuurlijk nog
Apple’s Mac OS X, waarvan de nieuwste versie (Mavericks) gratis kan worden gedownload.
15% korting op een Acer Chromebook
De ChromeOS devices van Acer zijn de veiligste oplossing op werkgebied. Profiteer nu via De Zaak met de kortingscode DEZAAK15 van 15% korting op je nieuwe Acer Chromebook.
Help de slachtoffers en doneer
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.
Lees ook…
Een goed CRM-systeem bespaart je direct tijd en zorgt voor meer rendement. Maar wat is het precies en waarom is het belangrijk? Hieronder beantwoorden…
CRM staat voor Costumer Relationship Management en dient om jouw bedrijf te ondersteunen in interacties met klanten. Het is dus eigenlijk een…
Je moet er rekening mee houden dat minstens één keer per jaar je internetverbinding het “begeeft”. Oorzaak? Schade tijdens graafwerkzaamheden of het…