Categorieën

Geloof het of niet, maar Windows 10 stelt OS X (het besturingssysteem van Apple) in de schaduw. Bestaande Windows-gebruikers van Windows 7 en hoger kunnen gratis upgraden. Ook introduceert Microsoft een compleet nieuwe browser, die de naam Edge heeft gekregen. En dat is niet het enige...  

Gratis upgrade

Microsoft heeft groot ingezet op de lancering van het nieuwe besturingssysteem. Na de mislukking van Windows Vista en het halfbakken Windows 8.1 moet Windows 10 het merk weer op de (wereld)kaart zetten. De nieuwe Windows wordt dan ook tegelijkertijd in 190 landen en 111 talen op de markt gebracht.

Voor bestaande gebruikers van Windows 7 en hoger zal een upgrade naar Windows10 een jaar lang gratis zijn. Dat betekent dat je nog tot 29 juli 2016 de kat uit de boom kan kijken.
Uiteraard moet je apparaat wel aan de minimum systeemvereisten voldoen om de upgrade uit te kunnen voeren, maar gezien de specificaties die Microsoft heeft opgegeven moet dat voor de meeste huidige Windows-gebruikers geen probleem vormen.

Die minimumvereisten zijn als volgt:

Geheugen 2 Gb (voor 64-bit computers)
1 Gb (voor 32-bit computers)
Opslag 20 Gb (voor 64-bit computers)
16 Gb (voor 32-bit computers)
Grafische kaart DirectX 9

Wat heeft Windows 10 te bieden?

De belangrijkste nieuwe functionaliteiten:

  • een van de hoogtepunten van Windows 10 moet Cortana worden. Cortana is een persoonlijke assistent, waar Windows Phone-gebruikers al enige tijd vertrouwd mee konden raken. In Windows 10 zal Cortana zowel spraakgestuurd als met behulp van het toetsenbord te raadplegen zijn. Je kan Cortana straks mondeling een e-mail dicteren, je agenda laten voorlezen, een afspraak laten noteren e.d.
  • OneDrive muziek-, foto- en videoalbum. Al je muziek, foto’s en video’s binnen handbereik dankzij OneDrive, die gesynchroniseerd wordt op alle Windows-apparaten.
  • een nieuwe kaart-applicatie (vergelijkbaar met Google Maps).
  • toegang tot apps: zeker is bijvoorbeeld dat gratis een versie van Outlook wordt meegeleverd. Andere mail-programma’s kunnen moeiteloos worden geintegreeerd.

Compleet nieuwe browser

Hoge verwachtingen heeft Microsoft van de nieuwe browser, die met Windows 10 wordt meegeleverd. Microsoft heeft de browser de naam Edge mee gegeven, maar veel belangrijker is de nieuwe gebruikersinterface en de snelheid. Uit onafhankelijke tests blijkt dat Edge sneller is dan alle andere browsers (inclusief Chrome).

Voor het ontwerp van Edge werkte Microsft nauw samen met Adobe, een Amerikaans softwareproducent die zich met name richt op het ontwikkelen van grafische software.
Cortana maakt geïntegreerd onderdeel van de nieuwe browser uit: ‘zij’ zoekt meteen naar een adres op de kaart, in de zoekmachine of waar je dan ook wilt.

Daarnaast kan je rechtstreeks aantekeningen maken (op het scherm) en die met één muisklik delen op social media of via mail. Een apart PDF-programma is niet meer nodig. De nieuwe browser opent PDF-bestanden meteen. Artikelen kunnen worden geopend in leesmodus, zonder hinderlijke advertenties. Je kunt die artikelen meteen opslaan in een leeslijst, voor later gebruik.

Biometrische herkenning

Microsoft wil ook biometrische herkenning inbouwen in zoveel mogelijk Windows 10-apparatuur. Dat betekent niet alleen inloggen met een vingerafdruk of gezichtsherkenning, maar ook op die manier online betalen. Doel is het vergroten van de veiligheid en minder afhankelijkheid van wachtwoorden. Uiteraard moet de apparatuur wel geschikt zijn voor die toepassing.

Internet of Things

Verder moet Windows 10 ook gebruikt kunnen worden om allerlei andere apparatuur aan te sturen. Microsoft maakt daarvoor momenteel afspraken met leveranciers van zulke uiteenlopende apparatuur als thuisthermostaten, maar ook kassasystemen.

Office 16 voor Windows10

Office-gebruikers kunnen ook weer rekenen op een nieuwe versie van de kantoorsuite, die speciaal ontwikkeld is voor het nieuwe besturingssysteem. Apple Mac-gebruikers kunnen de nieuwste versie nu al downloaden. Windows-gebruikers kunnne al vast uit de voeten met een Preview-versie.

Tips

  • Installeer Windows 10 de eerste dagen na de lancering (29 juli 2015) niet overdag. Dat kan namelijk uren duren…..
  • Pas na installatie de privacy-instellingen aan via Start > Instellingen > Privacy (standaard staat alles AAN)
Lees ook…
Een goed CRM-systeem bespaart je direct tijd en zorgt voor meer rendement. Maar wat is het precies en waarom is het belangrijk? Hieronder beantwoorden…