Vergeten te back-uppen kan u in Windows 7 nauwelijks meer overkomen. Met het verbeterde Back-upcentrum is het een fluitje van een cent om in te stellen dat dit voortaan automatisch op bepaalde geplande momenten gebeurt. Wel zo veilig!

Back-up centrum in Windows 7

Al met de komst van Vista zijn de back-upmogelijkheden binnen uw besturingssysteem danig vereenvoudigd. Back-uppen is belangrijk zoals u ongetwijfeld weet, om geen cruciale gegevens kwijt te raken als u door een of andere calamiteit – hardwarecrash, diefstal, malwarebesmetting, (hacking)aanval, en dergelijke – wordt getroffen die uw (bedrijfs)continuïteit in gevaar kan brengen.

De wizard waarmee u de back-up kunt instellen is in Windows 7 verder geoptimaliseerd waardoor het heel eenvoudig is om uw belangrijke en gevoelige gegevens regelmatig en automatisch veilig te stellen.

Zo komt u er

U komt in het Back-upcentrum via menu Start >> Alle programma’s en dan diverse subkeuzen, maar makkelijker is het om ‘back-up’ in het zoekvak te typen waardoor het bovenin verschijnt. Begin met de optie om een back-up te maken (bijvoorbeeld >> Nu back-up maken), de eerste keer komt u alle benodigde handelingen tegen in het stappenplan van de wizard.

Enkele zaken waar u in die procedure op moet letten:

  • U mag als back-uplocatie niet hetzelfde opslagmedium kiezen als de locatie waarvan u de back-up maakt. Logisch, want wat heeft een back-up van een (externe) harde schijf op dezelfde schijf voor zin als die kapot of verloren gaat? Bovendien: u wilt natuurlijk de back-up fysiek op een andere locatie bewaren, om er bijvoorbeeld na een brand of diefstal toch nog over te kunnen beschikken.
  • Stel in de planningsoptie van de procedure een dag en tijd in dat uw systeem automatisch moet gaan back-uppen, liefst een tijdstip dat u zeker weet dat het systeem aanstaat. De frequentie kan afhankelijk zijn van hoe vaak uw gegevens worden gewijzigd, minimaal ‘wekelijks’ is meestal geen overbodige luxe.
    Als u eerder heeft geback-upt, hoeft u niet alles opnieuw in te stellen, dan zijn uw instellingen in het venster vermeld. Waar u ze natuurlijk wel weer kunt aanpassen.

Help

Rondom het back-upproces biedt Windows 7 u heel wat informatie. Vooral de eerste keer dat u de procedure uitvoert, is dat erg handig, maar raadpleeg Help ook bijvoorbeeld over het terugzetten van back-ups. Probeer eens uit hoe u een bepaald bestand uit de back-up kunt terughalen (eventueel met behulp van Help). Kijk sowieso alle helpinformatie rond het back-uppen nog even door of u wel aan alles heeft gedacht.  Want beter vooraf nagedacht, dan achteraf in verlegenheid gebracht!

Lees ook…
De Maestro- en Visa-betaalpassen in Nederland worden in juli 2023 massaal vervangen door nieuwe pinpassen. Dus retailondernemers opgelet. Zorg dat in…
Een goed CRM-systeem bespaart je direct tijd en zorgt voor meer rendement. Maar wat is het precies en waarom is het belangrijk? Hieronder beantwoorden…