Een schone computer werkt beter en gaat langer mee. Oude programma's of resten daarvan zorgen voor vertraging. Maar ook stof en vuil hebben een slechte invloed. Pak het aan met dit stappenplan.

Een grote schoonmaak is af en toe nodig, omdat het besturingssysteem na verloop van tijd vervuild raakt. Overbodige bestanden, tijdelijke mappen, verwijderde programma’s laten ‘restjes’ na.

Verwacht niet dat de schoonmaak onmiddellijk zal leiden tot aanmerkelijk snellere prestaties, maar het aantal foutmeldingen en crashes zal er zeker door verminderen. Ook dat levert tijdwinst op!

Voorzorgsmaatregel

Maak voordat u aan de schoonmaak begint een back-up. Ook is het aan te raden om een volledige systeemback-up te maken.

Gebruikersaccounts controleren

Voor elke gebruiker van een computer, maakt Windows aparte systeemmappen aan. U kunt eenvoudig controleren of een computer nog wel actueel is op dat gebied.

  1. Ga naar het Configuratiescherm (Start/Configuratiescherm)
  2. Bij de Gebruikersaccounts staan alle gebruikers van de computer
  3. Verwijder de accounts van gebruikers die niet meer nodig zijn. Let op: daarvoor is het vereist, dat u ingelogd bent als computerbeheerder (Administrator)

Programma’s verwijderen

Programma’s installeren gaat heel wat makkelijker, dan ze verwijderen. Professionele programma’s leveren meestal een deïnstallatie-programma mee, dat u kunt gebruiken om een overbodig programma te verwijderen (Start/Alle programma’s/naam van uw programma).

Een andere mogelijkheid is om programma’s te verwijderen via het configuratiescherm (Start/Configuratiescherm/Software). In het overzicht kunt u de programma’s sorteren op naam, grootte, gebruik en laatst gebruikt.

Let op dat u niet een programma verwijderd uitsluitend op grond van de gebruiksfrequentie. Mocht u zelf niet direct het nut ervan inzien, informeer dan eerst bij medegebruikers naar het hoe en wat.

De kans is groot dat programma’s die volgens de laatstgenoemde methode zijn verwijderd, niet echt helemaal uit het systeem zijn verdwenen. Vaak merkt u dat wanneer u een nieuw, vergelijkbaar programma wilt installeren (antivirusscanner bijvoorbeeld) – de installatie van het nieuwe programma wordt dan afgebroken, omdat er nog een andere scanner actief zou zijn.

Het gaat dan om programmaresten in het Windows-register. Bent u een secuur en nauwgezet werker, dan kunt u het register zelf proberen op te schonen.

  1. Start de Register-editor
  2. Zoek met F3 naar namen van programma’s die u al heeft verwijderd

Twijfelt u bij het verwijderen van een programmasleutel, maak er dan eerst een back-up van door in het snelmenu te klikken op Exporteren.

Stuurprogramma’s updaten

Stuurprogramma’s (drivers) spelen een sleutelrol in de samenwerking tussen hard- en software. Zorg er daarom voor dat uw programma’s over de nieuwste drivers beschikken. Nieuwe drivers zijn doorgaans stabieler en maken optimaal gebruik van uw hardware. U vindt ze op de website van de leverancier van de hardware. Meestal staan zij bij de rubriek Support of Download.

Harde schijf defragmenteren

Het defragmenteren van uw harde schijf hoort eigenlijk een maandelijks terugkerende routine te zijn (Start/Alle programma’s/Bureau-accessoires/Systeemwerkset/Schijfdefragmentatie). Met Taakplanner kunt u een schoonmaaktaak als deze automatiseren.

Opstart-items verminderen

Controleer of de programma’s die in het startmenu staan ook inderdaad allemaal nodig zijn bij de start van uw computer. Bent u van oordeel van niet, verwijder dan de overbodige items uit deze lijst.

Schijfopruiming

Met Schijfopruiming (Start/ Alle programma’s/Bureau-accessoires/Systeemwerkset/Schijfopruiming) kunt u aangeven welke overbodige bestanden verwijderd kunnen worden. Selecteer de schijf die moet worden opgeschoond en plaats vinkjes bij die onderdelen, waarvan u vindt dat ze opgeschoond moeten worden.

Computerkast

Het mag misschien gek klinken, maar ook uw computerkast kan op gezette tijden een schoonmaakbeurt gebruiken. Let op: haal eerst de stekker eruit voordat u de kast openmaakt!

Stof is de grootste ‘natuurlijke vijand’ van elke computerkast.
U kunt – voorzichtig – met een stofzuiger de kast stofvrij maken, maar een bus perslucht verdient de voorkeur.

Kijk vooral naar de ventilatoren; meer stof, betekent meer lawaai. Aanbevolen materiaal voor de schoonmaakbeurt van de ventilator:

  • Antistatische doekjes
  • Wattenstaafjes
  • Schoonmaakalcohol

De doekjes kunt u bij elke, goede computerwinkel krijgen, de overige schoonmaakmiddelen zijn bij elke drogist te verkrijgen.

Er zijn speciale ‘stille ventilatoren’ in de handel. Er zijn zelfs computerbouwers, die zich hebben gespecialiseerd in complete stille behuizingen.

Beeldscherm en toetsenbord

Voor uw beeldscherm moet u een speciaal schoonmaakmiddel kopen.

Het toetsenbord is misschien wel het meest kwetsbare onderdeel. Schud eerst alle rommel eruit boven een prullenbak. Verwijder het stof met een stofzuiger.

Is het toetsenbord maar een beetje vuil, dan kunt u het afnemen met een schoon doekje met wat alcohol.

Is het toetsenbord ernstig vervuild (bijvoorbeeld, omdat er koffie of frisdrank op is gemorst), dan is de vaatwasser de beste oplossing (voor de toetsen).

Tip: Maak eerst een foto voordat u de toetsen los maakt en ze in het bestekmandje legt! Dan weet u later ook weer waar de toetsenmoeten worden teruggezet. De toetsen kunt u met een schroevendraaier los maken. Het toetsenbord zelf legt u ondersteboven in de bovenste korf van de vaatwasser. Geen zeep gebruiken en de temperatuur beperken tot 40 à 50 graden. Laat het toetsenbord na afloop goed drogen.

Cursus: Koop of verkoop een bedrijf succesvol
Ben je betrokken bij de koop of verkoop van een bedrijf? Volg de cursus Actief in Overnames. Ontvang tips en maak de beste deal. Zorg dat jouw overname een succes wordt.
Hoe ver ben jij met automatiseren?
Het MKB is vaak (te) veel tijd kwijt aan administratieve taken en mist actueel inzicht. Wat is jouw automatiseringsbehoefte? Ontvang direct jouw resultaten.
Lees ook…
Je moet er rekening mee houden dat minstens één keer per jaar je internetverbinding het “begeeft”. Oorzaak? Schade tijdens graafwerkzaamheden of het…
Een goed CRM-systeem bespaart je direct tijd en zorgt voor meer rendement. Maar wat is het precies en waarom is het belangrijk? Hieronder beantwoorden…
CRM staat voor Costumer Relationship Management en dient om jouw bedrijf te ondersteunen in interacties met klanten. Het is dus eigenlijk een…