Categorieën

Microsoft heeft een manier bedacht om mappen en locaties die zich verspreid op uw pc bevinden, handig bij elkaar te brengen: in bibliotheken. U hoeft op die manier nooit meer te zoeken naar documenten die bij elkaar horen. Dit is deel 1 van een serie artikelen over werken met bibliotheken in Windows 7.

In eerdere versies was het nodig om heel wat mappen en snelkoppelingen te creëren om een verzameling aan te leggen van de mappen en locaties met documenten die u bijvoorbeeld in een project of tijdens uw dagelijkse werkzaamheden snel bij de hand wilt hebben. Het kon wel, maar in Windows 7 is het eindelijk ‘geregeld’: gebruik een bibliotheek.
U vindt die optie in elk venster aan de linkerkant in het navigatiepaneel. En als u Windows Verkenner opstart (knop op de Taakbalk) begint die met een overzicht van uw bibliotheken.
In principe kunt u elke map, submap of locatie in een bibliotheek onderbrengen. In een bestaande of in uw eigen verzameling. Laten we beginnen met de laatste optie.

Nieuwe bibliotheek

Vooraf een nieuwe bibliotheek maken is de handigste manier, maar het is ook mogelijk om tijdens het bladeren door uw locaties en mappen direct een nieuwe bibliotheek aan te maken. Dat laatste heeft tot gevolg dat die link de naam van de huidige locatie krijgt en dat is niet altijd gewenst. Achteraf aanpassen kan natuurlijk, vooraf instellen is beter: dan verschijnt uw eigen bibliotheeknaam in de lijst van bibliotheken waaraan u iets toe wilt voegen. Een voorbeeld:

  • Klik in het navigatiepaneel met de rechter muisknop op >> Bibliotheken.
  • Kies in het submenu >> Nieuw >> Bibliotheek.
  • Geef de nieuweling een naam naar keuze (en druk op [Enter]).

Als u de nieuwe bibliotheek selecteert in het navigatiepaneel, kunt u via de knop >> Een map opnemen uw mappen en locaties gaan toevoegen. Let op: die knop verschijnt alleen als de bibliotheek leeg is! Alle verdere links naar mappen of locaties kunt u op een van de volgende manieren toevoegen:

Via snelmenu:

Breng in het linker vensterpaneel de map of locatie (schijven, netwerklocaties, et cetera) in beeld die u in uw bibliotheek wilt opnemen.

  • Klik op de driehoekjes vóór de items om de subniveaus te laten verschijnen of verdwijnen.
  • Klik nu met de rechter muisknop op het toe te voegen item en kies in het snelmenu >> In bibliotheek opnemen.
  • Kies in de vervolgkeuzelijst de gewenste bibliotheek (die met uw eigen naam).

Via een venster:

  • Als u een map of locatie in een venster ziet (niet de inhoud ervan), kunt u ook daar met het snelmenu voor opname in een bibliotheek zorgen.
  • Zodra u een map of locatie in het venster heeft geselecteerd, verschijnt in de werkbalk bovenin het venster de knop >> In bibliotheek opnemen waar u via het keuzepijltje aan de rechterkant direct de gewenste bibliotheek kunt aangeven.

De items die u in uw bibliotheek zet, zijn een soort hyperlinks en u gebruikt ze dan ook als zodanig. Zie het handje van de muiswijzer als u de bibliotheek (of een item erin) aanwijst.

In bijgaande figuur is de eigen bibliotheek Relaties aangemaakt. Daar kunt u bijvoorbeeld de mappen met bestanden van uw relaties in opnemen. Op deze manier naar uw mappen gaan, zal u een behoorlijke hoeveelheid klikken en navigatiehandelingen schelen!
Lees meteen deel 2!

Lees ook…
Een goed CRM-systeem bespaart je direct tijd en zorgt voor meer rendement. Maar wat is het precies en waarom is het belangrijk? Hieronder beantwoorden…