Apple’s Mac is door het geringe marktaandeel niet interessant voor virusschrijvers. Bovendien kent de Unix-onderlaag van het besturingssysteem een vrij strikte beveiliging. Om die reden staat een Mac doorgaans aan minder gevaren bloot dan een pc. Dat wil niet zeggen dat Apple nooit beveiligingsupdates uitbrengt.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Daarnaast heeft Apple zelf nog een aantal extra voorzieningen op de Mac geplaatst (zoals een veilige plek voor delen van het werkgeheugen en waarschuwingen als er nieuwe software van internet wordt gedownload).?Bovendien rekent de fabrikant op voorzichtigheid van de klant. Malware kan pas schade aanrichten, wanneer u een programma toegang verleent tot administratieve bevoegdheden.

Beveiligingssoftware

Ook voor de Mac bestaan er daarom beschermingsprogramma’s. Die zijn vooral nuttig als ze ook Windows-virussen tegenhouden. Weliswaar heeft de Mac van zulke malware zelf geen last, maar het is vervelend als u in goed vertrouwen een besmet bestand doorstuurt naar een klant of relatie, die vervolgens in de problemen komt.

De detectie van Windows-virussen onder het Mac-systeem werkt nog niet optimaal. De producten van Intego en Norton brengen het er redelijk vanaf. Vrijwel alle fabrikanten van antivirussoftware hebben een Mac-versie, waarbij het prijsniveau rond 50 euro per licentie ligt inclusief een jaar lang updates.
Gratis kan ook, bijvoorbeeld met de Home edition van Sophos Anti-Virus. De meeste Mac-gebruikers hebben nog nooit een virus in actie gezien. Pas bij de eerste echte uitbraak zal blijken hoe goed de veiligheidssoftware zijn werk doet.

Netwerken en delen

Werkt u met één Mac en een internetverbinding, dan hoeft u zich niets van netwerken aan te trekken. Zodra er meerdere computers op kantoor staan die onderling gegevens moeten uitwisselen, is het tijd om een netwerk in te richten. Het ligt voor de hand om alle aangesloten apparatuur toegang tot internet te geven, maar dat hoeft niet.

Het toegang verkrijgen tot een netwerk, verloopt niet anders dan bij andere computers. Het kan zowel draadloos als met een kabel. De Apple Mac heeft een beheerprogramma, Finder, dat direct alle aangesloten computers en netwerkschijven herkent en in beeld brengt.

U kunt mappen openen en bestanden heen en weer slepen zoveel u wilt, als u beschikt over de juiste toegangsrechten. De systemen vragen standaard naar een gebruikersnaam en wachtwoord. De Mac maakt net zo makkelijk contact met zijn eigen ‘familieleden’ als met pc’s.

Wilt u een deel van de bestanden op uw eigen Mac ook beschikbaar stellen voor collega’s, schakel dit dan in bij de Systeemvoorkeuren in het paneel Delen.
Wilt u dat collega’s met een Windows-computer ook toegang krijgen tot uw bestanden, dan moet u dat expliciet aangeven bij de opties van Bestandsdeling. Volgens Apple is die vorm van bestandsdeling in sommige gevallen iets minder veilig.

Draadloos: AirPort

Alle Macs zijn voorzien van Wi-Fi. Rechtsboven in de menubalk vindt u een icoon om dit type verbindingen uit te schakelen als u het niet nodig heeft.

Klik er op om een lijst met beschikbare draadloze netwerken weer te geven. U kiest de juiste uit en voert de netwerksleutel in om direct verbinding te maken. Dit werkt met alle draadloze netwerken, waarbij het niet uitmaakt of de rest van het netwerk alleen uit Windows-pc’s bestaat.

Bonjour: de Mac herkent alles

Voor het communiceren tussen apparaten over een netwerk heeft Apple de Bonjour-technologie; dat is een variant op UPnP (Universal Plug and Play) bij Windows-computers. De Mac herkent dankzij Bonjour automatisch welke diensten er op een netwerk beschikbaar zijn.

Bijvoorbeeld of een printer is aangesloten en of een andere computer aanwezig is om bestanden mee uit te wisselen. De printers van alle bekende fabrikanten kunnen omgaan met Bonjour.

Ook voor Windows-pc’s is Bonjour beschikbaar, maar het staat er niet standaard op. De technologie werkt zowel over bedrade als draadloze netwerken. Wanneer u een recente printer op het netwerk aansluit, herkent uw Mac deze meteen: u geeft gewoon een printopdracht en de machine duikt in de keuzelijst op als ‘Printer in de buurt’. De installatie van drivers verloopt moeiteloos aangezien het systeem de actuele versie rechtstreeks van internet plukt.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
De verschillen tussen zakelijke laptops en consumentenlaptops zitten vooral in de specifieke eisen waaraan de apparaten bij zakelijk gebruik moeten…
Als werkgever ben je verplicht je medewerkers te voorzien van alle spullen die zij nodig hebben om hun werk goed uit te kunnen voeren. Dat kan…