Een recent gebruikt bestand snel openen? In Windows 7 kan dat zonder dat u eerst het gebruikte programma hoeft te openen: via de "jump list".

Windows 7: Jump list
U kent het verschijnsel wel in programma’s: in menu >> Bestand (of via de Officeknop) staat een lijst van de laatst gebruikte bestanden die u daar direct kunt openen. Windows 7 heeft nu die MRU-lijsten (‘most recently used’) toegevoegd aan de (vastgepinde) pictogrammen op de Taakbalk en in het Startmenu.

Als u met de rechter muisknop op een taakpictogram klikt, verschijnt bovenin het snelmenu zo’n ‘jump list’, de 10 laatst geopende bestanden van dat specifieke programma. Met één klik opent u dan zo’n bestand en meteen ook het programma waarmee het is gemaakt.

Startmenu
In het Startmenu verschijnt de jump list als u een optie aanwijst (met enige vertraging) of als u op de pijl naar rechts achter de optie klikt.

 

In voorgaande versies van Windows stond de optie >> Onlangs geopende items in het Startmenu om snel terug te keren bij een recent gebruikt bestand, maar die optie is door de komst van de jump lists standaard niet meer in beeld. U kunt die handige optie in Windows 7 overigens nog wel zelf aan het Startmenu toevoegen:

  • Klik met de rechter muisknop op de Startknop en kies >> Eigenschappen
  • Klik op tabblad >> Menu Start op de knop >> Aanpassen en vink er de optie >> Onlangs geopende items aan
  • Klik >> OK, en laat de veranderde eigenschap >> Toepassen (of klik ook daar op >> OK).

Zo heeft u én de jump lists per programma, én de totaallijst van uw recent gebruikte bestanden snel onder muisbereik.

Aanvulling
Als er uit de lijst van 10 een item verdwijnt – door vastpinnen (zie het artikel daarover) of doordat u het uit de lijst verwijdert wordt het onderaan weer aangevuld tot 10 items.

Proefrit: Mercedes EQB
De EQB is de ultieme ruime elektrische SUV voor het gezin. Elektrisch, ruim en dynamisch. Nieuwsgierig geworden? Ervaar de EQB nu zelf en reserveer jouw proefrit.
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
.
Beleggen in vastgoed is een langetermijnbelegging. Benieuwd wat jouw opties zijn? Lees meer in de brochure. Prognose gemiddeld jaarrendement over 7 jaar: 8,1%.