De aanschaf van een nieuwe computer vergt niet alleen een investering, maar ook een goede voorbereiding. Deze checklist helpt u daarbij.

Inhoudsopgave

> Houd u aan uw budget 

Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar het is o zo belangrijk: houd u aan uw budget! U heeft een bepaald bedrag beschikbaar voor de aanschaf. Wijk daar niet vanaf, tenzij er overtuigende argumenten worden aangevoerd om uw oorspronkelijke plan te wijzigen.

> Hoed u voor gladde praatjes 

Eenmaal in een winkel kan een verkoper u totaal van gedachten doen veranderen, omdat hij u wijst op diverse, aantrekkelijke componenten van de computer. Houd uw hoofd koel en vraag u daarbij steeds af of u die extra componenten ook daadwerkelijk nodig heeft. Verkopers werken vaak op provisie-basis…

> Koop de snelste computer

Welk model u ook koopt, u wilt een snelle pc. De snelheid van de microprocessor (de ‘motor’) wordt uitgedrukt in Gigaherz (Ghz). Ook de hoeveelheid  en het soort geheugen is van belang voor de prestaties van uw computer. Beperkt u zich voor uw werk tot eenvoudige schrijf- en rekenwerk, dan is 1 Gigabyte (Gb) geheugen voldoende. Werkt u evenwel regelmatig met grafische bestanden (foto’s of films), dan is minimaal 2 GB absoluut nodig. Oriënteer u van te voren uitvoerig over de keuzes en mogelijkheden.

> Een grafische kaart 

Een computer met geïntegreerde videokaart (grafische kaart) valt niet aan te raden, wanneer u regelmatig met grafische bestanden werkt. In het Engels wordt het ‘onboard’ genoemd. Helaas zijn de goedkopere computers vaak met een geïntegreerde grafische kaart uitgerust. Nadeel van ‘onboard’ kaarten is, dat ze niet uitbreidbaar zijn. Ook loopt u er het risico van oververhitting mee. Bent u in uw vrije tijd een spelletjesfanaat, dan is dat des te meer reden voor een zelfstandige grafische kaart. Meest bekende merken zijn NVidia en ATI.

> Harde schijf en opslagruimte

Wanneer u uitsluitend schrijft en rekent met uw computer en er geen foto’s op bewaart, dan heeft u aan een harde schijf van 160 Gb voldoende. Bent u van plan om uw computer daarnaast bijvoorbeeld ook voor het bewaren van uw privé-foto’s te gaan gebruiken, dan heeft u zeker meer dan 200 Gb nodig.

> Software 

Welke software heeft u nodig? Meestal is bij de koop van een nieuw systeem het besturingssysteem inbegrepen (in acht van de tien gevallen de laatste versie van Windows). Mocht er meer software bij de koopprijs zijn inbegrepen, dan is dat in principe alleen maar gunstig. Het kan echter ook volstrekt zinloos zijn. Maak van te voren voor uzelf een inventarisatie van de taken die u ermee gaat uitvoeren, bijvoorbeeld: corresponderen, berekeningen maken, ontwerpen maken, foto’s bewaren, foto’s bewerken… En bepaal vervolgens welke software u daarvoor nodig heeft.

> Zakelijk en/of privé 

Gebruikt u uw computer alleen voor zakelijke doeleinden of ook privé? Wanneer u uw computer voor beiden gebruikt, moet u de eisen aan hard- en software opschroeven. Muziek en films downloaden bijvoorbeeld, neemt aardig wat ruimte in beslag. Een harde schijf van 500 Gigabyte of meer is dan echt niet overdreven. Bent u een spelletjesfanaat, dan heeft u een sterke grafische kaart nodig.

> Accessoires 

Ook wat de bijzaken betreft, moet u geen overhaaste keuze maken. Vaak is een monitor inbegrepen bij de aanbieding van de computer. Controleer of het model u bevalt en vraag rustig om een vergelijkbaar model, wanneer dat niet zo is. Hetzelfde geldt voor een printer. Vaak wordt een inkjetprinter aangeboden bij consumentencomputers.
Maar voor zakelijke doeleinden is een laserprinter meer geschikt. Kijk ook naar zogenoemde multifunctionals (printer, scanner en kopieerapparaat inéén).
Let verder op aansluitmogelijkheden voor randapparatuur (HDMI is tegenwoordig de standaard voor camera’s op Windows-computers, maar Apple gebruikt de eigen Firewire-standaard!).
Schaft u behalve de pc nog meer apparatuur aan (denk aan een smartphone), dan is het de moeite waard om te onderhandelen over de prijs.
Lees ook…
Als werkgever ben je verplicht je medewerkers te voorzien van alle spullen die zij nodig hebben om hun werk goed uit te kunnen voeren. Dat kan…
ChromeOS is een besturingssysteem voor je computer. Net als bijvoorbeeld Windows van Microsoft of macOS van Apple. Maar dan minder bekend, zeker in de…
De verschillen tussen zakelijke laptops en consumentenlaptops zitten vooral in de specifieke eisen waaraan de apparaten bij zakelijk gebruik moeten…
Ineens zit je met een probleem: je Windows-toetsenbord geeft verkeerde tekens. Zeker in de drukke periodes is het ontzettend vervelend wanneer je een…