Laptops, tablets en smartphones behoren vandaag de dag tot de standaarduitrusting van vrijwel elke ondernemer. Bij veel bedrijven ontbreekt echter een veiligheidsbeleid voor het gebruik ervan. Zo blijkt uit diverse onderzoeken.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Mobiele apparatuur in het mkb

Ook in het midden- en kleinbedrijf is het gebruik van laptops, tablets en smartphones razendsnel doorgedrongen tot de werkvloer. Bij een op de twee bedrijven in het mkb maakt het personeel gebruik van mobiele apparatuur.

En ongeveer de helft van de werkgevers biedt werknemers zelfs de mogelijkheid om tablets (zoals de iPad) te gebruiken voor hun werk.

Bezit en gebruik van mobiele apparatuur brengt echter ook nieuwe risico’s met zich mee. Lang niet iedere werkgever heeft daar afdoende maatregelen voor getroffen.

De Zaak brengt de risico’s en oplossingen voor u in kaart.

 1. Eigen apparatuur personeel

  Doordat smartphones en tablets voor een groot publiek bereikbaar zijn, worden ze ook steeds vaker op het werk gebruikt. En niet alleen voor privédoeleinden, maar in toenemende mate ook voor zakelijk gebruik. Dat betekent dat gevoelige informatie (zoals PINcodes, wachtwoorden, gebruikersnamen en locatiegegevens!) op die apparaten wordt opgeslagen. Bij verlies of diefstal kan dat ernstige gevolgen hebben.

  Inventariseer de voorkeuren van gebruikers voor mobiele platforms, maak daarover goede afspraken en kies voor een beveiligingsoplossing. Centraal beheer is daar één van en biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om alle gegevens op een smartphone te wissen (wipe-out).

 2. Onderweg werken

  De draagbaarheid en het gemak van laptops, tablets en smartphones maakt het ook steeds makkelijker om onderweg te werken. Wie tijdens het spitsuur door een trein loopt, zal verbaasd staan over het aantal reizigers dat aan het werk is op een laptop, tablet, dan wel smartphone.

  En het wordt ook steeds gebruikelijker om tussen afspraken door even in een wegrestaurant in te loggen op het Wi-Fi netwerk en snel even wat ‘mail af te handelen’. Kwaadwillenden kunnen hier misbruik van maken. Bekende voorbeelden zijn een add-on van de Firefox-browser (Firesheep getiteld), waarmee een Wi-Fi netwerk gescand kan worden. Inbraak op een onbeveiligde account is in zo’n geval vrij makkelijk.

 3. Maak bij gebruik van

  openbare Wi-Fi alleen gebruik van beveiligde verbindingen (bijvoorbeeld door middel van VPN of een beveiligde internetverbinding (https://website.nl)).

 4. Malware

  Hoewel malware op mobiele platforms nog niet zo acuut is als op computers, is het gevaar niet denkbeeldig. Bekend is het trojaanse virus dat al het SMS-verkeer op Androïd-telefoons onderschepte. Een van de grootste banken in Nederland was daar de dupe van.

  Beveiligingssoftware voor mobiele apparatuur is daarom echt niet ver gezocht….. Verschillende fabrikanten bieden de software aan – al dan niet deel uitmakend van een compleet beveiligingspakket.

 5. Cloud en virtualisatie

  Over de voordelen van cloud en virtualisatie is zo langzamerhand genoeg bekend, maar de nadelen zijn onderbelicht. Waar uw gegevens ook staan, lokaal of in de cloud, u moet er zeker van kunnen zijn dat er geen ongenode gasten bij kunnen en deze door middel van opslagmedia (USB-sticks, DVD’s) in de verkeerde handen terecht komen.

  Diverse fabrikanten bieden software aan met zogenoemde endpoint-security.

 6. Geen beveiligingsbeleid 

  Uit onderzoek blijkt dat een op de drie bedrijven geen beleid heeft voor het zakelijk gebruik van mobiele apparatuur. Tweederde van de ondernemers is van mening is dat zij niet voldoende zijn uitgerust voor eventuele problemen met hun IT-beveiliging. Onvoldoende geschoold personeel, budget en kennis worden als oorzaken opgegeven.

  Beleidsmaatregelen voor een veilige integratie zijn echter geen overbodige luxe. Denk aan draadloze toewijzing van rechten aan verschillende gebruikersgroepen of het compleet wissen van de inhoud bij diefstal. Encryptie van data is een derde mogelijkheid.

Bedrijfsbeleid in 4 EU-landen voor bedrijfsdata op smartphones

Voor dit artikel is gebruik gemaakt van onderzoeken door Kaseya, Kaspersky en MKB Nederland.

Lees ook:

– 6 tips voor veilig gebruik smartphone op vakantie »

Tip! 

Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Als werkgever ben je verplicht je medewerkers te voorzien van alle spullen die zij nodig hebben om hun werk goed uit te kunnen voeren. Dat kan…
De verschillen tussen zakelijke laptops en consumentenlaptops zitten vooral in de specifieke eisen waaraan de apparaten bij zakelijk gebruik moeten…
ChromeOS is een besturingssysteem voor je computer. Net als bijvoorbeeld Windows van Microsoft of macOS van Apple. Maar dan minder bekend, zeker in de…