En de lessen voor ondernemers in deze tijd

We zijn er als ondernemers groot mee geworden: het tijdschrift De Zaak. 28 jaar geleden begon De Zaak met het maken van magazines voor ondernemers die willen groeien en elkaar helpen te groeien. Wat stond er toen in De Zaak en hoe verschilt dat ten opzichte van nu? We blikken terug naar De Zaak nummer 5 uit oktober 1993.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Nieuws

De thuisfax is geïntroduceerd, waarmee zowel getelefoneerd als gefaxt kan worden, zonder daar een extra telefoonlijn voor aan te leggen.

Er werd gediscussieerd over het gevaar van werken met beeldschermen. Medische consequenties zijn niet aangetoond, maar uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de beeldschermgebruikers klaagt over slecht zicht, vermoeide ogen, hoofdpijn of huidirritaties. Om dit tegen te gaan is er een Beeldschermfilter ontwikkeld, dat de verschillende soorten straling opvangt of tot een minimum beperkt.

De multimedia-pc AcerPac 450 is geïntroduceerd,waarbij je tegelijkertijd handsfree kunt telefoneren, een brief kan schrijven, per fax kan versturen én naar de radio of een CD kunt luisteren.

Automatiseren… Zelf doen, of deskundige hulp inroepen?

De intro luidt: “U staat op het punt uw eerste computer aan de schaffen. Of u overweegt in het diepe te gaan: een nieuw systeem of een netwerk kopen, uw boekhouding of verkoopactiviteiten te automatiseren? Gaat u dat zelf doen, of schakelt u een automatiseringsdeskundige in?”

Het artikel verdiept zich in de automatisering van systemen, net zoals we daar in de hedendaagse bedrijfsvoering mee bezig zijn, en de rol die adviseurs daarbij kunnen spelen. Er worden zes grote ‘adviesgebieden’ onderscheiden:

  • De opzet van de organisatie van het automatiseringsproces
  • De selectie en kwalificatie van leveranciers van hard- en software
  • De acceptatietest van geleverde systemen
  • De installatie en instructie bij de eindgebruiker
  • Het vervaardigen van gebruikershandleidingen en de beschrijving van administratieve procedures
  • Helpdesk voor problemen en wijzigingen tijdens het gebruik van systemen

En, hoe verschilt dit met nu?

 

Kan je als ondernemer in een tweedehands auto rijden?

Dat is de vraag die ook in 1993 gesteld werd. De Zaak stelt dat de betrouwbaarheid van tweedehands auto’s de laatste jaren aanzienlijk is verbeterd, mede dankzij de dealers opnieuw ontdekte kopers van zakelijke tweedehands auto’s. Vooral BMW maakt zich sterk voor de ondernemers die een tweedehands auto willen, door een tweedehands auto programma te bieden, inclusief de Nationale Autopas. Deze geeft inzicht in de kilometerhistorie van elke personenauto in Nederland.

Mercedes Benz werkt aan een gewijzigde opzet van de marktbenadering van zakelijke kopers voor gebruikte auto’s, inclusief garantie, gegarandeerde kilometerstand en een 24-uurservice. Volvo biedt daarentegen een ‘Volvo Paspoort voor Zekerheid’, waarin een aantal belangrijke gegevens worden vastgelegd in het document en Saab geeft aan dat de gebruikte wagens juist naar particulieren gaan. Jaguar was in 1993 vooral bezig met het vraagstuk, omdat ze een kleiner automerk waren.

Hoe bind je je personeel?

Ook in 1993 was jobhoppen een ding. Wat was toen het advies om personeel aan je bedrijf te binden? In het artikel wordt – naast het vaste loon – een auto van de zaak, een riante winstdeling, prettige provisie en een goedkope lening voor het huis genoemd. Het geven van een goed pensioen wordt eigenlijk afgeraden, omdat dat niet tot gevolg heeft dat mensen harder voor je zullen gaan lopen. Stimuleer ze liever op de volgende manieren: een dertiende maand, 300 gulden belastingvrij per jaar, een redelijke pensioenregeling, provisie of prestatiebeloning, winstdeling of tantième, auto van de zaak, vaste onkostenvergoeding, trainingen en opleidingen, spaarloon, aandelen of cadeautjes.

Niet heel anders dan nu, toch?

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
ChromeOS is een besturingssysteem voor je computer. Net als bijvoorbeeld Windows van Microsoft of macOS van Apple. Maar dan minder bekend, zeker in de…
De verschillen tussen zakelijke laptops en consumentenlaptops zitten vooral in de specifieke eisen waaraan de apparaten bij zakelijk gebruik moeten…
Als werkgever ben je verplicht je medewerkers te voorzien van alle spullen die zij nodig hebben om hun werk goed uit te kunnen voeren. Dat kan…