Schrijft u veel tekst? Dan zult u ook wel behoorlijk wat moeten typen. Maar daar zijn tegenwoordig andere, snellere methoden voor: bijvoorbeeld dicteren op uw pc. Eén programma steekt met kop en schouder boven alle andere uit. Ook in het Nederlands.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inleiding

Na het deficit van het Belgische Lernout en Hauspie in 2001 leek de spraaktechnologie het wel gehad te hebben. Niets is echter minder waar. Computers worden steeds sneller, en daarmee nemen de snelheid en vooral ook de nauwkeurigheid toe waarmee zij uw stem in tekst kunnen omzetten.

Zo’n 10 à 15 jaar geleden kwamen de eerste spraakherkennings-programma’s voor pc’s op de markt. Na het dicteren was de gebruiker echter te veel tijd kwijt met het corrigeren van verkeerd herkende tekst. Dragon NaturallySpeaking heeft zich langzamerhand een monopoliepositie verworven, simpelweg omdat er correcte spraakherkenning van boven de 95% mee mogelijk is.

Laat het programma uw schrijfstijl leren

Een spraakherkenningsprogramma als Dragon NaturallySpeaking hoeft niet meer uitvoerig te leren wennen aan uw stem, wat met die oudere programma’s nog wel het geval was. Al kan het doornemen van enkele leersessies de correcte herkenningsscore nog wel behoorlijk doen toenemen.

Ook erg behulpzaam is de mogelijkheid om het programma door uw al eerder geschreven teksten te laten bladeren, zodat uw schrijfstijl en woordkeus mee kan spelen bij de herkenning. En hoe meer teksten u laat analyseren door het programma, des te nauwkeuriger wordt de spraakherkenning.

Volzinnen

Het dicteren vergt wel enige oefening, want u moet leren denken in volzinnen. Als u namelijk gaat dicteren in losse woorden of woordgroepen, of te vaak een pauze laat vallen, stort de score van de spraakherkenning behoorlijk in. Dat komt omdat de context een belangrijke rol speelt bij de spraakherkenning. Hoe meer tekst u pauzeloos of zonder haperen kunt dicteren, des te groter wordt de kans op correcte herkenning.

Commando’s

Met simpele gesproken commando’s als >> Corrigeer dat (om verkeerd herkende tekst te veranderen) en >> Spel dat (om de juiste tekst toe te voegen), maakt u de spraakherkenning steeds nauwkeuriger. En het commando >> Schrap dat haalt weer weg wat u niet had willen zeggen.
Vooral de combinatie van de automatische spraakherkenning en het corrigeren van de teksten in het resultaat leidt na verloop van tijd tot een fenomenaal hoge herkenningsscore. RSI-patiënten zullen wel wat meer tijd nodig hebben om tot goede resultaten te komen. Maar het werkt wel!

Behalve dicteren kunt u in Dragon NaturallySpeaking commando’s geven aan de programma’s waarmee u werkt. Zo kunt u zonder muis of toetsenbord uw programma’s bedienen door gewoonweg de (menu)opties te noemen die u wilt uitvoeren. En dat maakt het gebruik van programma’s niet alleen voor mensen met een beperking of RSI-klachten tot een feest.
Het spraakherkenningsprogramma van Nuance kan uw teksten ook voorlezen, en dat is een handige mogelijkheid om te controleren of uw zinnen wel lekker lopen.

Alternatieven

Is Dragon NaturallySpeaking het enige programma dat dit allemaal kan? Zoals het er nu voor staat wel, want er zijn geen aansprekende (Nederlandstalige) alternatieven op de markt. Apple heeft in de nieuwste iPhone-toestellen spraakherkennings-software ingebouwd, met de naam Siri. Siri kunt u niet alleen gebruiken om tekst te dicteren, maar ook als persoonlijke assistent.

De basisversie van Dragon NaturallySpeaking is verkrijgbaar inclusief een handig headsetje. Er zijn ook varianten met een bluetooth headset (draadloos dus) en een extra dicteerapparaatje voor mobiel gebruik, maar een zelf aangeschafte bureaumodel pc-microfoon werkt ook prima. De kosten heeft u er snel uit als u veel teksten schrijft. Want de snelheid waarmee deze spraakherkenner uw teksten uittypt, kunt u met de hand echt niet benaderen.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
De verschillen tussen zakelijke laptops en consumentenlaptops zitten vooral in de specifieke eisen waaraan de apparaten bij zakelijk gebruik moeten…
ChromeOS is een besturingssysteem voor je computer. Net als bijvoorbeeld Windows van Microsoft of macOS van Apple. Maar dan minder bekend, zeker in de…
Als werkgever ben je verplicht je medewerkers te voorzien van alle spullen die zij nodig hebben om hun werk goed uit te kunnen voeren. Dat kan…