Zowel bedrijven als instellingen beschikken over veel data of complexe problemen om op te lossen, maar vaak niet over de kennis en middelen om ermee aan de slag te gaan. Volgens voorzitter Alexander Rinnooy Kan is er sprake van een ‘explosie aan gegevens om ons heen en wat wij ermee kunnen doen’. Per dag verwerken wij nu al één zettabyte aan gegevens (1 zettabyte = 1 biljoen gigabytes, een getal met 21 nullen).
De toename van die gegevens is op zich niet zo verwonderlijk, maar wel de manier waarop die data ontsloten en gebruikt kan worden. Of, zoals Rinnooy Kan zei: ‘Big data vraagt om big judgment’. Big data bestaat uit de volgende dimensies:
- Architectuur: expertise op het gebied van opslag en toegankelijkheid
- Analytics: statistische expertise
- Visualisatie en communicatie
De BDA wil zorgen dat die dimensies bij elkaar komen door samenwerking tussen alle betrokken partijen te faciliteren.
BDA is initiatief van ondernemer
Niet voor niets is het initiatief voor de BDA afkomstig van een ondernemer. Albert Bogaard, oprichter van Parkmobile en nu actief bij Ortec, verbleef een aantal jaren in de VS en trof bij terugkomst in Nederland ‘een negatieve stemming’ aan. Hij wist in zijn eigen netwerk tal van partijen ervan te overtuigen dat zij niet ieder afzonderlijk het wiel opnieuw moeten gaan vinden, maar beter kunnen samenwerken. De Big Data Alliance is het resultaat van die inspanningen.
Kansen en uitdagingen
Bogaard noemt als voorbeeld van zo’n samenwerking het programma Smart Cities, waarbij de detailhandel rechtstreeks betrokken kan worden. In Amsterdam loopt al zo’n programma. Andere toepassingsgebieden zijn:
- iMobility (in samenwerking met ANWB)
- iHealth (in samenwerking met Universitair Medisch Centrum Utrecht)
- Smart Energy (in samenwerking met TU Eindhoven en Ortec)
- Smart water (in samenwerking Met Universiteit Tilburg en Deltares)
- E-commerce
- Smart Food (in samenwerking met Universiteit van Wageningen)
- Smart Port (in samenwerking met havens Rotterdam en Amsterdam)
Tekort aan kennis scheelt 3 miljard euro
Om daarmee aan de slag te gaan zijn goed opgeleide data wetenschappers nodig. Marc Salomon van de Universiteit van Amsterdam haalde een schatting van de Nationale Denktank aan: Nederland komt 8.000 data-wetenschappers tekort. ‘Dat is drie miljard euro aan productie’.
Salomon durfde de stelling aan dat ‘Nederland tot de wereldtop in opleidingen data-science kan behoren. Waarom? Omdat wij een sterke cultuur op het gebied van econometrie, statistiek, operations research en informatica hebben.’
Lees ook:
– 10 Big Data oplossingen wachten op bedrijven »
– 2 programma’s die big data dichter bij ondernemer brengen »