7 April 2016
in Thema

Kwestie van smaak

Goede smaak, je zult het maar hebben. Good taste is boundless zeggen de Engelsen, goede smaak is grenzeloos. Klinkt als een logisch gezegde, toch?

Smaakprofessor’ Peter Klosse
(Apeldoorn, 1956)

 

  • directeur / eigenaar Academie voor Gastronomie
  • lector gastronomie Hotelmanagementschool Maastricht
  • directeur/eigenaar hotel-restaurant De Echoput in Apeldoorn

Peter Klosse publiceerde verschillende boeken over smaak, wijn-spijscombinaties en gastronomie.
 

Iedereen waardeert goede smaak, waar ter wereld je ook bent. Maar zo vanzelfsprekend is het helemaal niet. Verschillende mensen kunnen een heel ander idee over goede smaak hebben, vooral als ze uit andere landen of culturen komen. Het helpt om daar meer van te weten als je weleens met zakenpartners uit eten gaat of in het buitenland wilt expanderen. Ook als je in het vak zit, moet je er meer van weten. Eigenlijk is het dus voor bijna iedereen nuttig om kennis te hebben van smaak – en dus ook van goede smaak.  

Als ik mensen op weg help met smaak, vraag ik vaak: ‘Is smaak persoonlijk? ‘Het antwoord is meestal ja. Mijn antwoord: niet smaak, maar ‘smaakbeleving’ is persoonlijk. Dus hoe we de smaak interpreteren nadat we iets geproefd hebben. Het kan zelfs zo zijn dat we het niet eens willen proeven omdat onze hersenen allang bepaald hebben dat het vreselijk zal zijn. Top down-proeven, noemen we dat. Dit onderscheid maakt het mogelijk om smaak los te maken van de mens. Smaak is dan een producteigenschap en het resultaat van meetbare grootheden, moleculen in allerlei vormen. 

Proeven is dus het waarnemen van smaak. Daarbij gebruiken we al onze zintuigen. En al onze ervaringen en alles wat we op de een of andere manier over smaak geleerd hebben (dat begint al in de baarmoeder) slaan we op in onze hersenen. Dat referentiekader gebruiken we continu om te beoordelen of iets goed is of niet. 

In een zekere zin moet je dus oppassen om goede smaak te hebben. Alleen een kannibaal kan iets zeggen over de smaak van een mens. Goede smaak zoals we het bedoelen, die grenzeloos is, betekent dat je je bewust bent van de ander en rekening houdt met zijn of haar voorkeuren. Iets is niet lekker, maar wordt lekker gevonden.

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Lees ook…