In elk nummer van tijdschrift De Zaak staat een interview met een bijzondere ondernemer. Sommigen zijn al jaren bezig, anderen zijn piepjong. Maar ze zijn allemaal bereid hun ervaringen met u te delen. In deze aflevering: de tips van wellness-verwenner Jan de Ruyter.

Jan de Ruyter
Een echte ondernemer is nooit te oud om aan een nieuw avontuur te beginnen. Levend bewijs hiervan is Jan de Ruyter. Samen met zijn drie zoons opende hij Zuiver, in één klap de grootste urban spa van Nederland. 13.000 m2 met wellness-verwennerijen. “Ik heb een fantástisch onderbuikgevoel.”

Familie in het bedrijf “Het is Gerrit van der Valk geweest die mij er uiteindelijk van overtuigde dat je het beste met je familie kunt zakendoen. Ik ontmoette hem op een tennistoernooi. Toen hij hoorde waar ik mee bezig was, moest ik naast hem komen zitten. Hij zei: ‘Kinderen, schoondochters en schoonzonen, neven, nichten: haal ál je familie je bedrijf binnen.’ Volgens hem was dat dé manier om maximale betrokkenheid te krijgen.”

Eerlijk zijn “Een belangrijke afspraak tussen ons is dat we zonder meer eerlijk zijn en respect hebben voor elkaar. Dat eerste heb ik de afgelopen jaren moeten leren; ik kon ‘t niet. Maar een boodschap die je in vriendelijkheid verpakt, komt meestal niet over.”

“Als financieel adviseur heb ik vaak genoeg gezien dat het flink mis kan gaan met familie in de zaak, en dan zijn het eigenlijk nooit grote zaken die tot een breuk leiden, maar knullige dingen. Wij zeggen elkaar de waarheid, maar er gaat hier niemand kwaad naar bed. Dat is een andere afspraak die heilig is.”

Service staat voorop “Waar wij ons mee willen onderscheiden, is service. Al het personeel wordt getraind. De horecamedewerkers hebben allemaal een cursus gevolgd bij Heineken, en er zijn ook medewerkers die een opleiding tot barrista (meester koffiezetter, red.) volgen. Twee weken geleden hadden we hier ook een spreker die op een humoristische manier over gastvrijheid vertelde. Op een manier van: wie de schoen past, trekt hem maar aan. Sindsdien zie ik zaken die al beter gaan.”

Geen vakantie “Ook dit jaar zijn we nog niet weggeweest, al vind ik het overigens heel erg een werknemersgedachte dat je vakantie móet hebben. Als ‘t niet kan, dan kan het niet. In mijn vorige bedrijf heb ik genoeg ondernemers gekend die vonden dat ze recht hadden op vakantie. Ik vind van niet. Je moet zorgen dat je vakantie afdwingt. Ook nu zijn er ondernemers die niet het benul hebben dat ze in deze crisis voortdurend op de winkel moeten passen. Het is momenteel best gevaarlijk. Als er wat gebeurt, moet je snel en adequaat kunnen optreden.”

Terug naar tips voor topondernemers 2009 »

 


 

Bovenstaande tips zijn afkomstig uit het interview met Jan de Ruyter, dat verscheen in tijdschrift De Zaak, nummer 5, september 2009. 

Eerdere nummers van De Zaak vindt u op onze tijdschriftpagina.

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Lees ook…