Serieuze mogelijkheden zonder bijtelling te rijden
‘Belastingvrij rijden’ verdwijnt niet. In de showroom trekt de overheid eigenlijk alleen de touwtjes strakker aan omdat er gewoon te veel auto’s BPM-vrij worden verkocht. Het nultarief wegenbelasting blijft tot 2014 bestaan. Ook in de bijtelling wordt de lat alleen iets hoger gelegd, maar uw huidige ‘tarief’ blijft gehandhaafd.
Sterker nog: er gloren zelfs serieuze mogelijkheden om zonder bijtelling te gaan rijden!
De overheid heeft de voordelen voor zuinige auto’s in het leven geroepen om een ‘kopgroep’ van auto’s te stimuleren. Welnu, dat is gelukt. Door de bril van de minister van financiën bekeken zelfs iets té goed. Nu er steeds meer modellen komen die vrijwel belastingvrij de weg op gaan, ligt het voor de hand dat Den Haag de lat hoger legt.
In zijn zogenaamde Autobrief ontvouwt staatssecretaris Weekers van Financiën hoe dat er tot 2015 uit moet gaan zien.
Een overzicht
Het nultarief wegenbelasting blijft gehandhaafd tot januari 2014. Daarna is de pret over. Bestaande rijders behouden tot de einddatum hun voordeel, maar ook nieuwe kunnen zich nog bij het ‘peloton’ voegen.
Vanaf juli 2012 wordt de lat voor het BPM vrij kopen en belastingvrij rijden alleen wel verhoogd naar 103 gram (benzine) en 92 gram CO2 (diesel). Diezelfde waarde levert je trouwens ook de zo populaire 14% bijtelling op.
Ook voor de bijtelling geldt overigens dat verworven ‘rechten’ nu en bij aanschaf van een andere auto in de komende jaren blijven gelden. Om precies te zijn voor een gangbare leaseperiode (vier of vijf jaar), zo vermeldt de Autobrief letterlijk. Als de auto bij aanschaf voldoet, kun je dus jaren vooruit.
Het ministerie puzzelt nog wel aan een manier om het ‘bepalingsmoment’ van 1 januari aan te passen aan de feitelijke datum van invoering halverwege volgend jaar.
Na medio 2012
En na die startdatum medio 2012? De grenzen voor alle voordeeltjes worden jaarlijks bijbesteld. De overheid verwacht dat auto’s snel zuiniger zullen worden en wil niet wéér het probleem krijgen dat de gestimuleerde ‘kopgroep’ van de zuinigste auto’s te groot wordt. Dat scheelt ze te veel aan belastinginkomsten.
Zeer opvallend in die almaar strakker aangetrokken belastingtouwtjes is dat de CO2-eisen aan bevoordeelde diesel- en benzineauto’s richting 2015 naar elkaar toe groeien en uiteindelijk in dat jaar beide op 82 gram CO2 uitkomen. Dat klinkt als extreem zuinig (pakweg 1 op 35), maar de eerste auto’s halen het nu al bijna.
Ook in de toekomst blijft ‘belastingvrij’ kopen (behoudens btw) dus goed haalbaar.
Brandstofaccijns
Goed nieuws over de brandstofaccijns: er zijn geen plannen om die te verhogen. Alleen LPG wordt in stapjes zo’n 3 cent duurder. LPG rijden is nu te voordelig, zo meent men in Den Haag. Minder goed en zelfs merkwaardig nieuws over het rijden op groen gas.
Het lijvige overheidsrapport (52 pagina’s) laat haarscherp zien dat groen gas rijden feitelijk de schoonste oplossing is, maar verbindt daar verder geen enkel voordeel aan.
Nul wegenbelasting, nul bijtelling
Tot slot een bijzonder intrigerende ontwikkeling: het is de bedoeling dat auto’s onder 50 gram CO2 uitstoot nul BPM, nul wegenbelasting en nul bijtelling gaan opleveren. Elektrische auto’s voldoen daaraan, maar zijn weinig praktisch.
Maar ook oplaadbare hybrides als de plug-in Toyota Prius en zogenaamde extended range elektrische auto’s als de Chevrolet Volt en Opel Ampera komen dan in beeld. Auto’s waarmee je de eerste tientallen kilometers volledig elektrisch kunt rijden en die daarna gewoon op benzine overgaan omdat er ook een normaal motortje aan boord is. Nu zijn ze nog zeldzaam, maar binnen een jaar of twee hebben de meeste automerken zoiets in huis.
Géén bijtelling kon dus wel eens een serieuze optie worden en de eerste rij-indrukken met genoemde modellen leert dat er ook nog prima mee te leven valt. Een heel ander verhaal dan pakweg een 14% bijtelling automodel als de Polo 1.2 TDI.
De Autobrief lezen
Wie zich sterk voelt en een paar uur tijd te besteden heeft, kan de Autobrief zelf lezen. Daar vindt u ook de grenswaarden voor alle kortingen in de komende jaren. De Autobrief is inmiddels naar de Tweede Kamer. Op Prinsjesdag worden de definitieve maatregelen als gebruikelijk bekend gemaakt.
Kleinere modellen duurder, grotere goedkoper
Tot slot een ander intrigerend aandachtspunt: het ministerie rekent zelf voor wat de nieuwe plannen de komende jaren voor de prijs van allerlei automodellen betekent en daar komen opmerkelijke resultaten uit. Sommige kleine auto’s worden duurder, terwijl sommige middenklasse- en zakenklasse auto’s juist goedkoper worden. Zo hier en daar zelfs spectaculair veel.
Zo zouden een Porsche Cayenne en een hele dikke Volvo tien tot twintig mille minder BPM meekrijgen. Maar reken u niet rijk: het zou ons niet verbazen als de Tweede Kamer daar heftig over gaat steigeren en dat dilemma met een extra hoge schaal voor brandstof slurpende auto’s ‘repareert’.
Samenvattend
Tot midden volgend jaar niets aan de hand, daarna alleen wat strengere normen voor showroom, wegenbelasting en bijtelling. Maar eindelijk wel duidelijkheid over de komende jaren.
Voor de nabije toekomst gloren er serieuze kansen om de CO2-boekhouding van uw bedrijf te verbeteren en er privé ook nog veel beter van te worden.
Eén klein probleempje: de genoemde Volt en Ampera zijn mondjesmaat leverbaar. Als Toyota zijn plug-in Prius onder de 50 gram CO2 kan masseren, herhaalt de geschiedenis zich waarschijnlijk. Ooit gaf de Prius als eerste ‘gewone’ hybride immers de voorzet voor die trend van voordelig zakelijk rijden.