In welk merk auto gaat Willem-Alexander straks rijden als hij koning is? Volvo? Audi? Rob van Ginneken ging op pad voor De Zaak en kwam terecht in een wereld van stilzwijgen en geheimhouding. Lees hier wat hij ontdekte.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans 2023 van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Volvo S80’s voor de inhuldiging
De Afdeling Garage van het Koninklijk Staldepartement zoals het officieel heet, beschikt over een dertigtal hofauto’s. Tijdens de inhuldiging van onze nieuwe koning worden veel van de hoge gasten daarnaast gereden in 15 identieke zwarte limousines. De grote S80’s worden speciaal voor de gelegenheid geleverd door Volvo.

Het is een automerk waarmee de koninklijke familie, en met name koningin Beatrix, kennelijk een bijzondere band heeft. Zij reed bijvoorbeeld in de 60’er jaren in een Amazon 122s. Met het speciale kenteken AA-99. Haar eerste auto als studente was overigens een Fiat 1400B met datzelfde kentekennummer. Een cadeautje van haar vader die als bekend nogal in de Italiaanse auto’s zat. Ferrari’s bij voorkeur.

Red.: Deze photostream op Flickr.com geeft een mooi beeld van de leden van het Koninklijk Huis en hun auto’s »

Welingelichte bronnen melden dat de hechte vriendschap met de Zweedse koninklijke familie 9 jaar geleden een belangrijke aanleiding was voor de overstap van grote Fords – de Scorpio was de laatste – naar een heel andere officiële hofauto.

Om precies te zijn een flink verlengde en hoger gemaakte Volvo S80 van de Zweedse ombouwspecialist Nilsson. Inmiddels is dat type auto ook in een meer gangbare uitvoering bij koninklijke gelegenheden een bekende verschijning geworden. Kennelijk duurt de relatie met het merk nog even voort, getuige de ‘logistieke’ ondersteuning van de Zweden tijdens de kroningsdag.

Gigantische Cadillac
Je mag aannemen dat de auto van de koningin, en binnenkort dus van de koning, zowel technisch als qua bepantsering, extra beveiliging aan de inzittenden biedt. Autofabrieken, ombouwers en importeurs klappen echter geheel dicht zo gauw je het onderwerp aansnijdt. De reactie is steeds gelijk: “Er is afgesproken dat we over onze relatie met het koninklijk huis niet communiceren.”

Zeker is in elk geval dat een andere limousine (de AA-93) bij zeer speciale gelegenheden wordt gebruikt als gepantserde auto voor staatshoofden die hun eigen vervoer niet hebben laten invliegen. Het is een gigantische Cadillac, het merk leverde vanaf 1925 tot het eind van de 50’er jaren de hofauto.

Audi wordt een trend
Hoe gaat dat verhaal er uitzien als Willem-Alexander de troon heeft bestegen? Volvo Nederland wil nog nèt kwijt dat nu inderdaad een breed pallet van hun modellen in gebruik is. Details wil men verder niet kwijt. Bij een bezoekje aan de ‘beeldmateriaal showroom’ van celebrity fotografen valt echter op dat Willem-Alexander en Maxima nog al eens in een grote Volvo SUV worden ‘geflitst’. Maar recent ook vaak in grote Audi’s.

Dat laatste kon wel eens een trend worden, zo voorspellen we. Het lijntje naar Audi ligt namelijk wel heel direct en opvallend genoeg is men bij importeur Pon over dit onderwerp indien mogelijk nog zwijgzamer dan bij andere automerken. Zelfs off the record.

De hoogste man van Pon Holding is Janus Smalbraak en dat is een naam die royalty watchers bekend kan voorkomen. Hij is een goede vriend van Willem-Alexander en ging volgens welingelichte bronnen ook vaak met hem op vakantie. Tijdens het huwelijk van Smalbraak met Vanessa Loudon (1999) verscheen Maxima voor het eerst in het openbaar als vriendin van de prins.

Het zal duidelijk zijn dat er Pon als grootste automobielimporteur van ons land veel aan gelegen is om de Afdeling Garage van het Koninklijk Staldepartement een heel ander aanzien te geven. Het koninklijk paar wordt al regelmatig in auto’s van Audi gesignaleerd en pakweg de A8 hybrid zou een mooie eigentijdse hofauto zijn. Of wellicht toch maar een gepantserde A8 L Security uitvoering?

Lees ook:
Alle verjaardagen van de Koninklijke Familie in uw agenda »
Vrijstelling motorrijtuigenbelasting oldtimers vanaf 40 jaar »

Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Het openbaar vervoer kan een aantrekkelijke en duurzame optie zijn voor zakelijk reizen. Hoe zit het met de kosten en btw? Wat zijn de voordelen? Hoe…
Een auto zakelijk aanschaffen klinkt erg aantrekkelijk en kan soms ook zeker voordelig uitpakken. Maar in andere gevallen kun je juist beter zakelijke…
De populariteit van elektrisch rijden neemt snel toe. Daarmee groeit ook de behoefte aan een laadinfrastructuur – ook bij bedrijven zelf. In dit…
Misschien denk jij – net als veel andere zzp’ers en mkb’ers – na over de vraag of nú overstappen op elektrische bestelwagens een goede investering…
De opmars van de elektrische auto is niet te stoppen. Vanaf 2035 is de aanschaf van nieuwe benzine- en dieselauto’s in de EU zelfs helemaal verboden….
Ondernemers die een auto van 15 jaar of ouder rijden, kunnen gebruikmaken van een gunstige regeling. In dit artikel onderzoeken we de redenen waarom…