Er is veel geld te besparen door je bestelwagens slim te kiezen. De ontwikkelingen gaan snel en er zijn steeds meer modellen die naast praktische aspecten als de laadmogelijkheden ook op de cruciale gebieden van milieu, verbruik en bijtelling goed scoren. Ze rijden dermate schoon en zuinig dat je veel bespaart op brandstofkosten, voor privégebruik soms zelfs lage bijtelling scoort en natuurlijk ook verantwoord onderneemt. Dat laatste is ook gunstig voor de bij veel opdrachtgevers steeds belangrijker ‘CO2 boekhouding'.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans 2023 van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Sinds enige tijd behandelt de fiscus uw bestelauto in grote lijnen hetzelfde als een  personenwagen. Vooral als je hem, zoals veel ondernemers, ook privé gebruikt is dat  belangrijk. Het betekent in de praktijk bijvoorbeeld dat er op dezelfde basis bijtelling wordt  geheven. Onredelijk in feite, als je nagaat dat het om een hoog en vrij hoekig voertuig met wel  tot drie kubieke meter laadruimte gaat. Heel wat lastiger dan een handzame, gestroomlijnd  personenautomodel.
Vaak betaal je daarom ‘de volle mep’ van 25 procent. De bijtellinggrenzen zijn nu eenmaal  afgestemd op in luxe auto’s. Het goede nieuws is wèl dat bestelauto’s steeds meer op de  personenauto’s meeliften en volop van allerlei snufjes én de nieuwste hightech motoren  meeprofiteren. Daarom zijn er al bestelwagens die keurig in de 20 procent bijtellingklasse  vallen. Razend knap.
Volg die ontwikkelingen dus goed, want er zijn grote kostenbesparingen te halen, zowel  zakelijk als privé. Een uitstekend startpunt voor je informatie zijn de meest recente Top-10  lijsten van zuinige en schone bestelwagens van ANWB en Natuur & Milieu. Daar vind je  ook een voorbeeldberekening over de besparing in brandstofkosten die dat oplevert.  Misschien is het nuttig om dan meteen even je geheugen op te frissen hoe dat ook al weer  werkt met de bijtelling grenzen. Op dit moment valt een handvol bestelauto’s binnen de  verlaagde 20 procent bijtelling (grens is dan 110 gram CO2), volgend jaar lijkt dat er  vooralsnog maar één te worden (21 procent bijtelling, grens gaat naar 106 gram CO2).  Voor ondernemers die hun bedrijfsauto ook privé gebruiken – en dat zijn er veel – kan het net  als bij de personenauto’s daarom slim zijn om nog dit jaar in actie komen. Zodat je voor de  komende vijf jaar goed zit. Vergis je niet: als ondernemer die ook privé in zo’n bestelauto  rijdt betaal je bij aanschaf doorgaans geen BPM of BTW, maar die zitten er in de fiscale  berekening van je bijtelling met de catalogusprijs wél voor de volle bedragen bovenop! 
Neem als voorbeeld de Fiat Fiorino in de ANWB en Natuur & Milieu Top-10 lijst zuinige  en schone bestelauto’s: je betaalt niet over de netto 13 mille bijtelling, maar over het bedrag  inclusief alles. Lees: bijna 21 mille. Het ogenschijnlijk bescheiden verschil tussen 20- en 25  procent is over vijf jaar gerekend bij die specifieke auto zo’n 2.200 euro in je privé  portemonnee. Daar komt dus nog de brandstofbesparing bovenop en dat kan makkelijk een  soortgelijk bedrag zijn. Of meer zelfs. 
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je bestelauto’s niet privé te gebruiken en een  ‘verklaring uitsluitend zakelijk gebruik’ aan te vragen bij de belastingdienst. Ook bestaat er  een (alleen voor werknemers en niet voor jezelf als ondernemer) afkoopregeling van 300 euro  die in beeld komt als zo’n auto doorlopend wisselend door verschillende werknemers wordt  gebruikt. Een serviceauto bijvoorbeeld.
En dan is er natuurlijk ook de bekende oplossing: bij incidenteel privégebruik kun je net als  bij een personenauto met een kilometerboekhouding aantonen dat je minder dan 500  kilometer per jaar rijdt. Dat kan een heel gedoe zijn, maar je rijdt bijtellingvrij. 
Bij bestelauto’s wordt er wat minder snel aan ‘alternatieve’ oplossingen gedacht dan bij  personenauto’s, maar ook in het grijs kenteken segment spelen die zeker mee. Denk aan privé  aanschaffen van de auto. Je kunt dan 19 cent per kilometer schrijven, maar verliest diverse  voordelen. Een tip: voor specifieke ondernemers (als ZZP/eenmanszaak) zijn er  mogelijkheden om de bestelauto ondanks een privéboeking voor de inkomstenbelasting toch  een ander ‘etiket’ mee te geven voor de omzetbelasting. Dat geeft ook voordeel bij de BPM  en motorrijtuigenbelasting. Je voelt: een verhaal apart om eens met je belastingadviseur door te  rekenen. 

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Betaald parkeren, het is met stip ergernis nummer één van de automobilist. Maak je leven aangenamer en soms zelfs goedkoper: zet een parkeer-app op…
Iedere eigenaar van een zakelijke of auto in privé betaalt wegenbelasting, ofwel motorrijtuigenbelasting (MRB). Deze wegenbelasting wordt regelmatig…
Een auto zakelijk aanschaffen klinkt erg aantrekkelijk en kan soms ook zeker voordelig uitpakken. Maar in andere gevallen kun je juist beter zakelijke…
Als een werknemer niet meer dan 500 privékilometers rijdt in een auto van de zaak, hoef je als werkgever niets bij het loon voor het voordeel van het…
Een elektrische auto van de zaak. Dat klinkt vaak ideaal, maar rijden is en blijft niet gratis. De overheid vindt het prima als jij privé ook gebruik…
Genoeg van al die files? Vermijden is steeds moeilijker, maar met wat handig plannen kun je een hoop ellende voorkomen. Lees hier wat de beste tijden…