Categorieën

Zonne-energie is populair. Op steeds meer daken zie je zonnepanelen liggen en op verjaardagen hoor je wie van welke subsidie of aftrekpost gebruikmaakt. Ook voor ondernemers die meer willen doen met zonne-energie zijn er subsidies en aftrekposten. Heb jij al eens gehoord van de SDE++, de EIA of de kleinzakelijke salderingsregeling? Hier lees je meer over de mogelijkheden en aan welke belangrijke voorwaarden je moet voldoen.

Wil jij besparen op je (zakelijke) energiekosten? Vind een energiecontract die bij jouw onderneming past. Met een kantoor aan huis of een eigen bedrijfspand. Bekijk je aanbod.

Inhoudsopgave

SDE++ (Stichting Duurzame Energieproductie)

Als je meer dan 15 kWp opwekt aan zonne-energie (ongeveer 53 zonnepanelen), kom je in aanmerking voor de subsidieregeling van SDE++. Daarnaast dien je over een grootverbruikersaansluiting te beschikken. Dit is een aansluiting die groter is dan 3 x 80 ampère.

Deze subsidie wordt verspreid over het jaar toegekend. In 2022 zijn er 2.296 SDE++ subsidieaanvragen binnengekomen. Er was een budget van € 13 miljard beschikbaar.

Een aanvraag voor deze regeling dien je in via het e-loket van de RVO. Voor deze subsidie geldt op = op, daarom zijn er verschillende fases waarin je de SDE+ kunt aanvragen. Op de website van het RVO vind je ook rekenvoorbeelden en meer informatie.

Energie Investeringsaftrek (EIA)

Met de Energie Investeringsaftrek (EIA) mag je investeringen in duurzame energie en energiezuinige technieken aftrekken. Bovenop de ‘gewone’ afschrijving mag je 45,5% van de investeringskosten aftrekken van je fiscale winst.   

Net als de SDE++ kun je de EIA aanvragen bij het e-loket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Dit moet je binnen 3 maanden na je investering doen. Ook voor deze regeling geldt dat er een bepaald bedrag voor gereserveerd is en de fiscale aftrek alleen mogelijk is, zolang er fiscaal budget beschikbaar is.

Kleinschaligheids Investeringsaftrek (KIA)

Je komt in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) als je tussen de €2.601 en €353.973 investeert in bedrijfsmiddelen voor je onderneming. Deze bedragen gelden voor 2023. Hoeveel de KIA bedraagt, hangt af van hoeveel je geïnvesteerd hebt.

InvesteringKleinschaligheidsinvesteringsaftrek
Minder dan € 2.600€ 0
€ 2.601 t/m € 63.71628% van het geïnvesteerde bedrag
€ 63.717 t/m € 117.991€ 17.841
€ 117.992 t/m € 353.973€ 17.841 verminderd met 7,56% van het deel van het investeringsbedrag boven de € 117.991
Meer dan € 353.973€ 0

 Kleinzakelijke salderingsregeling

Deze regeling geldt voor kleinverbruikers met een aansluiting tot en met 3 x 80 ampère. Alle stroom die jij als ondernemer opwekt en niet direct verbruikt, kun je terugleveren aan het energienet. Dit doe je tegen hetzelfde tarief als dat je betaalt voor je energieverbruik.

Belangrijk: De salderingsregeling wordt tot 2031 geleidelijk afgebouwd. In 2031 is de regeling dus helemaal afgeschaft.

Wil je een snelle check doen voor welke subsidies & aftrekposten voor zonne-energie jij eventueel nog meer in aanmerking komt, start dan de gratis ZZP Aftrekpostenscan.

Gerelateerd lezen:

• Waar moet je op letten als je zakelijk belegt? – Zakelijk beleggen
• Voor iedereen die duurzame energie overweegt
• Verkeersboetes: wie betaalt?
• Pensioentips voor ondernemers

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
i.s.m.
Het juiste energiecontract kiezen voor je onderneming is niet altijd makkelijk. Welk contract moet je kiezen? Ga je voor zekerheid of wil je meer…
Investeer in duurzame energie met ISDE en SDE. Om ondernemers te ondersteunen bij de investering in duurzame energieproductie, zijn twee subsidies…
We krijgen fors stijgende energieprijzen in 2024. Hoe kun je je als ondernemer voorbereiden? Vanaf 1 januari neemt de energiebelasting (EB) voor gas…
De recente daling in energieprijzen biedt ondernemers de uitgelezen kans om te onderzoeken of het voordelig is om over te stappen van…
Wat zijn de belangrijkste kenmerken van zakelijke energiecontracten? En hoe kies je als ondernemer het juiste contract? Wij zetten de voor- en nadelen…
Hoe kom ik met mijn bedrijf van het gas af? We willen in Nederland het liefst zo snel mogelijk van de fossiele brandstoffen af. Maar het daadwerkelijk…