Stook- en productiekosten kunnen de energierekening van een bedrijf fors hoger laten uitvallen. Met deze checklist vol tips kunt u hier structureel op besparen.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

1. Pas de thermostaat aan

Vooral door het niet goed afstellen van lucht- en verwarmingsinstallaties verdwijnt er volgens Senter Novem jaarlijks onnodig veel warme lucht. Kleine bedrijven kunnen zeker tussen de € 5.000 en € 10.000 besparen met goed beheer en onderhoud.

Verwarmingsinstallaties van bedrijven zijn meestal erg ruim ingesteld, bijvoorbeeld van 6.00 uur tot 21.00 uur. Is dit echt wel nodig? Doe eens controlemetingen en pas de thermostaat aan op de werktijden binnen uw bedrijf. Een hoogrendementsketel is 20% zuiniger dan een standaard cv-ketel. Hiermee bespaart u zo’n € 160,- per jaar aan stookkosten.

2. Zorg voor goede ventilatie

Dit lijkt in strijd met energiebesparing, maar niets is minder waar. Door de ventilatieroosters open te zetten, daalt de luchtvochtigheid. En droge lucht is makkelijker te verwarmen dan vochtige. Dit levert een gemiddelde besparing van € 45,- per jaar op.
 

3. Isolatie bespaart honderden euro’s

Om een niet-geïsoleerd, middelgroot pand te verwarmen, gebruikt u zeker 2.100 kubieke meter gas per jaar. In een goed geïsoleerd pand wordt nog maar (gemiddeld) 800 kubieke meter gas verstookt. Besparing: € 650,- per jaar.
 

4. Zet uw pc in de energiestand

Schakel de computer regelmatig uit als u een uurtje pauze neemt. Het is een fabeltje dat dit schadelijk zou zijn voor het apparaat. Automatisch instellen kan in Windows via ‘Instellingen’, ‘Configuratiescherm’ en ‘Energiebeheer’. Stel de pc zo in dat deze al na een korte pauze overgaat in de energiestand. Meer tips om te besparen op het energieverbruik van computer en aanverwante apparatuur vindt u op de site van Stichting Stimular.
 

5. Kies de juiste screensaver

\Wist u dat een bewegende screensaver meer energie gebruikt dan een simpel tekstverwerkingsprogramma? Kies daarom liever voor een statische.
 

6. Hang een checklist op

Maak een energiecontrolelijst en hang deze in de gang of op een andere plek waar iedereen hem kan zien en lezen. Zo’n checklist bevat praktische antwoorden op eenvoudige vragen, zoals: Is het erg zonnig? Kijk dan of de verlichting uit kan. Of: Wisseling van zomertijd naar wintertijd? Controleer de instellingen van de tijdklokken.

7. Vergelijk energietarieven

U kunt op internet eenvoudig de tarieven en serviceverlening van de verschillende energieleveranciers met elkaar vergelijken en daarna desgewenst overstappen. Handige websites zijn Gaslicht.com, Energieprijzen.nl en Energieplaza.nl.
 

8. Voorkom boete bij overstap

Wilt u een contract voor bepaalde tijd vroegtijdig opzeggen, dan kan uw leverancier hiervoor een vergoeding (boete) in rekening brengen. Controleer of dit in de overeenkomst of algemene voorwaarden staat vermeld voordat u opzegt. Contracten van onbepaalde tijd kunt u kosteloos beëindigen.

9. Meet uw meterstanden zelf

Geef – voordat u overstapt – uw meterstanden door aan het nieuwe stroombedrijf. Waarom? De netwerkbeheerder doet een schatting van uw stroomgebruik. Deze valt nog wel eens onterecht hoog uit, waardoor u een te hoge eindafrekening krijgt.

10. Koop gezamenlijk in

Als u op een bedrijventerrein bent gevestigd of in de buurt van een aantal andere ondernemingen, loont het vaak om de krachten te bundelen. Bijvoorbeeld bij de inkoop van energie. Maar ook door gezamenlijk in te kopen. Dat levert niet alleen korting op, maar ook gedeelde – en dus lagere – transportkosten.

11. Vraag subsidie aan

Maak gebruik van de Energie-Aftrek (EIA), een fiscale regeling van de ministeries van Financiën en Economische Zaken. SenterNovem en de Belastingdienst voeren de EIA uit. De subsidie is bedoeld voor ondernemers die investeren in energiebesparende technieken en duurzame energie; zij mogen 44% van hun  investeringskosten aftrekken van de fiscale winst van de onderneming.
 

12. Led-lampen gebruiken

Energiezuinig, duurzaam, onderhoudsvrij en veilig door lage warmte-afgifte. LED-lampen gebruiken in plaats van de ‘vertrouwde’ gloeilamp: het is even een investering, maar het kan u op termijn een leuke besparing opleveren. De LED-lamp heeft een levensduur van gemiddeld 40.000 uur, terwijl een gewone gloeilamp het tot 1000 brengt. Bij een gemiddelde brandduur van vier uur per dag gedurende 250 dagen per jaar houdt de LED-lamp het maar liefst 40 jaar uit en de gloeilamp slechts een jaar. De nieuwe lichtbron is echter duur: zo’n € 25,00 tegen € 0,80 voor een gewone lamp. Gebruikt u nog overwegend gloeilampen, dan zou u, uitgaande van een stroomtarief van gemiddeld € 0,16 kWh, met de overstap op de langere termijn een flinke besparing kunnen realiseren.

Met dank aan het Energiecentrum .

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Ben je mkb’er en gaat minimaal zeven procent van jouw omzet naar energiekosten? Dan ben je een energie intensieve mkb-onderneming en kom je vanaf 1…
Als je ondernemer bent, verbruik je vrijwel altijd energie bij je bedrijfsvoering. Energiekosten voor gas en stroom vormen dus een deel van je…
Investeer in duurzame energie met ISDE en SDE. Om ondernemers te ondersteunen bij de investering in duurzame energieproductie, zijn twee subsidies…
De energiebelasting betaal je over de levering van aardgas en elektriciteit. Die is dit jaar voor ondernemers flink omhoog gegaan. Tot dit jaar…
Elk kwartaal wordt er nieuwe regelgeving ingevoerd. In dit artikel zetten we de belangrijkste wijzigingen voor ondernemers met ingang van het tweede…
Wat zijn de belangrijkste kenmerken van zakelijke energiecontracten? En hoe kies je als ondernemer het juiste contract? Wij zetten de voor- en nadelen…