Onder breedband vallen verschillende verbindingen. Denk aan DSL verbinding, glasvezel maar ook mobiel 3G, 4G en 5G. Het loont om te onderzoeken welke varianten er zijn én of je het kunt bundelen met andere diensten.

Onderneem op volle snelheid met snel en stabiel zakelijk internet. Ontvang nu de beste deal via De Zaak.

Inhoudsopgave

U heeft niet meer alleen de keus uit ADSL, maar u kunt ook voor een kabelverbinding of mobiel breedband kiezen. Daarnaast is het mogelijk voor meerdere locaties breedbandverbindingen te leggen en wordt er op sommige bedrijventerreinen geëxperimenteerd met glasvezel.

Voordelen breedband

Welke verbinding voor uw onderneming het beste is, is afhankelijk van zeker twee factoren: de grootte van uw bedrijf en de aard van uw bedrijf. Zo zijn de vereisten waaraan een snelle verbinding moet voldoen voor een eenmansbedrijf totaal verschillend van die voor een bedrijf met meerdere personen. En een grafisch bedrijf zal een veel ‘zwaardere’ verbinding nodig hebben dan een detailhandel.

Bewezen voordeel heeft een breedbandverbinding in de volgende situaties:

  1. Verzendt en ontvangt u regelmatig grote, grafische bestanden of videobeelden, dan heeft u een snelle verbinding nodig.
  2. Wilt u dat uw personeel van huis uit toegang tot uw eigen netwerk heeft, dan is daar een breedbandverbinding voor nodig.
  3. Heeft u een webwinkel, die u zelf onderhoudt? Dan is het wel zo prettig, wanneer u wijzigingen snel kunt invoeren.
  4. Ook wanneer u zelf vaak de gewoonte heeft om online televisie te kijken of naar de radio te luisteren, dan kan dat eigenlijk alleen maar met een breedbandverbinding.

Breedband in soorten en maten

Hieronder treft u een overzicht aan van de meest gangbare breedbandverbindingen en de daarbij behorende maximum snelheden.

ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) – Kenmerkend voor dit type verbinding is dat de downloadsnelheid groter is dan de uploadsnelheid. De maximum downloadsnelheid van deze verbinding ligt ergens tussen de 8 en 10 Mbps (Megabits per second).

ADSL2+ – Snellere variant van de gewone ADSL-verbinding (maximum downloadsnelheid 24 Mbps en een upload van 3,5 Mbps). Beter geschikt voor de ontvangst van videobeelden en hoge kwaliteit.

SDSL (Symmetric Digital Subscriber Line) – SDSL is voor bedrijven met een eigen webserver of waar door meerdere personen dagelijks grote bestanden worden ontvangen en verstuurd. De snelheid is zowel up- als downstream gelijk (2,3 Mbps). Bij uitstek geschikt voor VPN-toegang tot het eigen netwerk.

VDSL (Very high bit-rate DSL) – Bijzonder snelle verbinding (maximaal 52 Mbps downstream en 16 Mbps upstream). Met VDSL wordt vooralsnog alleen in Diemen een test uitgevoerd door BBned. Dat komt doordat de afstand tussen de aansluiting en de centrale vele malen korter is dan bij ADSL.

Kabel

Nadeel van kabel is dat de zakelijke toepassingen vaak duurder zijn dan ADSL, terwijl dezelfde snelheid wordt geboden. Daarentegen is het ook mogelijk om – tegen een meerprijs –  gebruik te maken van het glasvezelnetwerk, waarmee een maximum snelheid tot 10 Gb haalbaar is! Bij gebruik van glasvezel wordt uw bandbreedte niet gedeeld.

Mobiel breedband

Met mobiel breedband worden HSDPA- of UMTS-verbindingen bedoeld. HSDPA (High Speed Downlink Packet Access) is een snelle variant van UMTS, waarbij snelheden mogelijk zijn van 3,6 Mbps downstream en een veelvoud van 384 Kbps upstream. HSDPA is een protocol voor smartphones en laptops (insteekkaart nodig). Diverse (telecom)providers bieden mobiel breedband als aparte, aanvullende dienst voor bedrijven aan.

Draadloos breedband

Er zijn gebieden in Nederland waar geen ADSL-verbinding mogelijk is en evenmin kabel. Daarvoor kan draadloos breedband een uitkomst bieden.

Let op overboekingsfactor

Houd rekening met de zogenoemde overboekingsfactor. Daarmee wordt het volgende bedoelt: u deelt de verbinding vanaf de telefooncentrale tot aan het internet met andere gebruikers. Het aantal gebruikers wordt uitgedrukt in de overboekingsfactor. Een overboekingsfactor van 1:10 wil zeggen, dat u de beschikbare capaciteit met nog maximaal negen andere gebruikers deelt. Maakt u bijvoorbeeld gebruik van een verbinding met 1 Mb/8 Mb, dan is een snelheid van respectievelijk 102,4 Kbit/s upstream en 819,2 Kbit/s downstream gegarandeerd.

N.B. Voor een gewoon kabelabonnement kan geen garantie worden gegeven.

Bundelen met andere diensten

Back-up Online – Diverse providers bieden de mogelijkheid om uw back-up via internet te maken. Uit onderzoek blijkt dat één op de drie bedrijven gegevens is kwijtgeraakt, omdat er geen back-up was. Een online back-up heeft als grootste voordeel dat u er geen omkijken naar heeft.

Multi-ADSL (meerdere locaties) – Met Multi-ADSL krijgt u de beschikking over meerdere ADSL-verbindingen op door u aangegeven locaties. Diverse providers – zoals XS4ALL en Tiscali – bieden Multi-ADSL aan. Met Multi-ADSL kunt u medewerkers vanuit huis laten werken met dezelfde snelheid als op het werk.

VPN – Een veilige verbinding met het eigen bedrijfsnetwerk. Ideaal voor medewerkers om vanuit huis te werken, wanneer u geen andere locaties heeft. Snel en veilig. Een VPN is ook geschikt voor gebruik onderweg. De dienst afnemen van een provider betekent voor u minder zorg.

Bellen via internet – Sinds KPN InternetPlusBellen introduceerde, heeft bellen via internet een bredere bekendheid gekregen. Voordeel is dat u doorgaans uw huidige telefoonnummer kunt blijven gebruiken. U kunt verder gebruik blijven maken van diensten als doorschakelen, groepsgesprek en nummerweergave.
Het is afhankelijk van uw bedrijfssituatie of u uit de voeten kunt met het aanbod van KPN of dat een andere constructie de voorkeur verdient.

PINnen over Zakelijk Internet Neemt u de dienst van KPN af en maakt u ook nog gebruik van een PIN-apparaat, dan kunt u voor €10,- per maand de telecomkosten voor al uw PINtransacties afkopen.

Ben jij op zoek naar supersnel en stabiel internet voor de zaak? Ontvang nu het nieuwe actieaanbod van KPN Zakelijk Internet.

Lees ook…
Steeds meer bedrijven maken gebruik van cloud computing. Werken in de cloud heeft voor jou als ondernemer bepaalde voordelen. Hier leggen we uit wat…
i.s.m.
Met een zakelijk unlimited abonnement voor je mobiel, kun je net zoveel bellen, sms’en of data verbruiken als je maar wilt. We zetten de…
Oplichters kunnen jou of een van je medewerkers bellen, mailen vanaf een willekeurige nummer of e-mailadres. Bijvoorbeeld met het nummer van jouw bank….
Cybercriminaliteit is een van de grootste kopzorgen van ondernemend Nederland. Elk jaar krijgt een op de vijf bedrijven – van groot tot klein – te…
Sinds de coronatijd werken veel werknemers remote of hybride. Het is daarom essentieel voor jou als ondernemer om efficiënte en effectieve online…
Je telefoon is voor jou als ondernemer waarschijnlijk onmisbaar. Maar hoe zit het met de kosten van zakelijke telefonie? Wat is wel en niet fiscaal…