In samenwerking met
Cyberdreigingen zijn aan de orde van de dag. Het risico op forse financiële schade door phishing of ransomware is voor veel mkb’ers en zzp’ers dan ook een reëel gevaar. Waar vaak wordt gedacht dat hackers vooral interesse hebben in grote bedrijven, zijn juist kleinere organisaties een makkelijke prooi door bijvoorbeeld zwakke wachtwoorden. Digitale veiligheid is dan ook geen luxe, maar een noodzaak. In dit artikel delen we relatief eenvoudige maatregelen die helpen om je bedrijf te beveiligen.

Inhoudsopgave

Profiteer nu van tijdelijke korting op Zakelijk Internet, razendsnel en beschermd tegen cyberaanvallen. Check de exclusieve deals voor je eenmanszaak of kantoor!

Stap 1: Gebruik sterke en unieke wachtwoorden

Veelgebruikte wachtwoorden zoals ‘123456’ of ‘qwerty’ zijn zo makkelijk te raden dat ze hackers letterlijk een toegangspoort geven tot je e-mail of cloudomgeving. De oplossing? Kies altijd sterke en unieke wachtwoorden, zelfs voor de apps die je alleen op je telefoon gebruikt.

Een wachtwoordmanager kan uitkomst bieden door complexe wachtwoorden te genereren en veilig op te slaan. Zo hoef je zelf maar één wachtwoord te onthouden: die van je wachtwoordmanager. Hiermee vul je automatisch je wachtwoorden in op je laptop en mobiel via een plug-in en app.

Stap 2: Zorg voor een veilige internetverbinding

Hackers hebben verschillende manieren om via je internetverbinding in te breken, bijvoorbeeld via openbare draadloze netwerken op vliegvelden of in de trein. Het advies is om deze netwerken te vermijden en bij voorkeur de hotspot van je telefoon te gebruiken.

Moet je toch een openbaar netwerk gebruiken? Zet dan een VPN in, werk met apps in plaats van je browser, vermijd gevoelige handelingen en controleer altijd de URL’s die je bezoekt.

Stap 3: Antivirussoftware en firewall

Voor de meeste kleinere bedrijven is de standaard antivirus- en firewallsoftware van Windows, zoals Defender, voldoende. Wil je extra bescherming tegen bijvoorbeeld phishing of intrusies? Dan kan externe antivirussoftware, zoals de KPN Veilig Virusscanner, meerwaarde bieden.

Stap 4: Tweefactorauthenticatie (2FA)

Tweefactorauthenticatie biedt een effectieve extra beveiligingslaag. Naast je wachtwoord is een tweede verificatiestap nodig, zoals een vingerafdruk of een code op je telefoon. Zelfs als een hacker je wachtwoord kent, kan hij hierdoor nog steeds niet inloggen.

Stel 2FA in op al je belangrijke accounts, zoals je e-mail, cloudopslag en CRM-systeem, voor optimale beveiliging.

Stap 5: Security-awareness-training

Menselijke fouten zijn een grote oorzaak van cyberincidenten; het overgrote deel ontstaat door vergissingen. Security-awareness-trainingen helpen om je medewerkers te leren hoe ze cyberdreigingen kunnen herkennen, zoals phishing-mails en CEO-fraude.

Het is aan te raden om trainingen af te stemmen op de functie van de medewerker. Voor een HR-medewerker, die bijvoorbeeld veel bijlagen ontvangt, is alertheid op datalekken extra belangrijk. Het pakket KPN Cybersecurity voor mkb biedt een module waarmee je medewerkers snel en betaalbaar (virtueel) traint.

Stap 6: Overweeg een VPN-verbinding

Een VPN-verbinding zorgt voor online veiligheid, ook als je buiten kantoor werkt. Met een VPN-verbinding blijven je gegevens beschermd, zelfs op openbare netwerken. In dit artikel heeft KPN de beste VPN-aanbieders voor je op een rijtje gezet.

Stap 7: Meer beveiligingsmaatregelen

De eerder genoemde stappen zijn als het ware de cyberhygiëne voor bedrijven met een beperkte omvang. Is je bedrijf afhankelijk van digitale processen of zijn er specifieke eisen, dan kunnen extra maatregelen nodig zijn. Het Digital Trust Center van de Rijksoverheid biedt een goede basis om je verder te verdiepen in beveiligingsopties voor bedrijven.

Onderneem razendsnel en veilig met Zakelijk Internet. Profiteer van exclusieve kortingen op Zakelijk Internet en kies het contract dat bij jou past, voor zowel thuis als op kantoor.

KPN logo

KPN, partner van De Zaak

KPN is al bijna 140 jaar de toonaangevende leverancier van telecommunicatie en IT-diensten in Nederland. Elke Nederlander gebruikt dagelijks direct of indirect het KPN-netwerk, van de glasvezelverbindingen in de grond tot de pinautomaten in een winkel of de matrixborden boven de snelweg. Via het netwerk van Nederland, waar KPN continu in investeert door de aanleg van glasvezel en de uitrol van bijvoorbeeld het nieuwe mobiele 5G-netwerk, bedient KPN consumenten en zakelijke klanten met diensten voor telefonie, data, televisie, internet-of-things, cloud, werkplekken en security. KPN heeft een open netwerk waarover ook andere providers diensten aanbieden.

Bekijk alle artikelen van KPN

Lees ook…
Als we het hebben over technologische ontwikkelingen, valt al snel het woord AI (Artificial Intelligence). Geen verrassing, want kunstmatige…
i.s.m.
ChatGPT geeft ons toegang tot een ongekende technologische vooruitgang. De schaduwzijde van dit soort AI-tools is dat ze de weg openen voor nieuwe…
i.s.m.
Welke ondernemer kan er zonder Microsoft Excel? Of het nu gaat om administratie, boekhouding, of gegevensanalyse, Excel helpt je om efficiënter en…
i.s.m.
Als ondernemer realiseer je je misschien niet dat je zakelijke socialmedia-accounts een serieus risico kunnen vormen voor de cybersecurity van je…
i.s.m.
Ben jij ondernemer en werk je vaak vanuit huis? Dan weet je hoe belangrijk een snelle en stabiele internetverbinding is. Want je wilt zonder frustratie…
i.s.m.
Langzame internetverbindingen op de werkvloer zijn niet alleen frustrerend, maar schaden ook de productiviteit. In dit artikel delen we 11 eenvoudige…